07
maj.
2012
V Simbiu začeli z akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

Akcija bo tudi letos potekala dvakrat letno – enkrat v spomladanskem in enkrat v jesenskem času.

Ker so nevarni odpadki težko razgradljivi in povzročajo ljudem in naravi veliko škodo, zahtevajo poseben način odstranitve. V Simbiu si zato želimo, da bo čim več občanov prineslo te odpadke do premičnega zabojnika. Ob tem velja poudariti, da jih lahko občani pripeljejo tudi sami v svoj najbližji zbirni center (tudi v ZC Bukovžlak , Vransko in Andraž),kar lahko storijo kadarkoli med letom v času delovnih ur centrov in jih brezplačno oddajo.

Nevarni odpadki, ki se bodo zbirali v času akcije: 

- baterije,
 
- zdravila
 (mazila, posipi, tablete, sirupi, termometri), 
- čistila in kozmetika
 (pršila, ličila), 
- ostanki lakov, barv, lepil, topil,
 
- odpadna olja
 (ostanki motornih in jedilnih olj in maščob), 
- akumulatorji in škropiva
 (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki), 
- neonske cevi,
 
- tonerji in
 odpadna električna in elektronska oprema.

Kje bodo stali premični zabojniki?

Premični zabojnik bo stal na posamezni lokaciji skupaj s strokovnjakom iz Simbia po eno uro od ponedeljka do sobote, od 12. do 19.15 ure. Podatke o tem, kje in kdaj natančno bo stal zabojnik, lahko občani najdejo na letaku, ki ga je Simbio po pošti poslal vsem odjemalcem storitev skupaj s položnicami.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje nevarnih odpadkov?

Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi v fazah razkroja lahko ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi naše zdravje. Kako pomembno je pravilno odlaganje nevarnih odpadkov, lahko ponazorimo z baterijo, ki jo odvržemo v posodo za ostanek odpadkov. Baterija namreč težke kovine, ki jih vsebuje (kadmij, krom in nikelj), prenese tudi na nenevarne odpadke.

Nasvet

Pri prepoznavanju nevarnih odpadkov so nam lahko v veliko pomoč simboli, ki jih najdemo na nevarnih snoveh in njihovi embalaži (oksidativno, vnetljivo, eksplozivno, jedko, strupeno, zdravju škodljivo …).

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Količine nevarnih odpadkov, zbranih v akciji leta 2011

V letu 2011 je bilo v času akcije zbranih 32,5 ton nevarnih odpadkov.

Največ je bilo zavržene električne in elektronske opreme (14.392 kg). Med nevarnimi odpadki so izstopali še premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (4.489 kg) in odpadna motorna olja (3.760 kg). Temu sledijo baterije in akumulatorji s 2.489 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (1.877 kg), pesticidi (1.072 kg), zavržena čistila (641 kg), nesortirane baterije (550 kg), topila (527 kg) inzdravila (526 kg).

Prenesi prilogo.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".