25
maj
2009
Otvoritev MBO-ja

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

Kaj zajema proces mehansko biološke obdelave preostanka mešanih komunalnih odpadkov?
Preostanek odpadkov gospodinjstva odlagajo v posebnih zabojnikih. Teh odpadkov brez predhodne obdelave ni dovoljeno odlagati. S procesom mehansko biološke obdelave odpadkov volumen teh odpadkov zmanjšamo za približno dve tretjini prvotne mase. Ena tretjina se izloči v procesu biološke obdelave, druga tretjina pa se izloči iz preostanka.
Po sprejemu odpadkov v sprejemnem delu naprave odpadke zmeljejo, maso biološko obdelajo, nato pa še mehansko.  Biološka obdelava se odvija v prostoru za biostabilizacijo. V 14-dnevnem procesu biooksidacije se izločajo organske snovi predvsem v obliki CO2, prihaja tudi do izgube vlage. S tem procesom dobijo t.i. stabilat oziroma stabilen, suh in higieniziran proizvod brez neugodnega vonja.
Kompleten proces se odvija v zaprti hali.  Da preprečijo onesnaževanje okolja pri procesu biostabilizacije, izhajajo plini skozi biofilter. Izcedne vode se vodijo na čistino napravo na predčiščenje, od tam pa odtekajo v kanalizacijo.
Po končanem procesu biostabilizacije avtomatski žerjav prenese biostabiliziran material do transporterja, po katerem material potuje iz prostora biostabilizacije v prostor mehanske obdelave.
Mehanska obdelava vključuje:  mletje, sejanje in separacijo. Pri tem pride do ločitve: lahke frakcije, kovin, biostabilata in inertne frakcije. Na situ se izloči težka frakcija. Za sitom se z zračnim separatorjem oddvoji gorljivi del – t.i. lahka frakcija, ki se zmelje, nakar se s pomočjo magnetov in vrtinčnega magnetnega polja izločijo kovine.
Težko frakcijo odložijo na odlagališču, kovine prevzame prevzemnik sekundarnih surovin, lahka frakcija pa se uporablja kot energent v toplarni.

Glerijo fotografij z otvoritve si lahko ogledate tukaj.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>
08
jun
2017
V AKCIJI ZBIRANJA ŠOLSKEGA ODPADNEGA PAPIRJA ZBRALI 650 TON
V šolskem letu 2016/17 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja sodelovalo 28 osnovnih šol, 10 podružničnih šol, 4 srednje šole in 7 vrtcev. Vsi sodelujoči so zbrali 650 ton odpadnega papirja, kar je 47 ton več kot prejšnje šolsko leto in kar 103 tone več kot leta 2015. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je med osnovnimi šolami nepremagljiva OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je zmagala POŠ Socka.
Več >>
07
jun
2017
Smetar bom
V sredo, 7. junija, je Simbio na Mestni plaži na Savinjskem nabrežju predstavil opremo za pobiranje odpadkov in delo smetarjev. Otroci so si prišli pogledat, kako velik je smetarski avto, se usedli v kabino tovornjaka in si od blizu pogledali, kako poteka zbiranje odpadkov.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".