11
jun.
2019
V šolskem letu 2018/19 zbrali 666 ton papirja
V šolskem letu 2018/19 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 666 ton odpadnega papirja, kar je 6 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 21-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Socka.

Glede na trend zbranih količin do prvega maja je kazalo, da bodo letos količine rekordne, vendar pa se je ta trend v maju, ki sicer tradicionalno velja za mesec, ko šole pripeljejo največ odpadnega papirja, zaustavil. Razlog je verjetno tudi v tem, da je bil mesec nadpovprečno deževen, zato so nekatere šole zaradi dežja odpovedale odvoz papirja.

V povprečju je vsak učenec OŠ Hudinja prinesel v šolo kar 303 kilograme odpadnega papirja. Skupaj so tako na tej šoli zbrali 148 ton papirja. Drugo mesto je med osnovnimi šolami pripadlo OŠ Ljubečna. Vsak učenec je v povprečju zbral 134 kilogramov papirja, cela šola pa skupaj 61,5 tone. Na tretje mesto se je letos uvrstila OŠ Dobrna, kjer so na učenca zbrali 131 kilogramov, skupaj pa 64 ton.

Med podružničnimi osnovnimi šolami je zmagala POŠ Socka. Zmagovalci so zbrali 278 kg na učenca in skupaj 9,2 tone. Na drugo mesto so se zavihteli učenci POŠ Trnava, kjer je vsak učenec v povprečju zbral 255 kg papirja, vsi skupaj pa 8,7 tone. Na tretjem mestu pa je tokrat POŠ Letuš, kjer so zbrali 239 kg papirja na učenca, skupaj pa 9 ton.

Ob razglasitvi je direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek izpostavil, da je akcija v prvi vrsti namenjena osveščanju mladih, da je papir izjemno dragocena surovina, vendar pa ima še več pozitivnih učinkov. »Vsako leto se zelo veselim tega dogodka, saj vedno slišim zanimive zgodbe – od tega, kako so se otroci v soseski povezali s starejšimi, ki jim je papir v breme, in jim ga sedaj otroci pomagajo odnašati, do tega, kako so otroci aktivirali vse bližnje in daljno sorodstvo ter s skupnimi močmi uspeli pripeljati po več ton odpadnega papirja ter nazadnje do izjav zadovoljnih in ponosnih mentorjev, ki jim denar od zbranega papirja pomaga pri reševanju socialnih stisk otrok …« je dodal Zidanšek.

Družba Simbio je za vsako tono odpadnega papirja šolam nakazala 70 EUR.

Da tudi neposredno spodbudijo otroke k nadaljnjemu zbiranju papirja, Simbio pripravi zaključno prireditev z razglasitvijo najboljših šol. Tokrat so na zabavo povabili čarodeja Magic Aleksandra, ki je otroke zabaval z eko čarovnijami, otroci pa so se preizkusili tudi v raznih igricah, povezanih s papirjem.

Letos je sodelovalo 22 osnovnih šol, 9 podružničnih šol in 15 vrtcev ter 3 srednje šole in 2 društvi.

?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen>
Ostale novice
11
dec.
2019
Spremembe odvozov odpadkov zaradi praznikov
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov namesto v sredo, 25. 12. 2019, potekal v soboto, 28. 12. 2019. 26. 12. 2019 bo potekal kot običajno ob četrtkih. Hkrati vas obveščamo, da odvoza odpadkov v sredo, 1. 1. 2020, ne bo, ampak bo v soboto, 4. 1. 2020, medtem ko bo odvoz odpadkov 2. 1. 2020 potekal kot običajno ob četrtkih.
Več >>
25
nov.
2019
OD 1. DECEMBRA ZIMSKI URNIK ODVOZA BIOLOŠKIH ODPADKOV
Z decembrom prehajamo na odvoz bioloških odpadkov na 14 dni. Tak odvoz, torej vsak drugi teden, bo trajal do 1. aprila 2020. K položnicam za november, ki jih boste uporabniki z rjavimi zabojniki prejeli prve dni decembra, so priloženi urniki, na katerih je označen teden, v katerem imate odvoz bio odpadkov.
Več >>
21
nov.
2019
Zakaj je smiselno in nujno ločevati odpadke
Ker so pomešani materiali slabi in ker nepravilno odloženi odpadki povzročajo veliko škodo na napravah za obdelavo odpadkov. Več o tem si lahko preberete v članku v Novem tedniku novinarja Roberta Gorjanca.
Več >>
18
nov.
2019
Naj odvečne stvari ne končajo med odpadki!
Ste tudi vi že kdaj pomislili na kontejner, kamor bi zmetali vso kramo, ki se je leta nabirala v kleti ali na podstrešju? Morda ste preurejali stanovanje, kupili staro hišo in ste hoteli naročiti kontejner, v katerega bi zmetali vse stvari, ki jih ne potrebujete? Verjetno se je marsikdo izmed nas že srečal s podobnim problemom in pomislil na najmanj zaželen način ravnanja z odvečnimi stvarmi – odlaganje odpadkov v velik kontejner. No, mnogi so morda poiskali še kako drugo rešitev, kot je predaja kosovnih odpadkov v zbirnem centru. Redko pa se kdo vpraša, ali je tisto, česar mi ne potrebujemo, res odpadek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".