05
sep.
2014
Simbio na 47. sejmu obrti in podjetništva - Skupaj za zeleno Celje

Na letošnjem 47. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju se pod sloganom Skupaj za zeleno Celje predstavljamo tri celjska javna podjetja: Simbio, Vodovod-kanalizacija in Energetika Celje. Na našem razstavnem prostoru smo med drugim v obliki infografik predstavili nekaj najbolj zanimivih primerjalnih podatkov o stanju okolja danes in leta 1994 ter s tem velik premik v ekološki ozaveščenosti, ki ga je Celje naredilo v zadnjih dveh desetletjih.

Prva infografika je posvečena ravnanju z odpadki. Skoraj neverjeten se zdi podatek, da so sredi 90-ih let prejšnjega stoletja vsi odpadki pristali na istem kupu. Danes v Mestni občini Celje ločeno zberemo več kot polovico nastalih odpadkov, pred 20 leti jih nismo praktično nič. Zaradi urejene infrastrukture, kot so ekološki otoki, zbirni centri ipd., se je tudi radikalno zmanjšalo število divjih odlagališč, pohvalimo pa se lahko tudi s prvim in najsodobnejšim centrom za ravnanje z odpadki – RCERO Celje.

Druga infografika vsebuje podatke o stanju zraka. Eden izmed pomembnih virov onesnaženosti zraka v Celju so bila nekoč mala kurišča na premog, les in naftne derivate. S širjenjem plinovodnega in toplovodnega omrežja se je onesnaženost bistveno zmanjšala. Tako je bilo npr. v letu 1994 le 500 odjemalcev zemeljskega plina, leta 2014 pa jih je kar 8200. Povprečne letne koncentracije SO2 pa so v letu 1994 močno nad dopustno mejo, in sicer so znašale 54 mikrogramov/m³ (mejna vrednost je 20). To povprečje je danes le 6 mikrogramov/m³!

Tretja infografika je posvečena odpadnim vodam in pitni vodi. Zlasti onesnaženi vodotoki so predstavljali velik problem. Voglajna je bila npr. zaradi iztokov iz industrije praktično mrtva reka! Da imamo danes čiste vodotoke, je bila ključna dograditev kanalizacijskih omrežij, ki vse odpadne vode na območju Mestne občine Celje in občin Vojnik, Dobrna in Štore zberejo in odvedejo na pet čistilnih naprav Vodovod-kanalizacije. Tako je danes prečiščenih 8,5 milijona m³ odpadne vode, leta 1994 pa jo je bilo le 0,25 milijonov m³

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".