25
maj.
2009
Otvoritev MBO-ja

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

V četrtek, 14. maja, so župani 24 občin Savinjske regije in okoljski minister Karl Erjavec slovesno odprli objekt mehansko-biološke obdelave odpadkov, ki je zadnji v okviru celostnega projekta Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje.

Kaj zajema proces mehansko biološke obdelave preostanka mešanih komunalnih odpadkov?
Preostanek odpadkov gospodinjstva odlagajo v posebnih zabojnikih. Teh odpadkov brez predhodne obdelave ni dovoljeno odlagati. S procesom mehansko biološke obdelave odpadkov volumen teh odpadkov zmanjšamo za približno dve tretjini prvotne mase. Ena tretjina se izloči v procesu biološke obdelave, druga tretjina pa se izloči iz preostanka.
Po sprejemu odpadkov v sprejemnem delu naprave odpadke zmeljejo, maso biološko obdelajo, nato pa še mehansko.  Biološka obdelava se odvija v prostoru za biostabilizacijo. V 14-dnevnem procesu biooksidacije se izločajo organske snovi predvsem v obliki CO2, prihaja tudi do izgube vlage. S tem procesom dobijo t.i. stabilat oziroma stabilen, suh in higieniziran proizvod brez neugodnega vonja.
Kompleten proces se odvija v zaprti hali.  Da preprečijo onesnaževanje okolja pri procesu biostabilizacije, izhajajo plini skozi biofilter. Izcedne vode se vodijo na čistino napravo na predčiščenje, od tam pa odtekajo v kanalizacijo.
Po končanem procesu biostabilizacije avtomatski žerjav prenese biostabiliziran material do transporterja, po katerem material potuje iz prostora biostabilizacije v prostor mehanske obdelave.
Mehanska obdelava vključuje:  mletje, sejanje in separacijo. Pri tem pride do ločitve: lahke frakcije, kovin, biostabilata in inertne frakcije. Na situ se izloči težka frakcija. Za sitom se z zračnim separatorjem oddvoji gorljivi del – t.i. lahka frakcija, ki se zmelje, nakar se s pomočjo magnetov in vrtinčnega magnetnega polja izločijo kovine.
Težko frakcijo odložijo na odlagališču, kovine prevzame prevzemnik sekundarnih surovin, lahka frakcija pa se uporablja kot energent v toplarni.

Glerijo fotografij z otvoritve si lahko ogledate tukaj.

w-video
Ostale novice
28
nov.
2017
Prehod na zimski urnik odvoza bioloških odpadkov
S 4. decembrom 2017 prehajamo na odvoz bioloških odpadkov na vsakih 14 dni. Tak odvoz, torej vsak drugi teden, bo trajal po novem do 28. februarja 2018. K položnicam za november, ki jih boste uporabniki z rjavimi zabojniki prejeli prve dni decembra, so priloženi urniki, na katerih je označen teden, v katerem imate odvoz bio odpadkov.
Več >>
23
nov.
2017
Poškodovane stvari niso nujno za vstran
Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 18. do 26. novembra, je ponovna uporaba. Ta nas spodbuja, da na rabljene ali odvečne predmete ne gledamo kot na odpadek, pač pa na priložnost, da lahko predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa mu z manjšimi posegi omogočimo novo življenje. Komunalna podjetja so se v tem tednu povezala z lokalnimi obrtniki in po vsej Sloveniji priredila popravljalnice, kjer se bodo občani lahko naučili, kako popraviti poškodovane predmete in jim vdahniti novo življenje.
Več >>
17
nov.
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt.
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".