25
maj
2009
Otvoritev MBO-ja

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

Kaj zajema proces mehansko biološke obdelave preostanka mešanih komunalnih odpadkov?
Preostanek odpadkov gospodinjstva odlagajo v posebnih zabojnikih. Teh odpadkov brez predhodne obdelave ni dovoljeno odlagati. S procesom mehansko biološke obdelave odpadkov volumen teh odpadkov zmanjšamo za približno dve tretjini prvotne mase. Ena tretjina se izloči v procesu biološke obdelave, druga tretjina pa se izloči iz preostanka.
Po sprejemu odpadkov v sprejemnem delu naprave odpadke zmeljejo, maso biološko obdelajo, nato pa še mehansko.  Biološka obdelava se odvija v prostoru za biostabilizacijo. V 14-dnevnem procesu biooksidacije se izločajo organske snovi predvsem v obliki CO2, prihaja tudi do izgube vlage. S tem procesom dobijo t.i. stabilat oziroma stabilen, suh in higieniziran proizvod brez neugodnega vonja.
Kompleten proces se odvija v zaprti hali.  Da preprečijo onesnaževanje okolja pri procesu biostabilizacije, izhajajo plini skozi biofilter. Izcedne vode se vodijo na čistino napravo na predčiščenje, od tam pa odtekajo v kanalizacijo.
Po končanem procesu biostabilizacije avtomatski žerjav prenese biostabiliziran material do transporterja, po katerem material potuje iz prostora biostabilizacije v prostor mehanske obdelave.
Mehanska obdelava vključuje:  mletje, sejanje in separacijo. Pri tem pride do ločitve: lahke frakcije, kovin, biostabilata in inertne frakcije. Na situ se izloči težka frakcija. Za sitom se z zračnim separatorjem oddvoji gorljivi del – t.i. lahka frakcija, ki se zmelje, nakar se s pomočjo magnetov in vrtinčnega magnetnega polja izločijo kovine.
Težko frakcijo odložijo na odlagališču, kovine prevzame prevzemnik sekundarnih surovin, lahka frakcija pa se uporablja kot energent v toplarni.

Glerijo fotografij z otvoritve si lahko ogledate tukaj.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
12
sep
2017
Na 50. MOS-u uresničujemo zeleno poslanstvo
Danes je odprl vrata 50. MOS, na katerem je prisotna tudi družba za ravnanje z odpadki Simbio. Na sejmu, ki bo trajal vse do nedelje 17. septembra, nas lahko obiščete vsak dan med 9. in 19. uro.
Več >>
04
sep
2017
18. SEPTEMBRA SE ZAČENJA AKCIJA ZBIRANJA NEVARNIH ODPADKOV
V ponedeljek, 18. maja, se na avtobusnem postajališču v Loki pri Žusmu ob 10. uri začenja tradicionalna akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Od tam se bo premični zabojnik s strokovno usposobljeno ekipo premaknil do gasilskega doma v Dobrini in tako se bo selil po vseh 12 občinah celjske regije vse do 13. oktobra.
Več >>
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".