07
maj.
2012
V Simbiu začeli z akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

Akcija bo tudi letos potekala dvakrat letno – enkrat v spomladanskem in enkrat v jesenskem času.

Ker so nevarni odpadki težko razgradljivi in povzročajo ljudem in naravi veliko škodo, zahtevajo poseben način odstranitve. V Simbiu si zato želimo, da bo čim več občanov prineslo te odpadke do premičnega zabojnika. Ob tem velja poudariti, da jih lahko občani pripeljejo tudi sami v svoj najbližji zbirni center (tudi v ZC Bukovžlak , Vransko in Andraž),kar lahko storijo kadarkoli med letom v času delovnih ur centrov in jih brezplačno oddajo.

Nevarni odpadki, ki se bodo zbirali v času akcije: 

- baterije,
 
- zdravila
 (mazila, posipi, tablete, sirupi, termometri), 
- čistila in kozmetika
 (pršila, ličila), 
- ostanki lakov, barv, lepil, topil,
 
- odpadna olja
 (ostanki motornih in jedilnih olj in maščob), 
- akumulatorji in škropiva
 (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki), 
- neonske cevi,
 
- tonerji in
 odpadna električna in elektronska oprema.

Kje bodo stali premični zabojniki?

Premični zabojnik bo stal na posamezni lokaciji skupaj s strokovnjakom iz Simbia po eno uro od ponedeljka do sobote, od 12. do 19.15 ure. Podatke o tem, kje in kdaj natančno bo stal zabojnik, lahko občani najdejo na letaku, ki ga je Simbio po pošti poslal vsem odjemalcem storitev skupaj s položnicami.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje nevarnih odpadkov?

Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi v fazah razkroja lahko ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi naše zdravje. Kako pomembno je pravilno odlaganje nevarnih odpadkov, lahko ponazorimo z baterijo, ki jo odvržemo v posodo za ostanek odpadkov. Baterija namreč težke kovine, ki jih vsebuje (kadmij, krom in nikelj), prenese tudi na nenevarne odpadke.

Nasvet

Pri prepoznavanju nevarnih odpadkov so nam lahko v veliko pomoč simboli, ki jih najdemo na nevarnih snoveh in njihovi embalaži (oksidativno, vnetljivo, eksplozivno, jedko, strupeno, zdravju škodljivo …).

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Količine nevarnih odpadkov, zbranih v akciji leta 2011

V letu 2011 je bilo v času akcije zbranih 32,5 ton nevarnih odpadkov.

Največ je bilo zavržene električne in elektronske opreme (14.392 kg). Med nevarnimi odpadki so izstopali še premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (4.489 kg) in odpadna motorna olja (3.760 kg). Temu sledijo baterije in akumulatorji s 2.489 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (1.877 kg), pesticidi (1.072 kg), zavržena čistila (641 kg), nesortirane baterije (550 kg), topila (527 kg) inzdravila (526 kg).

Prenesi prilogo.

w-video
Ostale novice
16
mar.
2018
Pričarajte si svoj zeleni košček raja na sejmu Flora s Simbiem Vrtnarstvo
Če ste se že naveličali snega in nizkih temperatur, potem nas obiščite na sejmu Flora, kjer smo za vas pričarali pravo karibsko vzdušje. Obdani s palmami, pisanim tropskim cvetjem in turkiznim morjem se boste počutili kot na bleščeče belih plažah Karibov.
Več >>
12
mar.
2018
Predviden načrt praznjenj greznic in MKČN 2018
Vsako gospodinjstvo na območju, kjer ni javne kanalizacije in ta ni predvidena, mora enkrat v treh letih sprazniti greznico ali malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Praznjenje je na območju, kjer opravlja javno službo celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija, sistemsko urejeno tako, da vsakemu gospodinjstvu na območju brez javne kanalizacije pooblaščeni izvajalec - družba Simbio, d.o.o., opravi navedeno storitev.
Več >>
05
mar.
2018
Odvoz bioloških odpadkov od 1. marca vsak teden
Vse uporabnike individualnih objektov, ki imate rjave zabojnike za ločevanje bioloških odpadkov, obveščamo, da bo odvoz bioloških odpadkov od 1. marca potekal po poletnem urniku, to je vsak teden. Odvoz po poletnem urniku bo trajal vse do 30. novembra 2018. Dan odvoza ostaja nespremenjen.
Več >>
22
feb.
2018
Zaradi vremenskih razmer moten odvoz odpadkov
Zaradi vremenskih razmer bo v nekaterih hribovitih predelih občin moten odvoz odpadkov. Odpadke bomo odpeljali, takoj ko bodo to omogočale vremenske razmere. Na območjih, kjer ne bo po urniku predvidenega odvoza odpadkov, bo ekipa Simbia ob prvem možnem odvozu pobrala tudi višek odpadkov, ki ga lahko uporabniki odložijo v svoje vrečke ob zabojnike.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".