12
jun.
2015
V Sloveniji na osebo zavržemo več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari

Slovenska komunalna podjetja so danes pokazala, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V svojih mestih in krajih so postavila več kot 10 kilogramov predmetov (čevljev, oblek, igrač, knjig, gospodinjskih aparatov itd.), ki vsako leto končajo med odpadki. Cilj prikaza je prebivalce spodbuditi k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, našemu (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošnji.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo. Občane še pozivajo, naj že pred nakupom dobro premislijo, ali izdelek resnično potrebujejo in naj izbirajo stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot obliki.

Prikaz zavržene količine še uporabnih stvari je nastal v sklopu pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Skupaj za boljšo družbo.

Predsednik zbornice Janko Kramžar poudarja: ”S takšnimi praktičnimi prikazi želimo ljudi spodbuditi, da kritično razmislijo o odnosu, ki ga imajo do stvari, in o posledicah svojega ravnanja. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, poleg tega pa smo nespoštljivi tudi do tistih, ki so obleko izdelali – pogosto v slabih razmerah ter za mizerno plačilo. Prav bi bilo, da odvečne predmete podarimo, prodamo, izmenjamo ali odpeljemo v najbližji center ponovne uporabe.”

Komunalna podjetja še poudarjajo, da ponovna uporaba ni zgolj skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju surovin in okolja.

Prikaz je potekal v 17 mestih in krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Tržiču, Slovenskih Konjicah, Mariboru, Kranju, Brežicah, Domžalah, Krškem, Ajdovščini, Murski Soboti, Celju, Radovljici, Kopru, Izoli, Idriji in Kočevju.

Na Celjskem prebivalci zavržejo približno 1230 ton uporabnih stvari na leto 


”Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d.o.o., opravlja gospodarsko javno službo v 12 občinah, kjer živi približno 123.000 prebivalcev. Če vsak zmed njih letno zavrže vsaj 10 kg uporabnih stvari, to pomeni na leto kar 1.230 ton. V Zbirnem centru Bukovžlak in v drugih zbirnih centrih, s katerimi upravljamo in kamor lahko prinesejo prebivalci stvari, ki jih ne potrebujejo več, se najdejo tudi predmeti, ki so še uporabni. Te predamo centru za ponovno uporabo v Rogaški Slatini ali Vojniku,” je povedal direktor Simbia mag. Marko Zidanšek. Ostale predmete demontirajo v objektu za demontažo kosovnih odpadkov v sklopu Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Kar je odpadne električne in elektronske opreme, predajo prevzemnikom v sklopu shem za to opremo, tekstil pa predelovalcem le-tega.

Ob današnjem prikazu zavrženih stvari v središču Celja pa so iz Simbia še sporočili, da je bilo zelo veliko zanimanja in vprašanj v zvezi z možnostmi, kako se na okoljsko, etično in finančno najbolj ugoden način ''znebiti'' nepotrebnih stvari. V ta namen so predstavniki Simbia razdelili tudi več zgibank z uporabnimi informacijami, kam z odpadnimi stvarmi, ki so še uporabne in jo najdejo tudi na spletni strani www.simbio.si.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".