30
jun
2009
S 1. julijem ločeno zbiranje bioloških odpadkov tudi v Štorah

V sredo, 1. julija, se bo v Občini Štore začelo ločeno zbiranje bioloških odpadkov. Družba Simbio bo gospodinjstvom v središču Štor razdelila 180 rjavih zabojnikov v velikosti 120 litrov ter 30 240-litrskih rjavih zabojnikov.

V sredo, 1. julija, se bo v Občini Štore začelo ločeno zbiranje bioloških odpadkov. Družba Simbio bo gospodinjstvom v središču Štor razdelila 180 rjavih zabojnikov v velikosti 120 litrov ter 30 240-litrskih rjavih zabojnikov.

Odvoz bioloških odpadkov se bo izvajal tako, kot se že v Celju in Šentjurju, se pravi enkrat tedensko v poletnem času in enkrat na 14 dni v zimskem času, vsi ločeno zbrani odpadki pa se bodo predelali v kompostarni Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje.

Tudi v Štorah se bo z rjavimi zabojniki opremilo predvsem tiste predele občine, kjer stanovalci nimajo možnosti kompostiranja na lastnem vrtu, torej središče občine, strnjena naselja in blokovno gradnjo.

Zakaj je ločeno zbiranje bioloških odpadkov pomembno?

Na vprašanje, zakaj je ločeno zbiranje bioloških odpadkov pomembno, vodja ločenega zbiranja na Simbiu Leon Gregorcodgovarja: »Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, dosežemo manjšo količino odpadkov na odlagališčih, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov. Zbrane biološke odpadke lahko predelujemo v kompost in ga vračamo nazaj v naravni snovni krog, s čimer preprečujemo onesnaževanje narave. K ločenemu zbiranju bioloških odpadkov nas zavezuje tudi zakonodaja, to je Uredba o odlaganju odpadkov na odlagališčih. Celje je skupaj s še 23 občinami Savinjske regije edino v Sloveniji celovito uskladilo to področje z zakonodajo.«

Količine ločeno zbranih bioloških odpadkov v letu 2008

Ločeno zbiranje bioloških odpadkov se je začelo v središču Celja že oktobra 2007 in konec avgusta 2008 še v Šentjurju.

Skupaj je bilo tako v letu 2008 zbranih 2000 ton (1.942.655 kg) bioloških odpadkov, med katere sodijo tako vrtni kot kuhinjski odpadki (trava, vejevje, ostanki sadja, zelenjave …). Kot je razvidno iz tabele o količinah ločeno zbranih odpadkov v letu 2008, so količine le-teh najnižje v zimskih mesecih, poskočijo pa tudi za več kot petkrat v spomladanskem in jesenskem času, kar je posledica dejstva, da je takrat največ pokošene trave, vej in drugega zelenega odreza.

Kako preprečiti morebiten neprijeten vonj iz rjavih zabojnikov?

V ceno odvoza rjavih zabojnikov je vključeno pranje zabojnikov dvakrat letno – pred poletjem in pred jesenjo. Ob tem je pomembno poudariti, da morajo odjemalci storitev ravnanja z odpadki tudi sami skrbeti za čistočo zabojnikov ter za kuhinjske odpadke uporabljati biorazgradljive vrečke. Le tako bodo preprečili morebiten smrad.

 

JANUAR FEBRUAR MAREC APRIL MAJ JUNIJ JULIJ
52.870 54.285 54.270 76.870 219.780 198.550 254.730

 

AVGUST SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER SKUPAJ
189.290 172.570 285.150 320.250 64.040 1.942.65

 

Tabela: Količine ločeno zbranih bioloških odpadkov v letu 2008 po mesecih

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".