17
maj.
2019
Kam z odpadnim jedilnim oljem?
Ocvrt krompirček, krofi, perutničke … Po vsem tem pogosto zadiši v naših domovih, saj je cvrtje eden izmed zelo priljubljenih načinov priprave hrane pri nas. Do sem vse lepo in prav, a kam z odpadnim oljem, ki ostane po cvrtju v naših kuhinjah?

Odpadno jedilno olje je namreč prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano ga je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode. Odpadno olje je živilo, ki s tem, ko konča v okolju (v tleh ali v vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga morajo mikroorganizmi v naravi razgrajevati več let, da ni več škodljivega vpliva na naravo. Odpadna voda je z vsebnostjo jedilnega olja 3.800-krat bolj obremenjena kot običajna komunalna odpadna voda. En liter na dan odvrženega jedilnega olja v kanalizacijo tako predstavlja obremenitev, ekvivalentno 19 ljudem. Zato Uredba o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi (Ur. list RS 70/08) določa gospodinjstva, da odpadno jedilno olje zbirajo ločeno in odpeljejo na zbirne centre ali predajo v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov na terenu.


V času akcije ali celo leto v zbirni center


Družba Simbio organizira dvakrat letno zbiranje nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu s premično zbiralnico. Običajno je to najprej v spomladanskem in nato še v jesenskem času. O točnih terminih in lokacijah obvesti občane z letaki, ki jih priloži k položnicam oziroma objavi na svoji spletni strani www.simbio.si.

Za večje povzročitelje tovrstnega odpadka (npr. gostinski obrati, šole) so pri specializiranih zbiralcih na voljo ustrezne posode, ki se tesno zaprejo. Ko napolnijo posodo, sporočijo zbiralcu in ta jim posodo zamenja z novo.


Zakaj je še pomembno ločeno zbirati odpadno jedilno olje?


Če zlijete odpadno jedilno olje v odtoke, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se mali glodavci, težave pa imajo tudi upravljalci sistema za odvajanje in čiščenje odpadne vode. Zlivanje maščob in olj v kanalizacijo namreč povzroča mastne obloge na kanalih, zmanjšuje pretočnost kanalov, maščoba se oprijema hidromehanske opreme na čistilni napravi in povzroča rast nitastih bakterij, ki motijo proces čiščenja. Čiščenje kanalizacijskih cevi, ki so globoko zakopane pod zemlje, vsekakor ni enostavno.


Prav tako pa velja tudi, da odpadno jedilno olje ne sme končati v greznicah ali malih komunalnih čistilnih napravah, saj se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave. Prav tako polivanje po kompostih ali travnatih površinah zaradi visoke organske obremenitve popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Sčasoma se spere v podzemlje do podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitnih voda. Ko se podtalnica enkrat onesnaži, traja več sto let, da se njena kakovost obnovi ali izboljša. Znan je podatek, da 1 liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode!


Odpadno jedilno olje je koristna surovina


Po drugi strani pa je odpadno jedilno olje KORISTNA SUROVINA. Zbrano odpadno jedilno olje se da predelati v biodizel. Iz enega litra olja nastane kar 90 % biodizla, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja (ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji).

Torej, za naslednjič že veste – ohlajeno olje zlijte v steklenico in ga oddajte v zbirnem centru ali v času akcije. Okolje in zanamci vam bodo hvaležni!

 

w-video
Ostale novice
07
jul.
2020
PRVI KOTIČEK ZA ODDAJO DELUJOČIH APARATOV
V sklopu petletnega projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! je nosilka projekta, družba ZEOS, d.o.o., skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnih gospodarstev (sekcija Gospodarske zbornice Slovenije) in podjetjem TSD, d.o.o., ter lokalnim partnerjem Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d.o.o., javnosti predstavila pilotni kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Postavljen je v Zbirnem centru Bukovžlak na RCERO Celje in je na voljo vsem, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. S postavitvijo pilotnega kotička so organizatorji projekta pričeli svojo pot na področju krožne elektronike, h kateri pozivajo tudi evropski zakonski predpisi.
Več >>
06
jul.
2020
Brez komentarja
V petek, 3. 7., smo odpeljali stare zabojnike, očistili okolico ter namestili nove zbiralnice z večjimi odprtinami in volumni ... Stanje, v ponedeljek, 6. 7., si lahko ogledate na fotografijah.
Več >>
01
jul.
2020
Novi zabojniki Pod gabri
Danes smo na ulici Pod gabri v Novi vasi namestili nove nadzemne zbiralnice za ločeno zbrane odpadke. Na treh mestih ob ulici smo namestili po pet različnih zabojnikov in odstranili obstoječe kontejnerje.
Več >>
29
jun.
2020
Dela na Zbirnem centru Bukovžlak uspešno zaključena
Potem ko je bil dostop do Zbirnega centra Bukovžlak in do RCERO Celje oviran zaradi gradbenih del na cestišču pri vhodni kontroli, so bila dela v napovedanem roku, torej do 20. junija, uspešno zaključena. Vsem občanom se zahvaljujemo za strpnost v času del ter da so z obiskom sosednjih zbirnih centrov v Žalcu in Vojniku razbremenili dostop do ZC Bukovžlak, ki sedaj spet obratuje kot običajno.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".