23
nov
2016
Tudi Simbio opozarjal na problematiko odpadne embalaže
Slovenska komunalna podjetja so danes v središčih svojih mest in krajev prikazala, koliko embalaže proizvede vsak izmed nas na letni ravni. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko odpadne embalaže, jih spodbuditi k njenemu zmanjševanju in k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

Odpadna embalaža je resen problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več materialov, kot je potrebno, na drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo velike količine odpadne embalaže. Po zadnjih podatkih naj bi tako samo v Evropi proizvedli letno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike odpadne embalaže in se je v sklopu strategije krožnega gospodarstva zavezala, da bo zmanjšala količino odpadne embalaže ter spodbujala snovanje okolju prijazne embalaže. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 27. novembra 2016, je zato posvečen prav zmanjševanju količine odpadne embalaže.

Prikaz količine odpadne embalaže je nastal na pobudo GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je tudi letošnja koordinatorka aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov za Slovenijo.

Prikaz je potekel v dvanajstih mestih in krajih po vsej Sloveniji - Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Izoli, Novi Gorici, Ilirski Bistrici, Domžalah, Mežici, Trbovljah, Kočevju in občini Krško.

900 plastenk tehta 50 kg

Direktor družbe za ravnanje z odpadki Simbio mag. Marko Zidanšek je ob tem poudaril, da je na območju 12 občin, kjer izvajajo gospodarsko javno službo, embalaže na prebivalca med 50 in 60 kilogrami na prebivalca, v ta podatek pa sta zajeti le plastična in kovinska embalaže in ne tudi papirnata. »To se morda sliši malo, a je treba vedeti, da 50 kg tehta kar 900 plastenk. Prehod na povsem nov življenjski slog se nikoli ne zgodi z danes na jutri, a z nekaj vztrajnosti, truda in iznajdljivosti lahko korenito zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvedemo v svojem domu. Prepričan sem, da bi lahko živeli tudi tako, da bi doma imeli stvari, ki jih res potrebujemo, kupovali hrano brez embalaže in šli po nakupih s svojo vrečko iz blaga. Verjamem, da tudi v Simbiu prispevamo s tovrstnimi akcijami prispevamo svoj kamenček v mozaiku ozaveščanju o pomenu krožnega gospodarstva,« je povedal Zidanšek.

Poleg prikaza so komunalna podjetja mimoidočim podala tudi praktične napotke, kako lahko sami zmanjšajo količino odpadne embalaže, ter jih povabila, da na spletu izpolnijo dnevnik odpadne embalaže.

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva vseslovensko iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti European Week for Waste Reduction. Obenem pa se iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

Slovenija sodeluje v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov od leta 2010. V zadnjih dveh letih je koordinatorka aktivnosti za Slovenijo GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva. Zbornica tudi sicer spodbuja zmanjševanje količine odpadkov, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov. To počne tudi prek družbeno odgovorne pobude Skupaj za boljšo družbo, ki jo je zasnovala z namenom, da bi vsa slovenska komunalna podjetja spodbujala učinkovito rabo virov in trajnostno naravnane prakse.

w-video
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".