24
jul.
2018
Nadzor nad ekološkimi otoki
V družbi za ravnanje z odpadki Simbio že dlje časa opažamo povečano število onesnaženih ekoloških otokov. Tako smo se danes pridružili inšpektorici Medobčinskega inšpektorata in redarstvo občin Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče Nataši Kos pri nadzoru nad zbiranjem odpadkov na ekoloških otokih.

Pri nadzoru sedmih ekoloških otokov smo odkrili tri kršitelje, in sicer dve pravni osebi in eno fizično. Poleg najrazličnejših odpadkov ob zabojnikih smo predvsem v zabojnikih za kovinsko in plastično embalažo našli odpadke, ki tja ne sodijo: cigaretne ogorke, škatlice cigaret, čevlje, nahrbtnike, steklenice, kartonske škatle za pice, valjček za beljenje, kavno goščo, limone, plenice, kolesarske obroče, celo bakrene kovance ... Ob zabojnikih pa smo naleteli na vzmetnico, otroški električni motor, glasbeni stolp z zvočniki, kolesarske obroče, sesalnik, veliko oblačil ter listja v vrečkah in kup odpadnega papirja, ki je ležal na tleh pred praznim zabojnikom za papir.

Razlogov za onesnaženost ekoloških otokov je več, pravi vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadej Ferlež: »Razlog so naročeni premajhni zabojniki za posamezna gospodinjstva, uporaba ekoloških otokov za odpadke, ki nastajajo v dejavnostih, neustrezno ločevanje odpadkov na njihovem izvoru, torej tam, kjer odpadki nastajajo, ter malomarnost nekaterih ljudi.« Danes smo namreč med embalažo našli odpadke iz dveh gostiln in odpadke ene fizične osebe, ki ni odložila odpadkov v zabojnik. Predpisana globa za kršitelja znaša od 100 evrov do 400 evrov za fizično osebo, odvisno od odloka občine, kjer je prekršek bil storjen.

Potrebno je poudariti, da uporaba otokov za odpadke, ki nastajajo v dejavnostih, ni dovoljena, saj so ekološki otoki namenjeni za ločeno zbiranje papirja, embalaže in stekla v količinah, ki jih pridela povprečno gospodinjstvo, ravnanje s temi odpadki pa je zajeto tudi v ceno komunalnih storitev na položnicah, ki jo plačajo gospodinjski uporabniki.

»Z nadzori, ki jih bomo še izvajali, želimo povečati zavedanje uporabnikov, da so za odpadke, ki jih proizvedejo, dolžni ustrezno poskrbeti. Povečane količine odpadkov iz gospodinjstev lahko občanke in občani kadar koli v času obratovanja brezplačno pripeljejo na svoje zbirne centre,« je še dodal Ferlež. Zaradi ponavljajočega se nedovoljenega odlaganja odpadkov ob zabojnikih so nekatere ekološke otoke tudi že ukinili ali prestavili na druge lokacije.

Danes smo si ogledali naslednje ekološke otoke, kjer delavci na terenu večkrat opažajo težave ali pa na onesnaženje opozarjajo kar sami občani:
- v Lembergu ob glavni cesti
- na Dobrni na koncu parka
- na Dobrni pri Graščini Gutenek
- na Dobrni pri šoli
- pri sušilnici v Vojniku
- na Žepini
- na Proseniškem v bližini osnovne šole

Vsi otoki danes niso bili v tistem najslabšem stanju, kljub temu pa vse tudi ni bilo, kot mora biti. 


Ocenjujemo, da je bilo nepravilno odloženih (nerazvrščenih ali odloženih ob zabojnike) približno četrtina odpadkov v primerjavi s pravilno odloženimi.

w-video
Ostale novice
11
dec.
2018
Spremembe odvoza odpadkov zaradi božično-novoletnih praznikov
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov namesto na praznični torek, 25. december 2018, potekal že v soboto, 22. decembra 2018, in namesto torka, 1. januarja 2019, že v soboto, 29. decembra 2018.
Več >>
22
nov.
2018
PREHOD NA ZIMSKI URNIK ODVOZA BIOLOŠKIH ODPADKOV
Z decembrom prehajamo na odvoz bioloških odpadkov na 14 dni. Tak odvoz, torej vsak drugi teden, bo trajal do 28. februarja 2019. K položnicam za november, ki jih boste uporabniki z rjavimi zabojniki prejeli prve dni decembra, so priloženi urniki, na katerih je označen teden, v katerem imate odvoz bio odpadkov.
Več >>
30
okt.
2018
Pripravili smo posodobljen Abecednik odpadkov
Ločevanje odpadkov se začne doma v gospodinjstvu. Da bo to še enostavnejše, smo izdali tiskan abecednik odpadkov, in sicer ga boste na dom prejela vsa gospodinjstva na območju 12 občin, kjer Simbio odvaža odpadke. V abecedniku smo poskušali zbrati najpogostejše odpadke, ki nastajajo v vsakem domu.
Več >>
25
okt.
2018
OBVESTILO: Na praznični četrtek, 1. novembra, ne bo odvoza odpadkov
Vse uporabnike, ki imate predviden odvoz odpadkov ob četrtkih, obveščamo, da bo odvoz potekal namesto v četrtek, 1. novembra, v soboto, 3. novembra. Zato prosimo, da pripravite zabojnike za odpadke v soboto kot običajno na dan odvoza. Za razumevanje se zahvaljujemo.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".