14
mar
2012
Obvestilo o odvozu bioloških odpadkov

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

Kako ravnati z biološkimi odpadki?

Zbrane biološke odpadke lahko odlagamo na zbirnem mestu v rjavi zabojnik za biološke odpadke ali pa sami gospodarimo z njimi v obliki hišnega kompostiranja. Zeleni vrtni odpad, kot so obrezi in pokošena trava, pa lahko prepustimo tudi v zbirnem centru.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje bioloških odpadkov?

Zbrane biološke odpadke lahko predelamo v kompost in ga vrnemo v naravni snovni krog. Namesto da bi onesnaževali okolje z njimi, tako okolju posredno celo koristimo. Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, bomo dosegli manjšo količino odpadkov na odlagališču in s tem podaljšanje njegove življenjske dobe, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov.

Kateri odpadki so biološki?

1) KUHINJSKI ODPADKI

    - zelenjavni odpadki: čebulni in krompirjevi olupki, odpadki solate, zelja, korenja, redkve, zelene itd., 

 

    - olupki in ostanki sadja, 

 

    - kavna gošča ter kavni filtri, 

 

    - čaj in čajne vrečke, 

 

    - ostanki hrane, 

 

    - jajčne lupine, 

 

    - pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez tekočin in embalaže), 

 

    - papirnate vrečke za sadje in zelenjavo ter 

 

   - papimati robčki.

2) VRTNI ODPADKI

    - pokošena trava, 

 

    - trava,

 

    - listje, 

 

    - rezano grmičevje in veje, 

 

    - plevel, 

 

   - stara zemlja lončnic in podobno.

Kam gredo biološki odpadki?

Biološki odpadki se kompostirajo v kompostarni Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz njih nastane kompost, primeren za obogatitev zemlje za rast rastlin, trave, športna igrišča ipd. V kolikor bi želeli brezplačno prejeti kompost, pokličite v RCERO Celje na tel. št. 03 425 64 50 in pripravili vam bomo vreče s kompostom.

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".