25
maj.
2009
Otvoritev MBO-ja

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

Kaj zajema proces mehansko biološke obdelave preostanka mešanih komunalnih odpadkov?
Preostanek odpadkov gospodinjstva odlagajo v posebnih zabojnikih. Teh odpadkov brez predhodne obdelave ni dovoljeno odlagati. S procesom mehansko biološke obdelave odpadkov volumen teh odpadkov zmanjšamo za približno dve tretjini prvotne mase. Ena tretjina se izloči v procesu biološke obdelave, druga tretjina pa se izloči iz preostanka.
Po sprejemu odpadkov v sprejemnem delu naprave odpadke zmeljejo, maso biološko obdelajo, nato pa še mehansko.  Biološka obdelava se odvija v prostoru za biostabilizacijo. V 14-dnevnem procesu biooksidacije se izločajo organske snovi predvsem v obliki CO2, prihaja tudi do izgube vlage. S tem procesom dobijo t.i. stabilat oziroma stabilen, suh in higieniziran proizvod brez neugodnega vonja.
Kompleten proces se odvija v zaprti hali.  Da preprečijo onesnaževanje okolja pri procesu biostabilizacije, izhajajo plini skozi biofilter. Izcedne vode se vodijo na čistino napravo na predčiščenje, od tam pa odtekajo v kanalizacijo.
Po končanem procesu biostabilizacije avtomatski žerjav prenese biostabiliziran material do transporterja, po katerem material potuje iz prostora biostabilizacije v prostor mehanske obdelave.
Mehanska obdelava vključuje:  mletje, sejanje in separacijo. Pri tem pride do ločitve: lahke frakcije, kovin, biostabilata in inertne frakcije. Na situ se izloči težka frakcija. Za sitom se z zračnim separatorjem oddvoji gorljivi del – t.i. lahka frakcija, ki se zmelje, nakar se s pomočjo magnetov in vrtinčnega magnetnega polja izločijo kovine.
Težko frakcijo odložijo na odlagališču, kovine prevzame prevzemnik sekundarnih surovin, lahka frakcija pa se uporablja kot energent v toplarni.

Glerijo fotografij z otvoritve si lahko ogledate tukaj.

w-video
Ostale novice
16
mar.
2018
Pričarajte si svoj zeleni košček raja na sejmu Flora s Simbiem Vrtnarstvo
Če ste se že naveličali snega in nizkih temperatur, potem nas obiščite na sejmu Flora, kjer smo za vas pričarali pravo karibsko vzdušje. Obdani s palmami, pisanim tropskim cvetjem in turkiznim morjem se boste počutili kot na bleščeče belih plažah Karibov.
Več >>
12
mar.
2018
Predviden načrt praznjenj greznic in MKČN 2018
Vsako gospodinjstvo na območju, kjer ni javne kanalizacije in ta ni predvidena, mora enkrat v treh letih sprazniti greznico ali malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Praznjenje je na območju, kjer opravlja javno službo celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija, sistemsko urejeno tako, da vsakemu gospodinjstvu na območju brez javne kanalizacije pooblaščeni izvajalec - družba Simbio, d.o.o., opravi navedeno storitev.
Več >>
05
mar.
2018
Odvoz bioloških odpadkov od 1. marca vsak teden
Vse uporabnike individualnih objektov, ki imate rjave zabojnike za ločevanje bioloških odpadkov, obveščamo, da bo odvoz bioloških odpadkov od 1. marca potekal po poletnem urniku, to je vsak teden. Odvoz po poletnem urniku bo trajal vse do 30. novembra 2018. Dan odvoza ostaja nespremenjen.
Več >>
22
feb.
2018
Zaradi vremenskih razmer moten odvoz odpadkov
Zaradi vremenskih razmer bo v nekaterih hribovitih predelih občin moten odvoz odpadkov. Odpadke bomo odpeljali, takoj ko bodo to omogočale vremenske razmere. Na območjih, kjer ne bo po urniku predvidenega odvoza odpadkov, bo ekipa Simbia ob prvem možnem odvozu pobrala tudi višek odpadkov, ki ga lahko uporabniki odložijo v svoje vrečke ob zabojnike.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".