17
sep.
2019
Z novo tehnologijo bomo izločili do štirikrat več uporabnih surovin
Manj sežiga, manj odlaganja in več recikliranja bi se lahko glasil povzetek nove tehnologije, ki jo je naša družba Simbio zaključila na Regionalnem centru za ravnanje z odpadki Celje. Gre za 5,5-milijonsko vredno investicijo v nadgradnjo izločanja reciklabilnih odpadkov iz mešanih komunalnih odpadkov in iz odpadne embalaže.

Nova tehnologija omogoča do štirikrat več izločenih materialov, primernih za reciklažo, ter več kot 90-odstotno oziroma z ročno kontrolo celo 99-odstotno čistost izločenih materialov. Novo tehnologijo smo v družbi predstavnikov občin solastnic prvega slovenskega regionalnega centra in družbi predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce predali namenu v torek, 17. septembra, ob 16. uri.

 

Najbolj ekonomsko učinkovit center za ravnanje z odpadki

 

V prvem slovenskem regionalnem centru za ravnanje z odpadki, ki obratuje že deset let in je še vedno edini s termično obdelavo odpadkov gorljivega dela predhodno obdelanih mešanih komunalnih odpadkov, smo redno investirali v posodobitve in nadgradnje tehnologije. »To so od nas zahtevale številne spremembe – spremembe količin odpadkov, zakonodaje in strukture odpadkov. Količina obdelane embalaže v RCERO Celje se je na primer več kot podvojila. Če smo leta 2010 obdelali 4100 ton embalaže, smo jo lani 9100 ton,« je povedal na današnji novinarski konferenci mag. Marko Zidanšek, direktor Simbia. Poudaril je še, da je center, v katerem obdelujemo komunalne odpadke za četrtino slovenskih občin, najbolj ekonomsko učinkovit center za odpadke v Sloveniji. »Polna izkoriščenost kapacitet pomeni ugodnejše cene za občine soinvestitorice oziroma posledično za občane,« je še dodal direktor družbe Simbio, ki po analizah za leto 2019 spada med 7 odstotkov najboljših poslovnih subjektov v Sloveniji ter se tako uvršča v najvišji zlati bonitetni razred AAA.

 

Edina regija z uresničeno petstopenjsko hierarhično lestvico ravnanja z odpadki


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je izpostavil, da je RCERO Celje vzorčni primer dobre prakse gospodarjenja z odpadki, ki je daleč od aktualnih problemov z odpadki in blatom v državi. »Je edini center, ki izpolnjuje petstopenjsko hierarhično lestvico ravnanja z odpadki in ki ima zaključen krog ravnanja z odpadki. Ni bilo preprosto prepričati 23 občin partneric, da je projekt pravi in da bo prinesel dobre rezultate ter za desetletja rešil problematiko ravnanja z odpadki za vse te občine. Temelj tega partnerstva je bilo od začetka dogovor, da bo strošek ravnanja z odpadki za vse partnerje enak, ne glede na to, da smo v Celju prevzeli največje breme in vlogo pri izgradnji, to je celotno tehnično načrtovanje, prostorska umestitev, nakupi zemljišč in vse ostalo," je povedal. 

Celje je pravočasno pristopilo k celovitemu in dolgoročnemu reševanju problematike z odpadki in v Sloveniji kot prvo postavilo objekt za mehansko-biološko obdelavo (MBO) in toplarno za komunalne odpadke. Kasneje so tudi po Sloveniji začeli rasti centri z MBO-ji, vendar brez naprav za termično obdelavo t. i. lahke frakcije, ki jo pridobimo iz MBO-ja. To pomeni, da morajo to frakcijo izvažati po izredno visokih cenah na obdelavo v tujino oziroma, kot se dogaja v zadnjem času, tudi tujina vsebolj zapira vrata za odpadke. Še posebej to trenutno velja za blato iz čistilnih naprav, za katerega je sosednja Madžarska, kamor gre večina slovenskega blata, že napovedala, da ga ne bo več sprejemala. 

 

Iz mešanih odpadkov izločimo petino embalaže


Sortirne analize odpadkov v RCERO Celje so pokazale, da je med mešanimi komunalnimi odpadki še vedno okoli 20 do 30 odstotkov uporabnih frakcij embalaže. Zato smo se v družbi za ravnanje z odpadki Simbio iz Celja, ki upravlja z RCERO Celje, odločili, da poiščemo rešitev, kako bi iz celotnega masnega toka izločili več reciklažnih materialov. Ker izločanje odpadne embalaže iz mešanih komunalnih odpadkov zahteva od izvajalcev javne službe tudi okoljska zakonodaja, smo se odločili za nadgradnjo tehnološkega procesa, tako v objektu mehansko-biološke obdelave (MBO) kot tudi v objektu sortirnice. »V letih 2016 in 2017 je v sklopu prve faze začela poskusno obratovati nova mehanska linija za izločanje odpadne embalaže iz mešanih komunalnih odpadkov. Ta linija omogoča, da se s pomočjo optičnega sortiranja iz mešanih komunalnih odpadkov izloči približno 8000 ton embalaže, kar pomeni 20-odstotni delež inputa, ter se transportira v nadaljnje postopke obdelave,« je povedala vodja sektorja za obdelavo in odlaganje odpadkov ter investicije na Simbiu Tina Kramer. Vrednost investicije 1. faze je znašala 1,7 milijona evrov, finančna sredstva pa so zagotovile občine z najemnino po pogodbi o poslovnem najemu infrastrukture RCERO.

Strojno sortiranje

Sledila je 2. faza nadgradnje tehnologije v RCERO, in sicer tehnologije za dodatno izločanje reciklabilnih frakcij. Embalažo, izločeno v sklopu prve faze iz mešanih komunalnih odpadkov, je potrebno dodatno presortirati na posamezne frakcije. Ker obstoječa sortirnica v RCERO ni imela kapacitet za sprejem dodatnih količin, pa tudi učinkovitost sortiranja ni bila optimalna, je sledila izvedba druge faze projekta - nadgradnja tehnologije izločanja reciklabilnih frakcij v vrednosti 3,7 milijona evrov. Sortirnica je tako v svoji notranjosti dobila povem novo podobo. Večji del sortiranja sedaj poteka strojno, ostala je samo še ročna kontrola.

Alojz Kovšca: "Odličen primer dobre prakse'' 

Otvoritve se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta Alojzij Kovšca, ki je med drugim v nagovoru povedal, ravnanje in gospodarjenje z odpadki ni uravnoteženo porazdeljeno med vse deležnike, "saj nosite nekateri, denimo komunalna podjetja, bistveno večje breme in tveganje kot družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki zasledujejo pretežno ekonomski interes in ne nosijo posledic nedelujočega sistema. Dejstvo pa je, da moramo, ko gre za odločanje o dolgoročnejših ukrepih, dati prednost trajnostnemu razmišljanju in načrtovanju." Dodal je še, da je 5,5 milijona evrov vredna naložba z najmodernejšo trajnostno tehnologijo ravnanja z odpadki odličen primer dobre prakse, po katerem se lahko zgledujejo tudi ostale slovenske regije. "Zelena odgovornost, inovativno vodenje, poslovna odličnost ter najsodobnejša infrastruktura – to so ključni parametri za uspeh, s katerimi se lahko pohvalite na Celjskem," je izpostavil.

Novo sortirno linijo v RCERO Celje so s simboličnim pritiskom na gumb zagnali župani in vodilni predstavniki občin ustanoviteljic centra, predstavnika vodstva družbe Simbio in inženirka Milka Leskovšek, ki je bila med prvimi snovalci in načrtovalci današnjega sodobnega centra. 

w-video
Ostale novice
15
okt.
2019
V jesenski akciji spravili na varno 13 ton nevarnih odpadkov iz gospodinjstev
V tradicionalni akciji zbiranja nevarnih odpadkov na terenu je bilo v roku enega meseca na varno spravljenih 13 ton odpadkov. Med njimi so po teži prevladovala odpadna motorna olja, nato jedilna olja in za njimi skupina premazov, lepil in smol.
Več >>
14
okt.
2019
Razvoj kadrov za uspešnejši prehod v krožno gospodarstvo
V Simbiu smo skupaj s partnerji uspeli pridobiti evropska sredstva za projekt Kompetenčni center Krožno gospodarstvo. Celotno partnerstvo je pridobilo 550.000 EUR javnih sredstev, pri čemer bomo v naslednjih treh letih del teh sredstev počrpali tudi na Simbiu za usposabljanje in nadgrajevanje znanja naših zaposlenih o krožnem gospodarstvu.
Več >>
07
okt.
2019
Priročnik Ponovno uporabi in ponosno pokaži
Priročnik vsebuje koristne nasvete in napotke za ponovno uporabo vsakodnevnih predmetov, ki jim lahko, namesto da jih zavržemo, s spremenjeno namembnostjo podaljšamo življenjsko dobo.
Več >>
25
sep.
2019
Kratek film - HVALA, KER LOČUJETE
Vas zanima, kako izgleda strojno sortiranje odpadkov? Posneli smo kratek film o Regionalnem centru za ravnanje z odpadki Celje, ki je edini center, ki izpolnjuje zahteve vseh petih hierarhičnih stopenj Evropske unije glede ravnanja z odpadki in ki ima tudi zaključen krog ravnanja z odpadki.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".