23
nov.
2016
Tudi Simbio opozarjal na problematiko odpadne embalaže
Slovenska komunalna podjetja so danes v središčih svojih mest in krajev prikazala, koliko embalaže proizvede vsak izmed nas na letni ravni. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko odpadne embalaže, jih spodbuditi k njenemu zmanjševanju in k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

Odpadna embalaža je resen problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več materialov, kot je potrebno, na drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo velike količine odpadne embalaže. Po zadnjih podatkih naj bi tako samo v Evropi proizvedli letno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike odpadne embalaže in se je v sklopu strategije krožnega gospodarstva zavezala, da bo zmanjšala količino odpadne embalaže ter spodbujala snovanje okolju prijazne embalaže. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 27. novembra 2016, je zato posvečen prav zmanjševanju količine odpadne embalaže.

Prikaz količine odpadne embalaže je nastal na pobudo GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je tudi letošnja koordinatorka aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov za Slovenijo.

Prikaz je potekel v dvanajstih mestih in krajih po vsej Sloveniji - Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Izoli, Novi Gorici, Ilirski Bistrici, Domžalah, Mežici, Trbovljah, Kočevju in občini Krško.

900 plastenk tehta 50 kg

Direktor družbe za ravnanje z odpadki Simbio mag. Marko Zidanšek je ob tem poudaril, da je na območju 12 občin, kjer izvajajo gospodarsko javno službo, embalaže na prebivalca med 50 in 60 kilogrami na prebivalca, v ta podatek pa sta zajeti le plastična in kovinska embalaže in ne tudi papirnata. »To se morda sliši malo, a je treba vedeti, da 50 kg tehta kar 900 plastenk. Prehod na povsem nov življenjski slog se nikoli ne zgodi z danes na jutri, a z nekaj vztrajnosti, truda in iznajdljivosti lahko korenito zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvedemo v svojem domu. Prepričan sem, da bi lahko živeli tudi tako, da bi doma imeli stvari, ki jih res potrebujemo, kupovali hrano brez embalaže in šli po nakupih s svojo vrečko iz blaga. Verjamem, da tudi v Simbiu prispevamo s tovrstnimi akcijami prispevamo svoj kamenček v mozaiku ozaveščanju o pomenu krožnega gospodarstva,« je povedal Zidanšek.

Poleg prikaza so komunalna podjetja mimoidočim podala tudi praktične napotke, kako lahko sami zmanjšajo količino odpadne embalaže, ter jih povabila, da na spletu izpolnijo dnevnik odpadne embalaže.

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva vseslovensko iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti European Week for Waste Reduction. Obenem pa se iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

Slovenija sodeluje v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov od leta 2010. V zadnjih dveh letih je koordinatorka aktivnosti za Slovenijo GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva. Zbornica tudi sicer spodbuja zmanjševanje količine odpadkov, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov. To počne tudi prek družbeno odgovorne pobude Skupaj za boljšo družbo, ki jo je zasnovala z namenom, da bi vsa slovenska komunalna podjetja spodbujala učinkovito rabo virov in trajnostno naravnane prakse.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".