26
nov
2014
Simbio je opozarjal na količino zavržene hrane

Slovenska komunalna podjetja so danes na nazoren način prikazala, koliko hrane v Sloveniji zavržemo na osebo. Na stojnice in zabojčke na celjski tržnici je tudi celjsko javno podjetje Simbio postavilo 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki itd.), kar je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane z zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

Slovenska komunalna podjetja so danes na nazoren način prikazala, koliko hrane v Sloveniji zavržemo na osebo. Na stojnice in zabojčke na celjski tržnici je tudi celjsko javno podjetje Simbio postavilo 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki itd.), kar je povprečna količina na prebivalca, ki zaradi preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane z zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Cilj prikaza je prebivalce opozoriti na problematiko zavržene hrane in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je približno tretjina vse hrane. Samo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kg na prebivalca.

Evropska komisija se zaveda problematike zavržene hrane in predlaga zavezo, da do leta 2025 zmanjšamo količino zavržene hrane za 30 odstotkov. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 22. do 30. novembra 2014, je zato posvečen prav zmanjševanju količine zavržene hrane.

Aktivno spodbujajo preprečevanje nastajanja odpadkov

Prikaz količine zavržene hrane je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva. Predsednik zbornice Janko Kramžar je ob tem dejal: »V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.«

Prikaz je potekal v trinajstih krajih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, na Vrhniki, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v občini Hrpelje-Kozina.

Poleg prikaza smo na Simbiu za svoje uporabnike pripravili tudi praktične napotke, kako zmanjšati količino zavržene hrane, ki smo jih delili mimoidočim ter so dostopni na naših spletnih straneh, v publikacijah in lokalnih časopisih. Vprašanj s strani mimoidočih je bilo veliko, predvsem med mlajšimi generacijami. »Opažamo, da starejši – vsaj po njihovih besedah zavržejo malo hrane. Seznanjeni so, kaj vse se lahko pripravi z ostanki hrane, v trgovino ne hodijo lačni in s sabo imajo nakupovalni seznam stvari, ki jih dejansko potrebujejo, raje skuhajo malo manj in dodajo hrano, če je potrebno, sadje in zelenjavo dajejo iz plastičnih vrečk ipd. Medtem ko so mlajše generacije bile ob pogledu na velik kup hrane, ki smo ga pripravili, kar presenečene in so se malo bolj zamislile. Sploh ko smo jih pojasnili, da 82 kg pomeni v denarju nekje od 200 do 300 EUR je povedala predstavnica za odnose z javnostmi na Simbiu mag. Helena Kojnik.

»Uporabno najmanj do in Uporabno do«

Dodala je še, da so zadnja leta na Simbiu ozaveščali občane predvsem o pomenu ločevanja odpadkov in da je sedaj nastopil čas, da nekaj naredijo tudi pri spreminjanju potrošniških navad. Preprečevanje nastajanja odpadkov je tudi najbolj zaželen način na evropski hierarhični lestvici načinov ravnanja z odpadki, ki je implementirana tudi v okoljsko zakonodajo. »Občani so največkrat ob pogledu na veliko količino hrane navedli, da sami zavržejo največ kruha, sadja in zelenjave, ker jim ne uspe kupiti 'ravno pravšnje količine'. Zanimivo je še to, da mnogi ne razlikujejo, kaj pomeni oznaka na živilih Uporabno do in Uporabno najmanj do. Pojasnili smo jim, da v prvem primeru pomeni, da hrana po navedenem datumu ni več varna za uživanje, v drugem primeru pa, da je živilo do navedenega hrana pričakovane kakovosti, po navedenem datumu pa je še vedno varno za uživanje in ga ni potrebno zavreči,«je še dodala Helena Kojnik s Simbia.

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je Zbornica komunalnega gospodarstva vseslovensko iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti European Week for Waste Reduction. Obenem pa se iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".