18
apr.
2019
ZBIRANJE NEVARNIH ODPADKOV SE ZAČENJA 6. MAJA 2019
Poskrbite za okolje in pravilno oddajte nevarne odpadke. Spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev bo potekala od 6. maja do 5. junija 2019. Ne veste, kam z oljem, ki vam je ostalo pri cvrtju, praznimi baterijami, z zdravili, ki jim je potekel rok trajanja, z ostanki barv in lakov? Prinesite jih do premičnega zabojnika za zbiranje nevarnih odpadkov. Kdaj bo stal v vaši bližini, si lahko preberete na letakih, ki ste jih prejeli z marčevskimi položnicami, ali pa si ga prenesete z našega spletnega mesta.

V gospodinjstvu vsak dan nastane tudi precej odpadkov, ki so ljudem ali okolju nevarni, dražljivi, eksplozivni, strupeni, jedki ali vnetljivi. Prepoznamo jih po simbolih na embalaži teh izdelkov, npr. na razpršilcu boste našli ikono eksplozivno. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnike za biološke, mešane ali embalažne odpadke, kot tudi ne v zabojnike na ekoloških otokih. Prav tako ne smemo izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, zlivati v odtoke ali kanalizacijo.

Nevarni odpadki zahtevajo poseben način odstranitve. Svetujemo vam, da jih po uporabi hranite na določenem mestu v gospodinjstvu. Tovrstnih odpadkov v primerjavi z ostalimi ne nastane tako veliko, da jih ne bi mogli shraniti predati strokovnjakom v času pomladanske ali jesenske akcije zbiranja nevarnih odpadkov na terenu. Če zamudite, jih lahko tudi kadarkoli pripeljete v svoj najbližji zbirni center.


Kateri odpadki so nevarni?

Katere odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih, zbiramo? 


onesnažena embalaža in embalaža pršil (prazna embalaža barv, lakov, lepil, pesticidov, olj, embalaža z ostanki barv, lakov, lepil, pesticidov, olj …),
barve, laki, premazi,
olja (motorna, jedilna olja ...),
razredčila, topila,
zdravila,
baterije, akumulatorji (baterijski vložki, baterijski gumbi, avtomobilski akumulatorji),
fitofarmacevtska sredstva (škropiva in druga zaščitna sredstva vseh vrst s področja vrtnarstva),
kisline, lugi, belila, čistila, specialna čistila, lepila,
živosrebrni termometri in drugi živosrebrni instrumenti,
neonska svetila (cevi) in halogenska svetila

w-video
Ostale novice

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".