14
maj.
2015
Skupaj z inšpektorji preverili vsebino zabojnikov za komunalne odpadke

V družbi za ravnanje z odpadki Simbio smo danes skupaj s pristojnima inšpektorjema opravili nadzor nad pravilnostjo ločenega zbiranja odpadkov v večstanovanjskih blokih in individualnih objektih. Inšpektorja bosta zoper kršitelje ustrezno ukrepala – kazen za fizično osebo znaša 100 EUR.

Namen akcije je bil v prvi vrsti osveščanje prebivalcev o pomenu ločevanja odpadkov, z njo pa smo želeli tudi spodbuditi ponoven razmislek o problematiki odpadkov v sodobni družbi. Za odpadke je odgovoren naprej vsak sam. Na njihovo količino lahko kot potrošniki vplivamo. Najprej tako, da preprečujemo nastajanje novih odpadkov, če pa ti že nastanejo, jih je potrebno ločeno zbrati, saj je za nadaljnjo kakovostno predelavo odpadkov zelo pomembno, da odpadki niso pomešani. Če samo en stanovalec odvrže odpadek v zabojnik za ločeno zbiranje sekundarnih surovin, ki tja ne sodi, onesnaži celotno frakcijo, ki jo zaradi tega ne moremo predati v nadaljnjo predelavo in s tem ohraniti vedno bolj dragocene naravne vire. Pri reciklaži se namreč porabi bistveno manj energije in manj se onesnažuje okolje, kot pri izdelavi izdelkov iz naravnih surovin.

Neločevanje v Novi vasi 

Stanje v zabojnikih pri prvem bloku v Novi vasi (Novi trg), kjer smo opravili sortirno analizo, je bilo porazno, saj ni bilo niti ene vreče, v katerih bi bili odpadki, ustrezni zabojniku. Še več, vsebina rumenega zabojnika za odpadno kovinsko in plastično embalažo se ni v ničemer razlikovala od zelenega zabojnika za mešane komunalne odpadke. Glede na to, da je ob teh zabojnikih oziroma tem naselju v neposredni bližini tudi več ekoloških otokov ter rjavi zabojniki za biološke odpadke, se je inšpektor odločil za kaznovanje vseh stanovalcev na tem odjemnem mestu.

Nepravilno ravnanje z odpadki lahko prijavite 

Pregled vsebine zabojnikov na Otoku je dokazal, da je možno pravilno razvrščati in odlagati odpadke tudi v večstanovanjskih objektih. Nadzor je bil opravljen tudi v individualni hiši, in sicer na naslovu, kjer so delavci na terenu že večkrat opazili nepravilno razvrščene odpadke in o tem lastnike tudi večkrat že opozorili.
O primerih nepravilnega odlaganja in ravnanja z odpadki lahko občani tudi sami prijavijo na medobčinski inšpektorat (inspektorat@celje.si ali tel. št. 03 42 65 830).

Infrastruktura za prevzem odpadkov 

Še enkrat bi izpostavili, da je v občinah, kjer opravlja obvezno gospodarsko javno službo Simbio, vzpostavljena vsa infrastruktura za okolju prijazno in zakonodajnim predpisom ustrezno ravnanje z odpadki: ekološki otoki za steklo, papir in embalažo, rjavi zabojniki za vrtne in kuhinjske odpadke, tipske vrečke, če imate občasno prevelike količine odpadkov, zbirni centri, kamor lahko pripeljete kosovne odpadke štirikrat letno ali pa večkrat na leto vse ločeno zbrane frakcije (papir, steklo, embalažo, nevarne odpadke, biološke odpadke), naročite lahko odvoz kosovnih odpadkov do 1 m3 brezplačno, dvakrat letno na terenu zbiramo nevarne odpadke …


Želimo si, da ločevanje ne bo nujno zlo, ampak prispevek k manjši onesnaženosti okolja, varovanju naravnih surovin in energije.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".