Vklop
Izberi temo
Povečaj
Pomanjšaj
Izklop teme

Uporaba zabojnikov

Prednostna naloga pri ravnanju z odpadki je varnost, ki je skupna odgovornost in se začne že pri vašem zabojniku za odpadke. Ustrezno napolnjen in vzdrževan zabojnik je ključen za zagotavljanje varnosti naših uporabnikov in zaposlenih. Zato želimo z vami deliti nekaj najboljših praks za ustrezno ravnanje z odpadki, s čimer bomo zagotovili funkcionalno in varno okolico zabojnika tako za vas kot za naše voznike.

ODLAGANJE ODPADKOV OB ZABOJNIKE JE STROGO PREPOVEDANO IN KAZNIVO

Naslednji nasveti so koristni predlogi za ustrezno ravnanje z odpadki, kot so preprečitev neprijetnega vonja zabojnika, ohranjanje čiste okolice zabojnika in odlaganje kosovnih odpadkov.

 

Polnjenje zabojnika

Ko zabojnik polnite, preverite, ali je mogoče njegov pokrov popolnoma zapreti. Če potem, ko ste odložili smeti, pokrova ne morete popolnoma zapreti, vašega zabojnika ne bomo mogli izprazniti. Ne pozabite, da lahko v primeru večje količine odpadkov prilagodimo storitve, tako da vam zagotovimo večji zabojnik ali obstoječi zabojnik izpraznjujemo pogosteje. Lahko pa preverite, ali ste res ločili vse odpadke, ki se ji da ločiti, in le-te odnesli na ekološki otok. S hitro prilagoditvijo boste dohajali svoje naraščajoče potrebe in preprečili nastanek dodatnih stroškov zaradi preveč polnega zabojnika ali preprečili padanje smeti.

 

Preprečevanje neprijetnega vonja

Če želite preprečiti neprijeten vonj okrog zabojnika, pospravite smeti v vrečko in jo dobro zaprite, preden jo odložite v zabojnik. Tako se bakterije ne bodo kopičile, raztresene smeti okrog zabojnika pa ne bodo oddajale neprijetnega vonja. Poskrbite predvsem za biološke odpadke. Če jih boste odložili v biorazgradljive vrečke in ne neposredno v zabojnik, se boste izognili neprijetnemu vonju.

 

Vzdrževanje čistoče

Z rednim čiščenjem zabojnika in njegove okolice boste zagotovili enostaven dostop do zabojnika, preprečili nastanek neprijetnega vonja in kar najbolj zmanjšali število insektov.

 

Čiščenje garaže ali lope

Ko boste čistili garažo ali lopo, ne pozabite, da naslednji predmeti ne spadajo med običajne smeti, zato jih ne smete odložiti v zabojnik: barve, razredčila, olje, oljni filtri, oljne krpe in insekticidi.

Posebno obravnavanje zahtevajo tudi naslednji predmeti, zato jih prav tako ne smete odložiti v svoj zabojnik ali zabojnike za recikliranje:

• gospodinjski aparati, baterije, kemični izdelki, gradbeni material, elektronske naprave, vnetljivi odpadki, fluorescentne žarnice, nevarni odpadki, pesticidi, tekočine, medicinski odpadki in igle ter pnevmatike.

Če morate odložiti barvo, olje, oljne filtre, insekticide ali predmete, ki jih je treba obravnavati posebej in jih ne morete sami odpeljati v zbirni center, stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo svetovali o njihovem odvozu.

 

Kosovni odpadki

Ali morate odložiti kosovne odpadke in jih ne morete sami odpeljati do zbirnega centra? Ne pozabite, da kosovnih odpadkov ne smete odložiti v svoj zabojnik, saj zahtevajo posebno obravnavanje. Preprosto stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo pomagali pri odvozu kosovnih odpadkov.

 

Nasveti za recikliranje

Že doma, v gospodinjstvu, si pripravite škatle za ločeno zbrane odpadke: eno za papir, drugo za vso plastično in kovinsko embalažo, tretjo za biološke odpadke ter četrto za mešane komunalne odpadke. Če imate med odpadki tudi več stekla in nevarnih odpadkov, jih prav tako odložite v škatlo oziroma prostor, dokler se jih ne nabere dovolj, da se jih lahko odnese ekološkega otoka (steklo) oziroma do zbirnega centra ali premičnega zabojnika v času akcije (nevarni). Ko so škatle oziroma posode polne, jih preprosto odnesite do večjega zabojnika pred vašo hišo oziroma blokom in odpadke stresite v zabojnik, ki je namenjen posamezni vrsti odpadkov (v rumen zabojnik ali modri na ekološkem otoku embalažo, v rjavega biološke odpadke, v rdečega na ekološkem otoku papir, belega steklo ter v zelenega mešane komunalne odpadke).

 

Zeleni odrez

Zeleni odrez bo odpeljan, če med njim ne bo kovinskih izdelkov, ostankov hrane, smeti, prsti, ruše in kamenja. Med zelenim odrezom so lahko: listje, rez živih mej in drobni drevesni rez/veje, sobne in vrtne rastline, vrtni rez, grmičevje in trava.

 

Gradbeni material

Ali prenavljate ali gradite nov dom ali zgradbo? Ne pozabite, da je treba gradbeni material, kot so skodle, ploščice, izolacijski material, zidaki in večje količine lesa, obravnavati posebej, pri čemer ga ne smete odložiti na rob ceste. Če želite načrtovati odvoz gradbenega materiala, se obrnite na nas in proti plačilu pripeljali vam bomo zabojnik za te odpadke.

 

Varnostni nasveti za okolico zabojnika

Da bi zagotovili varnost vseh, vzdržujte čist in varen dostop do svojega zabojnika. Poleg tega postavite zabojnik na odprto ali dobro osvetljeno območje ter zagotovite vsaj 4,3 m proste višine.

 

Kako preprečiti zamude pri storitvah

Da bi preprečili zamude pri pobiranju smeti, zagotovite, da pred zabojnikom ali ob njem niso parkirana vozila. Preverite tudi, ali so vrata oz. dostop do zabojnikov odklenjena, z zabojnikov pa odstranite sneg in led.

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si