Vklop
Izberi temo
Povečaj
Pomanjšaj
Izklop teme
11
jun.
2021
Šolarji rešili 9500 dreves
Tudi letošnja zbiralna akcija odpadnega papirja je potekala v nekoliko drugačnih okoliščinah, a so šolarji na Celjskem znova dokazali, da zmorejo in da jim je mar za naš planet. V tokratni akciji je bilo zbrano 564 ton odpadnega papirja, kar je celo 33 ton več kot v preteklem šolskem letu.

In kateri šolarji so se zbiranju papirja najbolj posvetili? Tako kot vsako leto Hudinjčani. Kar nekaj generacij otrok se je v tem času že zamenjalo, a stalnica je neumorna mentorica Darja Heiligstein, ki predano spodbuja otroke z OŠ Hudinja k zbiranju te dragocene surovine.

Na drugem mestu je po količini zbranega papirja na učenca OŠ Glazija, ki je tudi med tistimi, kjer iz leta v leto zavzeto zbirajo papir, saj so že večkrat zasedli visoka mesta. Na tretjem mestu med osnovnimi šolami pa prav tako uspešna je OŠ Ljubečna.


''Najtežja'' podružnična osnovna šola


Ker imajo šole različno število učencev, se primerjajo količine zbranega papirja na učenca v osnovnih šolah in posebej še v podružničnih šolah. Med slednjimi je prvo mesto zavzela POŠ Kalobje, drugo mesto POŠ Trje in tretje POŠ Socka.

Osnovna šola Količina zbranega papirja na učenca v kg
1. mesto: OŠ Hudinja 231
2. mesto: OŠ Glazija 92
3. mesto: OŠ Ljubečna 90

 

Podružnična osnovna šola  Količina zbranega papirja na učenca v kg
1. mesto: POŠ Kalobje 277
2. mesto: POŠ Trje 259
3. mesto: POŠ Socka 182

 

Vsak list papirja šteje


Šole sodelujejo v akciji, ker s tem krepijo okoljsko zavest pri učencih, hkrati pa jim zbran denar, ki ga dobijo od družbe Simbio za papir, predstavlja pomemben finančni vir za tiste aktivnosti, ki jih pokrivajo iz šolskih skladov. »Dobesedno vsak list papirja šteje. 6 listov recikliranega papirja prihrani 1 liter vode. Le eno drevo lahko prečisti 25 kilogramov onesnaženega zraka v enem letu, tona recikliranega papirja pa prihrani v naravi 17 malih dreves, kar pomeni, da so otroci v letošnji akciji pred ''smrtjo'' rešili 9500 dreves,« je ponazoril pomen ločevanja papirja in akcije direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek.

Z doslednim ločevanjem odpadkov lahko snovno predelamo odpadke v nove surovine in s tem ohranjamo dragocene naravne vire. »Osveščenost otrok in zdravo okolje tudi v prihodnosti je za našo družbo za ravnanje z odpadki Simbio ključna vrednota, zato je tudi odkupna cena kljub nihanju na trgu surovin stimulativna. Šole spodbujamo k akciji tudi s tem, da dodatno nagradimo tri med OŠ in POŠ, ki so zbrale največ odpadkov na učenca,« je še dodal Zidanšek, ki srčno upa, da jim bodo epidemiološke razmere naslednje leto dopuščale, da ponovno organizirajo zaključno prireditev za otroke in njihove mentorje, da se brez omejitev sproščeno pozabavajo in podružijo.

w-video
Ostale novice
14
jul.
2021
Simbio svetuje - Kako odlagamo kartonsko embalažo?
Porast spletnega nakupovanja pomeni, da prejmemo več paketov kot kdaj koli prej. Kako se torej znebiti kartonskih škatel, da bodo zasedle čim manj prostora?
Več >>
06
jul.
2021
Odlaganje odpadkov izven zabojnikov je strogo prepovedano in kaznivo
Odlaganje odpadkov izven zabojnikov je prepovedano. Zadnje mesece opažamo številne nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov v zabojnike na ekoloških otokih in tudi na drugih skupnih zbirnih mestih Poleg zabojnikov se nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz, plastična embalaža, papir in karton so namesto v zabojnike odloženi poleg njih, po tleh se kopičijo razni odpadki …
Več >>
17
jun.
2021
Na terenu zbrali skoraj 26 ton nevarnih odpadkov
V pomladni akciji zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev v 12 občinah na Celjskem je bilo na varno spravljenih skoraj 26 ton odpadkov. V družbi Simbio smo uspešno zaključili s pomladno akcijo zbiranja nevarnih odpadkov in električne ter elektronske opreme iz gospodinjstev, ki je potekala med 3. majem in 3. junijem.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".