07
maj
2012
V Simbiu začeli z akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

Akcija bo tudi letos potekala dvakrat letno – enkrat v spomladanskem in enkrat v jesenskem času.

Ker so nevarni odpadki težko razgradljivi in povzročajo ljudem in naravi veliko škodo, zahtevajo poseben način odstranitve. V Simbiu si zato želimo, da bo čim več občanov prineslo te odpadke do premičnega zabojnika. Ob tem velja poudariti, da jih lahko občani pripeljejo tudi sami v svoj najbližji zbirni center (tudi v ZC Bukovžlak , Vransko in Andraž),kar lahko storijo kadarkoli med letom v času delovnih ur centrov in jih brezplačno oddajo.

Nevarni odpadki, ki se bodo zbirali v času akcije: 

- baterije,
 
- zdravila
 (mazila, posipi, tablete, sirupi, termometri), 
- čistila in kozmetika
 (pršila, ličila), 
- ostanki lakov, barv, lepil, topil,
 
- odpadna olja
 (ostanki motornih in jedilnih olj in maščob), 
- akumulatorji in škropiva
 (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki), 
- neonske cevi,
 
- tonerji in
 odpadna električna in elektronska oprema.

Kje bodo stali premični zabojniki?

Premični zabojnik bo stal na posamezni lokaciji skupaj s strokovnjakom iz Simbia po eno uro od ponedeljka do sobote, od 12. do 19.15 ure. Podatke o tem, kje in kdaj natančno bo stal zabojnik, lahko občani najdejo na letaku, ki ga je Simbio po pošti poslal vsem odjemalcem storitev skupaj s položnicami.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje nevarnih odpadkov?

Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi v fazah razkroja lahko ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi naše zdravje. Kako pomembno je pravilno odlaganje nevarnih odpadkov, lahko ponazorimo z baterijo, ki jo odvržemo v posodo za ostanek odpadkov. Baterija namreč težke kovine, ki jih vsebuje (kadmij, krom in nikelj), prenese tudi na nenevarne odpadke.

Nasvet

Pri prepoznavanju nevarnih odpadkov so nam lahko v veliko pomoč simboli, ki jih najdemo na nevarnih snoveh in njihovi embalaži (oksidativno, vnetljivo, eksplozivno, jedko, strupeno, zdravju škodljivo …).

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Količine nevarnih odpadkov, zbranih v akciji leta 2011

V letu 2011 je bilo v času akcije zbranih 32,5 ton nevarnih odpadkov.

Največ je bilo zavržene električne in elektronske opreme (14.392 kg). Med nevarnimi odpadki so izstopali še premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (4.489 kg) in odpadna motorna olja (3.760 kg). Temu sledijo baterije in akumulatorji s 2.489 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (1.877 kg), pesticidi (1.072 kg), zavržena čistila (641 kg), nesortirane baterije (550 kg), topila (527 kg) inzdravila (526 kg).

Prenesi prilogo.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".