30
jun.
2009
S 1. julijem ločeno zbiranje bioloških odpadkov tudi v Štorah

V sredo, 1. julija, se bo v Občini Štore začelo ločeno zbiranje bioloških odpadkov. Družba Simbio bo gospodinjstvom v središču Štor razdelila 180 rjavih zabojnikov v velikosti 120 litrov ter 30 240-litrskih rjavih zabojnikov.

V sredo, 1. julija, se bo v Občini Štore začelo ločeno zbiranje bioloških odpadkov. Družba Simbio bo gospodinjstvom v središču Štor razdelila 180 rjavih zabojnikov v velikosti 120 litrov ter 30 240-litrskih rjavih zabojnikov.

Odvoz bioloških odpadkov se bo izvajal tako, kot se že v Celju in Šentjurju, se pravi enkrat tedensko v poletnem času in enkrat na 14 dni v zimskem času, vsi ločeno zbrani odpadki pa se bodo predelali v kompostarni Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje.

Tudi v Štorah se bo z rjavimi zabojniki opremilo predvsem tiste predele občine, kjer stanovalci nimajo možnosti kompostiranja na lastnem vrtu, torej središče občine, strnjena naselja in blokovno gradnjo.

Zakaj je ločeno zbiranje bioloških odpadkov pomembno?

Na vprašanje, zakaj je ločeno zbiranje bioloških odpadkov pomembno, vodja ločenega zbiranja na Simbiu Leon Gregorcodgovarja: »Biološki odpadki zavzemajo več kot trideset odstotkov gospodinjskih odpadkov. Če jih zbiramo ločeno, dosežemo manjšo količino odpadkov na odlagališčih, manj bioloških odpadkov na odlagališču pa pomeni tudi manj toplogrednih plinov. Zbrane biološke odpadke lahko predelujemo v kompost in ga vračamo nazaj v naravni snovni krog, s čimer preprečujemo onesnaževanje narave. K ločenemu zbiranju bioloških odpadkov nas zavezuje tudi zakonodaja, to je Uredba o odlaganju odpadkov na odlagališčih. Celje je skupaj s še 23 občinami Savinjske regije edino v Sloveniji celovito uskladilo to področje z zakonodajo.«

Količine ločeno zbranih bioloških odpadkov v letu 2008

Ločeno zbiranje bioloških odpadkov se je začelo v središču Celja že oktobra 2007 in konec avgusta 2008 še v Šentjurju.

Skupaj je bilo tako v letu 2008 zbranih 2000 ton (1.942.655 kg) bioloških odpadkov, med katere sodijo tako vrtni kot kuhinjski odpadki (trava, vejevje, ostanki sadja, zelenjave …). Kot je razvidno iz tabele o količinah ločeno zbranih odpadkov v letu 2008, so količine le-teh najnižje v zimskih mesecih, poskočijo pa tudi za več kot petkrat v spomladanskem in jesenskem času, kar je posledica dejstva, da je takrat največ pokošene trave, vej in drugega zelenega odreza.

Kako preprečiti morebiten neprijeten vonj iz rjavih zabojnikov?

V ceno odvoza rjavih zabojnikov je vključeno pranje zabojnikov dvakrat letno – pred poletjem in pred jesenjo. Ob tem je pomembno poudariti, da morajo odjemalci storitev ravnanja z odpadki tudi sami skrbeti za čistočo zabojnikov ter za kuhinjske odpadke uporabljati biorazgradljive vrečke. Le tako bodo preprečili morebiten smrad.

 

JANUAR FEBRUAR MAREC APRIL MAJ JUNIJ JULIJ
52.870 54.285 54.270 76.870 219.780 198.550 254.730

 

AVGUST SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER SKUPAJ
189.290 172.570 285.150 320.250 64.040 1.942.65

 

Tabela: Količine ločeno zbranih bioloških odpadkov v letu 2008 po mesecih

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".