14
mar
2012
Obvestilo o odvozu bioloških odpadkov

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

Kako ravnati z biološkimi odpadki?

Zbrane biološke odpadke lahko odlagamo na zbirnem mestu v rjavi zabojnik za biološke odpadke ali pa sami gospodarimo z njimi v obliki hišnega kompostiranja. Zeleni vrtni odpad, kot so obrezi in pokošena trava, pa lahko prepustimo tudi v zbirnem centru.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje bioloških odpadkov?

Zbrane biološke odpadke lahko predelamo v kompost in ga vrnemo v naravni snovni krog. Namesto da bi onesnaževali okolje z njimi, tako okolju posredno celo koristimo. Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, bomo dosegli manjšo količino odpadkov na odlagališču in s tem podaljšanje njegove življenjske dobe, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov.

Kateri odpadki so biološki?

1) KUHINJSKI ODPADKI

    - zelenjavni odpadki: čebulni in krompirjevi olupki, odpadki solate, zelja, korenja, redkve, zelene itd., 

 

    - olupki in ostanki sadja, 

 

    - kavna gošča ter kavni filtri, 

 

    - čaj in čajne vrečke, 

 

    - ostanki hrane, 

 

    - jajčne lupine, 

 

    - pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez tekočin in embalaže), 

 

    - papirnate vrečke za sadje in zelenjavo ter 

 

   - papimati robčki.

2) VRTNI ODPADKI

    - pokošena trava, 

 

    - trava,

 

    - listje, 

 

    - rezano grmičevje in veje, 

 

    - plevel, 

 

   - stara zemlja lončnic in podobno.

Kam gredo biološki odpadki?

Biološki odpadki se kompostirajo v kompostarni Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz njih nastane kompost, primeren za obogatitev zemlje za rast rastlin, trave, športna igrišča ipd. V kolikor bi želeli brezplačno prejeti kompost, pokličite v RCERO Celje na tel. št. 03 425 64 50 in pripravili vam bomo vreče s kompostom.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".