22
mar.
2012
Tudi Simbio se pridružuje akciji Očistimo Slovenijo

Letošnji poudarek akcije je predvsem na ločevanju odpadkov že na izvoru.  Akcija bo potekala 24. 3. 2012, z začetkom ob 9. uri in zaključkom predvidoma ob 14. uri.  Za čiščenje lastnih dvorišč naj si ljudje planirajo kakšno drugo soboto - na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo pa naj se raje skupaj z 200.000 ostalimi prostovoljci pridružijo čiščenju črnih odlagališč.

Letošnji poudarek akcije je predvsem na ločevanju odpadkov že na izvoru.  Akcija bo potekala 24. 3. 2012, z začetkom ob 9. uri in zaključkom predvidoma ob 14. uri.  Za čiščenje lastnih dvorišč naj si ljudje planirajo kakšno drugo soboto - na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo pa naj se raje skupaj z 200.000 ostalimi prostovoljci pridružijo čiščenju črnih odlagališč.

Celjsko javno komunalno podjetje Simbio, d.o.o., bo vsem 12 občinam, kjer izvaja javno službo zbiranja in obdelave odpadkov, zagotovilo vrečke in rokavice. Prav tako bomo v Simbiu poskrbeli za odvoz odpadkov iz zbirnih mest brezplačno, predelavo in odlaganje preostanka mešanih komunalnih odpadkov pa bomo obračunali vsaki občini po pripeljani količini.

V letošnji akciji je velik poudarek na tem, da se čim več odpadkov zbere ločeno že na izvoru! Tako se bodo embalaža, kovine, steklo, pnevmatike, odsluženi avtomobili, odpadna elektronska in električna oprema lahko oddali predelovalcem oz. koncesionarjem (Gorenje Surovina, Dinos, Karbon, Avtotransport Kastelec in Saubermacher Slovenija, SLOPAK in ZEOS), ki jo bodo prevzeli brezplačno.

Akcija ni namenjena čiščenju dvorišč, kleti in podstrešij, ampak črnih odlagališč

Tudi v letošnji akciji naj se ne čisti podstrešij, kleti in skladišč, prav tako akcija ni namenjena odvozu kosovnih odpadkov, ampak se bo čistilo le komunalne odpadke. Odvoz kosovnih odpadkov se namreč v Simbiu ureja po ustaljenem režimu. Občani lahko te odpadke 4x letno pripeljejo v zbirni center ali jih odpelje kar Simbio sam s pomočjo dopisnice, ki so jo vsi odjemalci prejeli skupaj z januarsko položnico za storitve.

Akcija prav tako ni namenjena čiščenju gradbenih in nevarnih odpadkov (salonitke, azbest,...). Če kdo najde večje odlagališče gradbenega materiala, ga lahko preda predelovalcem gradbenih odpadkov – na našem področju je to podjetje CMC v Pirešici in Ekoplana v Andražu nad Polzelo. Tako bo količina mešanih komunalnih odpadkov bistveno manjša in s tem bodo razbremenjene tudi občine z višino plačila.

Prav tako se ne bo pobiralo materiala za vbrizgavanje drog (igle, brizgalke, kuhalnički, žlice in drugo, kar nakazuje na uporabo drog)! V primeru, da se naleti nanje, naj se prostor zavaruje in javi vodji zbirnega mesta, ki bo to sporočil komunalnemu podjetju.

V času akcije podaljšan delovni čas zbirnih centrov in RCERO

Na dan  akcije bodo podaljšano odprti vsi zbirni centri (ZC). Čiščenje naj bi predvidoma potekalo od 9. do 14. ure, odvoz pa se bo vršil, dokler ne bodo odpadki odpeljani. Tudi RCERO bo obratoval podaljšano, in sicer do 18. ure. Na RCERO bomo poleg obstoječega ZC postavili še več kontejnerjev za ločeno zbiranje odpadkov po posameznih frakcijah, tako da bomo zagotovili čim bolj nemoteno oddajo odpadkov po posameznih vrstah. Prav tako bomo zagotovili pomoč pri svetovanju in razvrščanju odpadkov. 

Ocenjujemo, da bo v soboto na Simbiu na delu skupno okoli 100 zaposlenih,  z 20 vozili in delovnimi stroji.

Naše ekipe bodo odvažale odpadke v črnih in ločeno v rumenih vrečkah iz zbirnih mest.

Zelene in rdeče vreče zagotovi Društvo Ekologi brez meja, črne in modre oz. rumene, pa v skladu z dosedanjo prakso občina oz. komunalno podjetje.

Sistem barvnih vreč je narejen po modelih zabojnikov za odpadke, ki so prisotni v Sloveniji:

- črne vreče za mešane komunalne odpadke 
- modre ali rumene vreče za embalažo (plastenke in pločevinke, tetrapak, vrečke) 
- zelene vreče za embalažno steklo (debelejše vrečke, da se težje strgajo)
- rdeče vreče za posebne odpadke, kot so akumulatorji, baterije, mobilni telefoni, zdravila, plastenke čistil, olj, maziv itd. 

Prostovoljce pozivamo, da odpadke iz divjih odlagališč spravijo do izbranih točk za odpadke in jih ne puščajo kjerkoli in vsepovsod, saj se jih potem še nekaj dni ne bo odvozilo, nastajali bodo dodatni stroški in slaba volja. Zato je ključno, da na dan akcije vodje zbirnih mest prevoznikom podajo natančno informacijo o lokacijah točk za odpadke.

Ob tem naj bodo pozorni na dogajanje oz. kaj vse drugi pripeljejo na točke za odpadke, saj so te namenjene le odpadkom zbranim med akcijo! Morebitne kršitelje opozorite, lahko pa pokličete tudi policijo, ki je partner projekta Očistimo Slovenijo 2012. Ta bo zagotavljala tudi varen promet in varnost na točkah za odpadke. Na dan akcije bo urgentno ukrepala v primeru težav na terenu. V primeru težav se obrnite na telefonsko številko 113.

Tudi inšpekcijske službe se bodo po napovedih aktivno vključevale že v celotnem tednu pred akcijo in tudi s podaljšanim delovnem času.

Zbirna mesta za prostovoljce in točke za odpadke

Zbirna mesta – lokacije za zbiranje prostovoljcev na dan akcije, od koder se bo odšlo čistit divja odlagališča in razpršene odpadke po ulicah in sprehajalnih poteh, tokrat določi občinski koordinator po dogovoru z društvi, krajevnimi in četrtnimi skupnostmi ter ostalimi sodelujočimi v pripravah na akcijo. Lokacije zbirnih mest za prostovoljce najdete na www.ocistimo.si, pod rubriko Zbirna mesta.

Nekaj o akciji Očistimo Slovenijo 2012

24. marca 2012 bo torej že drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija. Prostovoljci bodo do pomladi po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom lanskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, spomladi 2012 pa bodo s čistilno akcijo s teh divjih odlagališč odstranili komunalne odpadke. Poleg tega bodo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Projekt se tokrat širi na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude World Cleanup 2012. Slovenski prostovoljci bodo del večmiljonske množice, ki bo od marca do septembra 2012 v svojih državah izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v preko 70 državah iz celega sveta.

Cilji projekta:

1. 23. in 24. marca 2012 povezati 250.000 prostovoljcev v skupni okoljski akciji
2. ozaveščati, izobraževati in opolnomočiti javnosti na področju ravnanja z odpadki; vsak lahko spreminja svet
3. odstraniti iz narave 10.000 ton odpadkov oz. eno vrečo odpadkov za vsakega prebivalca Slovenije
4. krepiti sodelovanje v slovenski družbi - povezati 1.000 organizacij, da aktivno sodelujejo v projektu
5. krepiti prostovoljstvo v vseh segmentih družbe.

w-video
Ostale novice
16
mar.
2018
Pričarajte si svoj zeleni košček raja na sejmu Flora s Simbiem Vrtnarstvo
Če ste se že naveličali snega in nizkih temperatur, potem nas obiščite na sejmu Flora, kjer smo za vas pričarali pravo karibsko vzdušje. Obdani s palmami, pisanim tropskim cvetjem in turkiznim morjem se boste počutili kot na bleščeče belih plažah Karibov.
Več >>
12
mar.
2018
Predviden načrt praznjenj greznic in MKČN 2018
Vsako gospodinjstvo na območju, kjer ni javne kanalizacije in ta ni predvidena, mora enkrat v treh letih sprazniti greznico ali malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Praznjenje je na območju, kjer opravlja javno službo celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija, sistemsko urejeno tako, da vsakemu gospodinjstvu na območju brez javne kanalizacije pooblaščeni izvajalec - družba Simbio, d.o.o., opravi navedeno storitev.
Več >>
05
mar.
2018
Odvoz bioloških odpadkov od 1. marca vsak teden
Vse uporabnike individualnih objektov, ki imate rjave zabojnike za ločevanje bioloških odpadkov, obveščamo, da bo odvoz bioloških odpadkov od 1. marca potekal po poletnem urniku, to je vsak teden. Odvoz po poletnem urniku bo trajal vse do 30. novembra 2018. Dan odvoza ostaja nespremenjen.
Več >>
22
feb.
2018
Zaradi vremenskih razmer moten odvoz odpadkov
Zaradi vremenskih razmer bo v nekaterih hribovitih predelih občin moten odvoz odpadkov. Odpadke bomo odpeljali, takoj ko bodo to omogočale vremenske razmere. Na območjih, kjer ne bo po urniku predvidenega odvoza odpadkov, bo ekipa Simbia ob prvem možnem odvozu pobrala tudi višek odpadkov, ki ga lahko uporabniki odložijo v svoje vrečke ob zabojnike.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".