05
sep
2014
Simbio na 47. sejmu obrti in podjetništva - Skupaj za zeleno Celje

Na letošnjem 47. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju se pod sloganom Skupaj za zeleno Celje predstavljamo tri celjska javna podjetja: Simbio, Vodovod-kanalizacija in Energetika Celje. Na našem razstavnem prostoru smo med drugim v obliki infografik predstavili nekaj najbolj zanimivih primerjalnih podatkov o stanju okolja danes in leta 1994 ter s tem velik premik v ekološki ozaveščenosti, ki ga je Celje naredilo v zadnjih dveh desetletjih.

Prva infografika je posvečena ravnanju z odpadki. Skoraj neverjeten se zdi podatek, da so sredi 90-ih let prejšnjega stoletja vsi odpadki pristali na istem kupu. Danes v Mestni občini Celje ločeno zberemo več kot polovico nastalih odpadkov, pred 20 leti jih nismo praktično nič. Zaradi urejene infrastrukture, kot so ekološki otoki, zbirni centri ipd., se je tudi radikalno zmanjšalo število divjih odlagališč, pohvalimo pa se lahko tudi s prvim in najsodobnejšim centrom za ravnanje z odpadki – RCERO Celje.

Druga infografika vsebuje podatke o stanju zraka. Eden izmed pomembnih virov onesnaženosti zraka v Celju so bila nekoč mala kurišča na premog, les in naftne derivate. S širjenjem plinovodnega in toplovodnega omrežja se je onesnaženost bistveno zmanjšala. Tako je bilo npr. v letu 1994 le 500 odjemalcev zemeljskega plina, leta 2014 pa jih je kar 8200. Povprečne letne koncentracije SO2 pa so v letu 1994 močno nad dopustno mejo, in sicer so znašale 54 mikrogramov/m³ (mejna vrednost je 20). To povprečje je danes le 6 mikrogramov/m³!

Tretja infografika je posvečena odpadnim vodam in pitni vodi. Zlasti onesnaženi vodotoki so predstavljali velik problem. Voglajna je bila npr. zaradi iztokov iz industrije praktično mrtva reka! Da imamo danes čiste vodotoke, je bila ključna dograditev kanalizacijskih omrežij, ki vse odpadne vode na območju Mestne občine Celje in občin Vojnik, Dobrna in Štore zberejo in odvedejo na pet čistilnih naprav Vodovod-kanalizacije. Tako je danes prečiščenih 8,5 milijona m³ odpadne vode, leta 1994 pa jo je bilo le 0,25 milijonov m³

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".