07
maj
2012
V Simbiu začeli z akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

V ponedeljek, 7. maja 2012, bomo v družbi Simbio začeli z zbiranjem nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na terenu, to je s premičnim zabojnikom. Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo trajala do 28. maja 2012.

Akcija bo tudi letos potekala dvakrat letno – enkrat v spomladanskem in enkrat v jesenskem času.

Ker so nevarni odpadki težko razgradljivi in povzročajo ljudem in naravi veliko škodo, zahtevajo poseben način odstranitve. V Simbiu si zato želimo, da bo čim več občanov prineslo te odpadke do premičnega zabojnika. Ob tem velja poudariti, da jih lahko občani pripeljejo tudi sami v svoj najbližji zbirni center (tudi v ZC Bukovžlak , Vransko in Andraž),kar lahko storijo kadarkoli med letom v času delovnih ur centrov in jih brezplačno oddajo.

Nevarni odpadki, ki se bodo zbirali v času akcije: 

- baterije,
 
- zdravila
 (mazila, posipi, tablete, sirupi, termometri), 
- čistila in kozmetika
 (pršila, ličila), 
- ostanki lakov, barv, lepil, topil,
 
- odpadna olja
 (ostanki motornih in jedilnih olj in maščob), 
- akumulatorji in škropiva
 (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki), 
- neonske cevi,
 
- tonerji in
 odpadna električna in elektronska oprema.

Kje bodo stali premični zabojniki?

Premični zabojnik bo stal na posamezni lokaciji skupaj s strokovnjakom iz Simbia po eno uro od ponedeljka do sobote, od 12. do 19.15 ure. Podatke o tem, kje in kdaj natančno bo stal zabojnik, lahko občani najdejo na letaku, ki ga je Simbio po pošti poslal vsem odjemalcem storitev skupaj s položnicami.

Zakaj je pomembno ločeno zbiranje nevarnih odpadkov?

Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi v fazah razkroja lahko ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi naše zdravje. Kako pomembno je pravilno odlaganje nevarnih odpadkov, lahko ponazorimo z baterijo, ki jo odvržemo v posodo za ostanek odpadkov. Baterija namreč težke kovine, ki jih vsebuje (kadmij, krom in nikelj), prenese tudi na nenevarne odpadke.

Nasvet

Pri prepoznavanju nevarnih odpadkov so nam lahko v veliko pomoč simboli, ki jih najdemo na nevarnih snoveh in njihovi embalaži (oksidativno, vnetljivo, eksplozivno, jedko, strupeno, zdravju škodljivo …).

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Količine nevarnih odpadkov, zbranih v akciji leta 2011

V letu 2011 je bilo v času akcije zbranih 32,5 ton nevarnih odpadkov.

Največ je bilo zavržene električne in elektronske opreme (14.392 kg). Med nevarnimi odpadki so izstopali še premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (4.489 kg) in odpadna motorna olja (3.760 kg). Temu sledijo baterije in akumulatorji s 2.489 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (1.877 kg), pesticidi (1.072 kg), zavržena čistila (641 kg), nesortirane baterije (550 kg), topila (527 kg) inzdravila (526 kg).

Prenesi prilogo.

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".