14
maj
2015
Skupaj z inšpektorji preverili vsebino zabojnikov za komunalne odpadke

V družbi za ravnanje z odpadki Simbio smo danes skupaj s pristojnima inšpektorjema opravili nadzor nad pravilnostjo ločenega zbiranja odpadkov v večstanovanjskih blokih in individualnih objektih. Inšpektorja bosta zoper kršitelje ustrezno ukrepala – kazen za fizično osebo znaša 100 EUR.

Namen akcije je bil v prvi vrsti osveščanje prebivalcev o pomenu ločevanja odpadkov, z njo pa smo želeli tudi spodbuditi ponoven razmislek o problematiki odpadkov v sodobni družbi. Za odpadke je odgovoren naprej vsak sam. Na njihovo količino lahko kot potrošniki vplivamo. Najprej tako, da preprečujemo nastajanje novih odpadkov, če pa ti že nastanejo, jih je potrebno ločeno zbrati, saj je za nadaljnjo kakovostno predelavo odpadkov zelo pomembno, da odpadki niso pomešani. Če samo en stanovalec odvrže odpadek v zabojnik za ločeno zbiranje sekundarnih surovin, ki tja ne sodi, onesnaži celotno frakcijo, ki jo zaradi tega ne moremo predati v nadaljnjo predelavo in s tem ohraniti vedno bolj dragocene naravne vire. Pri reciklaži se namreč porabi bistveno manj energije in manj se onesnažuje okolje, kot pri izdelavi izdelkov iz naravnih surovin.

Neločevanje v Novi vasi 

Stanje v zabojnikih pri prvem bloku v Novi vasi (Novi trg), kjer smo opravili sortirno analizo, je bilo porazno, saj ni bilo niti ene vreče, v katerih bi bili odpadki, ustrezni zabojniku. Še več, vsebina rumenega zabojnika za odpadno kovinsko in plastično embalažo se ni v ničemer razlikovala od zelenega zabojnika za mešane komunalne odpadke. Glede na to, da je ob teh zabojnikih oziroma tem naselju v neposredni bližini tudi več ekoloških otokov ter rjavi zabojniki za biološke odpadke, se je inšpektor odločil za kaznovanje vseh stanovalcev na tem odjemnem mestu.

Nepravilno ravnanje z odpadki lahko prijavite 

Pregled vsebine zabojnikov na Otoku je dokazal, da je možno pravilno razvrščati in odlagati odpadke tudi v večstanovanjskih objektih. Nadzor je bil opravljen tudi v individualni hiši, in sicer na naslovu, kjer so delavci na terenu že večkrat opazili nepravilno razvrščene odpadke in o tem lastnike tudi večkrat že opozorili.
O primerih nepravilnega odlaganja in ravnanja z odpadki lahko občani tudi sami prijavijo na medobčinski inšpektorat (inspektorat@celje.si ali tel. št. 03 42 65 830).

Infrastruktura za prevzem odpadkov 

Še enkrat bi izpostavili, da je v občinah, kjer opravlja obvezno gospodarsko javno službo Simbio, vzpostavljena vsa infrastruktura za okolju prijazno in zakonodajnim predpisom ustrezno ravnanje z odpadki: ekološki otoki za steklo, papir in embalažo, rjavi zabojniki za vrtne in kuhinjske odpadke, tipske vrečke, če imate občasno prevelike količine odpadkov, zbirni centri, kamor lahko pripeljete kosovne odpadke štirikrat letno ali pa večkrat na leto vse ločeno zbrane frakcije (papir, steklo, embalažo, nevarne odpadke, biološke odpadke), naročite lahko odvoz kosovnih odpadkov do 1 m3 brezplačno, dvakrat letno na terenu zbiramo nevarne odpadke …


Želimo si, da ločevanje ne bo nujno zlo, ampak prispevek k manjši onesnaženosti okolja, varovanju naravnih surovin in energije.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".