23
nov.
2017
Poškodovane stvari niso nujno za vstran
Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 18. do 26. novembra, je ponovna uporaba. Ta nas spodbuja, da na rabljene ali odvečne predmete ne gledamo kot na odpadek, pač pa na priložnost, da lahko predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa mu z manjšimi posegi omogočimo novo življenje. Komunalna podjetja so se v tem tednu povezala z lokalnimi obrtniki in po vsej Sloveniji priredila popravljalnice, kjer se bodo občani lahko naučili, kako popraviti poškodovane predmete in jim vdahniti novo življenje.

V Sloveniji smo pri preprečevanju nastajanja odpadkov vedno boljši, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da vsak izmed nas zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto. 

Kako kaj popraviti in kje 

Slovenska komunalna podjetja so se odločila, da prebivalcem pokažejo, da poškodovane stvari niso nujno za vstran in da lahko razparane hlače, preluknjanje čevlje in poškodovano omaro popravimo. V središčih številnih mest so tako v tem tednu zaživele pop-up (začasne) popravljalnice, kjer se prebivalci od izkušenih mojstrov lahko naučijo, kako popraviti star kos pohištva, zašiti odpadel gumb ali zakrpati luknjo na srajci ter spoznajo tradicionalne obrti svojega mesta.

Komunalna podjetja ponovno stopila skupaj za boljšo družbo 

Aktivnost je nastala v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo, s katero si slovenska komunalna podjetja prizadevajo spodbujati trajnostno gospodarstvo, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov. Začetnik pobude Skupaj za boljšo družbo je Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je obenem tudi koordinatorka aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva, je ob tem dejal: »Ponovna uporaba nam ne ponuja zgolj priložnosti, da razmislimo o svojih navadah in potrošniških vzorcih, ampak tudi o svojih vrednotah. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi ves trud in delo, ki stoji za njim. Letos smo se zato odločili, da Evropski teden zmanjševanja odpadkov izkoristimo, da ljudem približamo tradicionalne obrti, jih spoznamo z lokalnimi obrtniki ter z izmenjavo znanj poskrbimo, da bodo spoštovali delo, ki stoji za njimi.«

Aktivnosti so pripravili tudi v Mariboru, Laškem, Trbovljah, Kočevju, v Krškem in v Domžalah.

Mojstrici sta imeli polne roke dela s popravili 

V Celju je tako Simbio v sodelovanju s Centroma ponovne uporabe Vojnik in Rogaška Slatina danes, v četrtek, 23. novembra, dopoldne postavil na Mestno tržnico Celje majhno začasno popravljalnico. Obrtniški mojstrici iz centra ponovne uporabe sta zašili luknje na nogavicah, popravili raztrgane smučarske rokavice, zamenjali zadrgo na bundi, popravili nosilno vrečko, očala in še marsikaj, kar so prinesli občani. Za tiste izdelke, za katere ni bilo časa ali na voljo materialov za popravilo, pa sta mojstrici povabili v popravljalnico v Vojnik in Rogaško Slatino, ki delujeta v sklopu Centra ponovne uporabe in v kateri ugodno popravijo vse, kar je mogoče, pri tem pa obiskovalcem tudi svetujejo.

Odličen odziv med občani 

”V Simbiu opažamo, da se ponovno povečujejo količine zbranih odpadkov, kar gre pripisati tudi gospodarski rasti. Zato se toliko bolj zavedamo, da je potrebno spremeniti mišljenje, da se ničesar več ne izplača popraviti ali obnoviti, saj lahko vse zelo poceni kupimo. Tako ljudje pogosto zavržejo stvari, ki bi jih po preprostem popravilu lahko še naprej uporabljali. Pogosto je težava tudi v tem, da veliko ljudi ne ve, da je mogoče kaj popraviti. Namen današnjega dogodka je ravno v tem, da pokažemo ljudem, da poškodovani kosi pohištva ali strgana oblačila pa tudi pokvarjene igrače niso za v smeti, ampak da imamo tudi v Celju mojstre, ki znajo marsikaj popraviti,” je povedal mag. Marko Zidanšek, direktor Simbia.

Odziv med obiskovalci je bil nad pričakovanji. Z velikim zanimanjem so si ogledali izdelke, ki bi končali med odpadki, a so jih pred uničenjem ''rešili'' obrtniki. Ker gre tudi za mnoge stare predmete, ki pa še vedno služijo svojemu namenu, so mnogim vzbudili nostalgične občutke in kar nekaj izdelkov je tako našlo nove lastnike. Najpogostejše vprašanje med obiskovalci pa je bilo, kdaj se spet vidimo.

OGLEJTE SI PRIROČNIK NE ZAVRZI ME 

 

O Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij Evropske unije na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. Aktivnosti organizira od leta 2009 Evropska komisija s podporo programa LIFE+. ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, v leta 2015 pa je potekel pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.
V Sloveniji je koordinatorka aktivnosti ETZO GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva.
Več informacij o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, letošnji temi in postopkih prijave najdete na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva.

 

w-video
Ostale novice
30
okt.
2018
Pripravili smo posodobljen Abecednik odpadkov
Ločevanje odpadkov se začne doma v gospodinjstvu. Da bo to še enostavnejše, smo izdali tiskan abecednik odpadkov, in sicer ga boste na dom prejela vsa gospodinjstva na območju 12 občin, kjer Simbio odvaža odpadke. V abecedniku smo poskušali zbrati najpogostejše odpadke, ki nastajajo v vsakem domu.
Več >>
25
okt.
2018
OBVESTILO: Na praznični četrtek, 1. novembra, ne bo odvoza odpadkov
Vse uporabnike, ki imate predviden odvoz odpadkov ob četrtkih, obveščamo, da bo odvoz potekal namesto v četrtek, 1. novembra, v soboto, 3. novembra. Zato prosimo, da pripravite zabojnike za odpadke v soboto kot običajno na dan odvoza. Za razumevanje se zahvaljujemo.
Več >>
16
okt.
2018
Prva podzemna zbiralnica za odpadke
V ponedeljek, 15. oktobra 2018, je v Celju začela delovati prva podzemna zbiralnica. Nahaja se na Muzejskem trgu pred Osrednjo knjižnico Celje. Sestavljajo jo štirje podzemni zabojniki, in sicer za kovinsko in plastično embalažo, biološke odpadke, papir in preostanek odpadkov.
Več >>
11
sep.
2018
Obiščite nas na sejmu MOS 2018
Mednarodni obrtni sejem je danes že 51. leto zapored odprl svoja vrata. Na Celjskem sejmišču se bo vse do nedelje predstavilo predstavilo 1400 razstavljavcev, med katerimi je v hali L tudi naša družba Simbio skupaj z Energetiko Celje in Vodovod-kanalizacijo.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".