11
jun
2014
V akciji zbiranja odpadnega papirja šole in vrtci zbrali 582 ton papirja

V šolskem letu 2013/14 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja sodelovalo 20 osnovnih šol, 8 podružničnih šol, 3 srednje šole in 10 vrtcev. Vsi skupaj so zbrali 582 ton odpadnega papirja, kar je 54 ton več kot lani. Glede na to, da ena tona odpadnega papirja prihrani v naravi 17 malih dreves, so učenci in otroci rešili skoraj 10.000 dreves.

V šolskem letu 2013/14 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja sodelovalo 20 osnovnih šol, 8 podružničnih šol, 3 srednje šole in 10 vrtcev. Vsi skupaj so zbrali 582 ton odpadnega papirja, kar je 54 ton več kot lani. Glede na to, da ena tona odpadnega papirja prihrani v naravi 17 malih dreves, so učenci in otroci rešili skoraj 10.000 dreves.

Na današnji zaključni prireditvi akcije je direktor Simbia mag. Marko Zidanšek izročil šolam, ki so zbrale največ odpadnega papirja, darilne bone. Dolgoletna nepremagljiva prvakinja OŠ Hudinja tudi letos ni razočarala. S 312 kg na učenca si je ponovno prislužila prvo nagrado; skupaj so učenci zbrali 147 ton. Tudi na drugem in tretjem mestu ni bilo presenečenj v primerjavi z lanskim letom. Druga je bila OŠ Ljubečna s 147 kg na učenca; skupaj so na šoli zbrali sicer skoraj 60 ton, in tretja OŠ Glazija, ki ji je le malo manjkalo, da bi prehitela Ljubečno. Na Glaziji so namreč zbrali skupaj19,5 tone oz. 141 kg na učenca.  
Tudi med podružničnimi osnovnimi šolami ni bilo sprememb med najvišje uvrščenimi. Daleč največ med vsemi sodelujočimi so zbrali učenci POŠ Socka, in sicer kar 401 kg na učenca oz. 12 ton skupaj. Za njimi so se tudi letos uvrstili učenci POŠ Kompole s 126 kg na učenca oz. s skupaj zbranimi 2,7 tonami. Na POŠ Letuš pa so zbrali 85 kg na učenca, skupaj na šoli pa 2,8 tone.

V zadnjih šestih letih šolarji zbrali 3600 ton papirja

Kot je povedal direktor naše družbe na zaključni prireditvi, ki je potekala v atriju Celjskega mladinskega centra, ena tonarecikliranega papirja porabi 64 % manj energije, 50 % manj vode  in za  74 % zniža emisije nevarnih snovi v zrak v primerjavi z eno tono papirja, narejenega iz lesa. Belila namreč spadajo med najhujše onesnaževalce okolja. »Koliko energije in vode ter nevarnih emisij je bilo prihranjenih zaradi akcije, pove podatek, da je bilo samo v zadnjih šestih letih v okviru akcije zbrano skupaj 3603 tone odpadnega papirja oz. 600 ton povprečno na akcijo. Zato sem izredno vesel, da s skupnimi močmi ohranjamo naravne vire in skrbimo za čisto okolje. Želim si samo, da bomo tako dobro sodelovali tudi v prihodnjem šolskem letu,« je še dodal mag. Zidanšek. 


Tabela: Podatki o količinah zbranega papirja v šolskih akcijah v zadnjih šestih letih

Leto     Papir v tonah 
2014    582
2013    528
2012    541

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".