Vklop
Izberi temo
Povečaj
Pomanjšaj
Izklop teme
14
okt.
2019
Razvoj kadrov za uspešnejši prehod v krožno gospodarstvo
V Simbiu smo skupaj s partnerji uspeli pridobiti evropska sredstva za projekt Kompetenčni center Krožno gospodarstvo. Celotno partnerstvo je pridobilo 550.000 EUR javnih sredstev, pri čemer bomo v naslednjih treh letih del teh sredstev počrpali tudi na Simbiu za usposabljanje in nadgrajevanje znanja naših zaposlenih o krožnem gospodarstvu.

Proizvodnja izdelkov neposredno vpliva na okolje, zalogo naravnih virov in surovin ter generiranje odpadkov. Za zagotavljanje trajnostnega razvoja moramo preudarno uporabljati naše vire; v današnjem času je jasno, da obstoječi linearni model ekonomske rasti ''vzemi-naredi-zavrzi'', na katerega smo se zanašali v preteklosti, ni več primeren za moderne družbe v globaliziranem svetu. Krožno gospodarstvo temelji na konceptu vrtenja snovnega kroga, kar pomeni, da se odpadek s predelavo usmeri v ponovno uporabo in s tem zmanjšamo količino odloženih ali sežganih odpadkov. Recikliranje je predpogoj za delovanje krožnega gospodarstva - viri in materiali se reciklirajo, vrnejo v proizvodni cikel in ponovno uporabijo.


Simbio že vrsto let deluje po teh principih, saj ločeno zbrane frakcije preusmerja v reciklažo, torej v snovno predelavo. Vendar želimo biti še boljši.


Evropske komisije (EU) je v letu 2015 sprejela ambiciozen načrt krožnega gospodarstva, ki vključuje predloge o ravnanju z odpadki, ki bodo povečali konkurenčnost Evrope na svetovni ravni in spodbudili trajnostno gospodarsko rast ter s tem nova delovna mesta. Ključni elementi načrta so:

  • doseči 65-odstotno recikliranje komunalnih odpadkov do leta 2030;
  • doseči 75-odstotno recikliranje odpadne embalaže do leta 2030;
  • zmanjšanje odlaganja komunalnih odpadkov na zunanja odlagališča za 10 % do leta 2030;
    prepoved odlaganja ločeno zbranih odpadkov;
  • spodbujanje ekonomskih instrumentov za odvračanje odlaganja odpadkov;
  • poenostavljena in izboljšana opredelitev in usklajene metode za izračun stopnje recikliranja po vsej EU;
  • konkretni ukrepi za spodbujanje ponovne uporabe in spodbujanje industrijske simbioze – uporaba stranskega produkta ene industrije v surovino druge industrije;
  • ekonomske spodbude za podjetja, ki se bodo stimulirala podjetja za pridelavo zelenih izdelkov in podpirala recikliranje.

V okviru projekta se bomo tako usposabljali tako za strokovna znanja kot mehke veščine na zunanjih in notranjih izobraževanjih.

Saj veste: »Če nisi vedno boljši, s časoma še dober nisi več.« (Albert Einstein)

w-video
Ostale novice
19
apr.
2021
Pripravite nevarne odpadke! Po praznikih se začenja akcija Nevarno na varno
3. maja začenjamo s spomladansko akcijo zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev Nevarno na varno. Na pot se podaja premična zbiralnica za zbiranje nevarnih odpadkov z ekipo. Kdaj pride do vas, preverite iz razporeda.
Več >>
14
apr.
2021
100.000 tulipanov ob 25. obletnici
Letos mineva 25 let od ustanovitve celjskih javnih podjetij Simbio, Vodovod-kanalizacija in Energetika Celje. Za to priložnost smo že lansko jesen posadili več kot 100.000 čebulic tulipanov, ki so že pokukali na plano in polepšali bivanje vsem prebivalcem in obiskovalcem Celja.
Več >>
07
apr.
2021
Za 11 evrov dobite tono prvovrstnega komposta, manjše količine brezplačno
Pomlad je tudi čas urejanje vrtov. Kompost 1. kakovostnega razreda lahko občani prejmejo tudi v zbirnem centru v Bukovžlaku. Do količine 1 m3 je na voljo brezplačno!
Več >>
30
mar.
2021
Zbirni centri so odprti
Ste se lotili spomladanskega čiščenja? Imate preveč zelenega reza, papirja, stekla ali lesa? Pripeljite viške ločeno zbranih odpadkov v vaš zbirni center in jih brezplačno predajte. Zbirni centri so odprti po običajnem obratovalnem ''poletnem'' času.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".