25
okt.
2013
Septembra 2013 v akciji zbrali 31 ton nevarnih odpadkov

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov, ki je potekala v celjski regiji septembra, je uspešno zaključena. Zbranih je bilo kar 30.782 kg nevarnih odpadkov, kar pomeni skupaj z nevarnimi odpadki, zbranimi letošnjega maja, 78 ton in pol, kar je največ, odkar poteka akcija zbiranja nevarnih odpadkov v premični zbiralnici v celjski regiji. To je trikrat več kot npr. leta 2008.

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov, ki je potekala v celjski regiji septembra, je uspešno zaključena. Zbranih je bilo kar 30.782 kg nevarnih odpadkov, kar pomeni skupaj z nevarnimi odpadki, zbranimi letošnjega maja, 78 ton in pol, kar je največ, odkar poteka akcija zbiranja nevarnih odpadkov v premični zbiralnici v celjski regiji. To je trikrat več kot npr. leta 2008.

Če primerjamo samo količine nevarnih odpadkov, zbrane septembra letos in lani, je bilo letos spravljenih na varno 18 odstotkov več nevarnih odpadkov. Zabeležili smo tudi 17-odstotni porast števila občanov, ki so se udeležili akcije.

Kot je že običajno zadnja leta, je tudi letošnjega septembra po teži prevladovala odpadna električna in elektronska oprema z 12.290 kg, sledijo premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi, s 4909 kg in nato še odpadna motorna olja s3590 kg. V gospodinjstvih nastane tudi veliko drugih nevarnih odpadkov, kot so topila (1797 kg), baterije in akumulatorji (1519 kg), embalaža, ki vsebuje nevarne snovi (812 kg), zavržena čistila (583 kg) in oljni filtri (504 kg).

Glede na to, da skupne količine odpadkov upadajo, količine zbranih nevarnih pa naraščajo, gre razlog za to pripisati deloma vedno večji osveščenosti občanov o pomenu ločenega zbiranja nevarnih odpadkov, deloma pa tudi v porastu proizvodov električne in elektronske opreme, katere uporaba se širi tako rekoč na vsa področja modernega življenja.

Tabela: Količine nevarnih odpadkov, zbranih v času akcije, v zadnjih sedmih letih (Simbio, d.o.o.)

Leto             Količina (v tonah)

2007            31,3
2008            24,5
2009            31
2010            39 
2011            66,2 
2012            68,4
2013            78,5 

Nevarne odpadke iz gospodinjstev lahko občani pripeljejo tudi v zbirne centre izvajalca javne službe, in sicer v neomejenem številu (samo za kosovne odpadke velja kvota štirih voženj v velikosti avtomobilske prikolice). Poleg tega lahko odpadne baterije ali akumulatorje prepustijo distributerjem (trgovinam) in proizvajalcem le-teh, zdravila lekarnam, električno in elektronsko opremo pa prepustijo ob nakupu nove na prodajnem mestu (v primeru enakovrednega izdelka).

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico na terenu bo ponovno potekala maja 2014.

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".