11
jun.
2014
V akciji zbiranja odpadnega papirja šole in vrtci zbrali 582 ton papirja

V šolskem letu 2013/14 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja sodelovalo 20 osnovnih šol, 8 podružničnih šol, 3 srednje šole in 10 vrtcev. Vsi skupaj so zbrali 582 ton odpadnega papirja, kar je 54 ton več kot lani. Glede na to, da ena tona odpadnega papirja prihrani v naravi 17 malih dreves, so učenci in otroci rešili skoraj 10.000 dreves.

V šolskem letu 2013/14 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja sodelovalo 20 osnovnih šol, 8 podružničnih šol, 3 srednje šole in 10 vrtcev. Vsi skupaj so zbrali 582 ton odpadnega papirja, kar je 54 ton več kot lani. Glede na to, da ena tona odpadnega papirja prihrani v naravi 17 malih dreves, so učenci in otroci rešili skoraj 10.000 dreves.

Na današnji zaključni prireditvi akcije je direktor Simbia mag. Marko Zidanšek izročil šolam, ki so zbrale največ odpadnega papirja, darilne bone. Dolgoletna nepremagljiva prvakinja OŠ Hudinja tudi letos ni razočarala. S 312 kg na učenca si je ponovno prislužila prvo nagrado; skupaj so učenci zbrali 147 ton. Tudi na drugem in tretjem mestu ni bilo presenečenj v primerjavi z lanskim letom. Druga je bila OŠ Ljubečna s 147 kg na učenca; skupaj so na šoli zbrali sicer skoraj 60 ton, in tretja OŠ Glazija, ki ji je le malo manjkalo, da bi prehitela Ljubečno. Na Glaziji so namreč zbrali skupaj19,5 tone oz. 141 kg na učenca.  
Tudi med podružničnimi osnovnimi šolami ni bilo sprememb med najvišje uvrščenimi. Daleč največ med vsemi sodelujočimi so zbrali učenci POŠ Socka, in sicer kar 401 kg na učenca oz. 12 ton skupaj. Za njimi so se tudi letos uvrstili učenci POŠ Kompole s 126 kg na učenca oz. s skupaj zbranimi 2,7 tonami. Na POŠ Letuš pa so zbrali 85 kg na učenca, skupaj na šoli pa 2,8 tone.

V zadnjih šestih letih šolarji zbrali 3600 ton papirja

Kot je povedal direktor naše družbe na zaključni prireditvi, ki je potekala v atriju Celjskega mladinskega centra, ena tonarecikliranega papirja porabi 64 % manj energije, 50 % manj vode  in za  74 % zniža emisije nevarnih snovi v zrak v primerjavi z eno tono papirja, narejenega iz lesa. Belila namreč spadajo med najhujše onesnaževalce okolja. »Koliko energije in vode ter nevarnih emisij je bilo prihranjenih zaradi akcije, pove podatek, da je bilo samo v zadnjih šestih letih v okviru akcije zbrano skupaj 3603 tone odpadnega papirja oz. 600 ton povprečno na akcijo. Zato sem izredno vesel, da s skupnimi močmi ohranjamo naravne vire in skrbimo za čisto okolje. Želim si samo, da bomo tako dobro sodelovali tudi v prihodnjem šolskem letu,« je še dodal mag. Zidanšek. 


Tabela: Podatki o količinah zbranega papirja v šolskih akcijah v zadnjih šestih letih

Leto     Papir v tonah 
2014    582
2013    528
2012    541

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".