14
mar.
2012
Obvestilo o odvozu bioloških odpadkov

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

2. aprila 2012 prehajamo ponovno na poletni urnik odvoza bioloških odpadkov, kar pomeni, da se bodo le-ti odvažali ENKRAT TEDENSKO. Poletni urnik odvoza bioloških odpadkov bo trajal vse do novembra.

Kako ravnati z biološkimi odpadki?

Zbrane biološke odpadke lahko odlagamo na zbirnem mestu v rjavi zabojnik za biološke odpadke ali pa sami gospodarimo z njimi v obliki hišnega kompostiranja. Zeleni vrtni odpad, kot so obrezi in pokošena trava, pa lahko prepustimo tudi v zbirnem centru.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje bioloških odpadkov?

Zbrane biološke odpadke lahko predelamo v kompost in ga vrnemo v naravni snovni krog. Namesto da bi onesnaževali okolje z njimi, tako okolju posredno celo koristimo. Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, bomo dosegli manjšo količino odpadkov na odlagališču in s tem podaljšanje njegove življenjske dobe, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov.

Kateri odpadki so biološki?

1) KUHINJSKI ODPADKI

    - zelenjavni odpadki: čebulni in krompirjevi olupki, odpadki solate, zelja, korenja, redkve, zelene itd., 

 

    - olupki in ostanki sadja, 

 

    - kavna gošča ter kavni filtri, 

 

    - čaj in čajne vrečke, 

 

    - ostanki hrane, 

 

    - jajčne lupine, 

 

    - pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez tekočin in embalaže), 

 

    - papirnate vrečke za sadje in zelenjavo ter 

 

   - papimati robčki.

2) VRTNI ODPADKI

    - pokošena trava, 

 

    - trava,

 

    - listje, 

 

    - rezano grmičevje in veje, 

 

    - plevel, 

 

   - stara zemlja lončnic in podobno.

Kam gredo biološki odpadki?

Biološki odpadki se kompostirajo v kompostarni Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz njih nastane kompost, primeren za obogatitev zemlje za rast rastlin, trave, športna igrišča ipd. V kolikor bi želeli brezplačno prejeti kompost, pokličite v RCERO Celje na tel. št. 03 425 64 50 in pripravili vam bomo vreče s kompostom.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".