12
jun
2015
V Sloveniji na osebo zavržemo več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari

Slovenska komunalna podjetja so danes pokazala, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V svojih mestih in krajih so postavila več kot 10 kilogramov predmetov (čevljev, oblek, igrač, knjig, gospodinjskih aparatov itd.), ki vsako leto končajo med odpadki. Cilj prikaza je prebivalce spodbuditi k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, našemu (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošnji.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo. Občane še pozivajo, naj že pred nakupom dobro premislijo, ali izdelek resnično potrebujejo in naj izbirajo stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot obliki.

Prikaz zavržene količine še uporabnih stvari je nastal v sklopu pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Skupaj za boljšo družbo.

Predsednik zbornice Janko Kramžar poudarja: ”S takšnimi praktičnimi prikazi želimo ljudi spodbuditi, da kritično razmislijo o odnosu, ki ga imajo do stvari, in o posledicah svojega ravnanja. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, poleg tega pa smo nespoštljivi tudi do tistih, ki so obleko izdelali – pogosto v slabih razmerah ter za mizerno plačilo. Prav bi bilo, da odvečne predmete podarimo, prodamo, izmenjamo ali odpeljemo v najbližji center ponovne uporabe.”

Komunalna podjetja še poudarjajo, da ponovna uporaba ni zgolj skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju surovin in okolja.

Prikaz je potekal v 17 mestih in krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Tržiču, Slovenskih Konjicah, Mariboru, Kranju, Brežicah, Domžalah, Krškem, Ajdovščini, Murski Soboti, Celju, Radovljici, Kopru, Izoli, Idriji in Kočevju.

Na Celjskem prebivalci zavržejo približno 1230 ton uporabnih stvari na leto 


”Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d.o.o., opravlja gospodarsko javno službo v 12 občinah, kjer živi približno 123.000 prebivalcev. Če vsak zmed njih letno zavrže vsaj 10 kg uporabnih stvari, to pomeni na leto kar 1.230 ton. V Zbirnem centru Bukovžlak in v drugih zbirnih centrih, s katerimi upravljamo in kamor lahko prinesejo prebivalci stvari, ki jih ne potrebujejo več, se najdejo tudi predmeti, ki so še uporabni. Te predamo centru za ponovno uporabo v Rogaški Slatini ali Vojniku,” je povedal direktor Simbia mag. Marko Zidanšek. Ostale predmete demontirajo v objektu za demontažo kosovnih odpadkov v sklopu Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Kar je odpadne električne in elektronske opreme, predajo prevzemnikom v sklopu shem za to opremo, tekstil pa predelovalcem le-tega.

Ob današnjem prikazu zavrženih stvari v središču Celja pa so iz Simbia še sporočili, da je bilo zelo veliko zanimanja in vprašanj v zvezi z možnostmi, kako se na okoljsko, etično in finančno najbolj ugoden način ''znebiti'' nepotrebnih stvari. V ta namen so predstavniki Simbia razdelili tudi več zgibank z uporabnimi informacijami, kam z odpadnimi stvarmi, ki so še uporabne in jo najdejo tudi na spletni strani www.simbio.si.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".