12
jun
2015
V Sloveniji na osebo zavržemo več kot 10 kilogramov še uporabnih stvari

Slovenska komunalna podjetja so danes pokazala, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V svojih mestih in krajih so postavila več kot 10 kilogramov predmetov (čevljev, oblek, igrač, knjig, gospodinjskih aparatov itd.), ki vsako leto končajo med odpadki. Cilj prikaza je prebivalce spodbuditi k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah, našemu (napačnemu) odnosu do stvari in virov ter jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter trajnostno naravnani potrošnji.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd. Te stvari bi lahko nekomu služile še dolga leta, zato komunalna podjetja občanom svetujejo, naj odvečne stvari podarijo bližnjim, prijateljem ali tistim, ki si jih ne morejo kupiti, jih odnesejo v najbližji center ponovne uporabe, izmenjajo ali prodajo. Občane še pozivajo, naj že pred nakupom dobro premislijo, ali izdelek resnično potrebujejo in naj izbirajo stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot obliki.

Prikaz zavržene količine še uporabnih stvari je nastal v sklopu pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Skupaj za boljšo družbo.

Predsednik zbornice Janko Kramžar poudarja: ”S takšnimi praktičnimi prikazi želimo ljudi spodbuditi, da kritično razmislijo o odnosu, ki ga imajo do stvari, in o posledicah svojega ravnanja. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, poleg tega pa smo nespoštljivi tudi do tistih, ki so obleko izdelali – pogosto v slabih razmerah ter za mizerno plačilo. Prav bi bilo, da odvečne predmete podarimo, prodamo, izmenjamo ali odpeljemo v najbližji center ponovne uporabe.”

Komunalna podjetja še poudarjajo, da ponovna uporaba ni zgolj skrb za to, da odvečne stvari dobijo novega lastnika, pač pa tudi priložnost, da z nakupom rabljenih stvari pripomoremo k varovanju surovin in okolja.

Prikaz je potekal v 17 mestih in krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Tržiču, Slovenskih Konjicah, Mariboru, Kranju, Brežicah, Domžalah, Krškem, Ajdovščini, Murski Soboti, Celju, Radovljici, Kopru, Izoli, Idriji in Kočevju.

Na Celjskem prebivalci zavržejo približno 1230 ton uporabnih stvari na leto 


”Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d.o.o., opravlja gospodarsko javno službo v 12 občinah, kjer živi približno 123.000 prebivalcev. Če vsak zmed njih letno zavrže vsaj 10 kg uporabnih stvari, to pomeni na leto kar 1.230 ton. V Zbirnem centru Bukovžlak in v drugih zbirnih centrih, s katerimi upravljamo in kamor lahko prinesejo prebivalci stvari, ki jih ne potrebujejo več, se najdejo tudi predmeti, ki so še uporabni. Te predamo centru za ponovno uporabo v Rogaški Slatini ali Vojniku,” je povedal direktor Simbia mag. Marko Zidanšek. Ostale predmete demontirajo v objektu za demontažo kosovnih odpadkov v sklopu Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Kar je odpadne električne in elektronske opreme, predajo prevzemnikom v sklopu shem za to opremo, tekstil pa predelovalcem le-tega.

Ob današnjem prikazu zavrženih stvari v središču Celja pa so iz Simbia še sporočili, da je bilo zelo veliko zanimanja in vprašanj v zvezi z možnostmi, kako se na okoljsko, etično in finančno najbolj ugoden način ''znebiti'' nepotrebnih stvari. V ta namen so predstavniki Simbia razdelili tudi več zgibank z uporabnimi informacijami, kam z odpadnimi stvarmi, ki so še uporabne in jo najdejo tudi na spletni strani www.simbio.si.

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".