22
apr.
2010
Odloži se le še polovica obdelanih odpadkov

Včeraj je potekal dan odprtih vrat na RCERO Celje. Okoli 200 obiskovalcev si je ogledalo center ter se seznanilo z nekaj zelo spodbudnimi informacijami v zvezi z ravnanjem z odpadki v Savinjski statistični regiji. V prvem tromesečju je bilo namreč ločeno zbranih komunalnih odpadkov rekordno število – 13 %, le polovica (50 %) nastalih odpadkov v gospodinjstvih pa se je odložila na deponijo preostanka odpadka. Gre za najnižjo količino odloženih odpadkov v zadnjih petih letih. Sicer pa v RCERO Celje vozi vse odpadke že 17 občin, ki so sodelovale pri izgradnji, 6 pa le delno.

Včeraj je potekal dan odprtih vrat na RCERO Celje. Okoli 200 obiskovalcev si je ogledalo center ter se seznanilo z nekaj zelo spodbudnimi informacijami v zvezi z ravnanjem z odpadki v Savinjski statistični regiji. V prvem tromesečju je bilo namreč ločeno zbranih komunalnih odpadkov rekordno število – 13 %, le polovica (50 %) nastalih odpadkov v gospodinjstvih pa se je odložila na deponijo preostanka odpadka. Gre za najnižjo količino odloženih odpadkov v zadnjih petih letih. Sicer pa v RCERO Celje vozi vse odpadke že 17 občin, ki so sodelovale pri izgradnji, 6 pa le delno.

Strokovnjaki iz družbe za ravnanje z odpadki Simbio, ki upravlja s centrom, so obiskovalcem med krožnim obhodom centra predstavili vse dejavnosti, ki se izvajajo v sklopu centra. Obiskovalci so se tako lahko na lastne oči prepričali, da prav noben odpadek ne konča neposredno na odlagališču, ampak se obdela in predela do te mere, da se ga – ali ponovno uporabi, se pravi reciklira (to velja za vso plastiko, papir, steklo in kovine), ali se ga uporabi kot gorivo v celjski toplarni, ali kot kompost za obogatitev zemlje (za npr. cvetlice) in tako dalje.

Ponovna uporaba odpadkov

Prebivalci 24 občin, ki so vključene v RCERO Celje, izpolnjujejo ključno strategijo Evropske unije na področju odpadkov, ki temelji na treh osnovnih principih: zmanjševanje količine odpadkov, recikliranje in ponovna uporaba materialov iz odpadnih snovi, izboljšanje končnega odlaganja in trajno opazovanje (monitoring). V prvem tromesečju leta 2010 je bilo v RCERO Celje iz gospodinjstev pripeljanih 6.433 ton mešanih komunalnih odpadkov, ločeno zbranih pa 963 ton, kar pomeni, da je bil delež ločeno zbranih odpadkov 13 %. Pomembno je poudariti, da se poleg te ponovne snovne uporabe odpadkov, ki so ločeno zbrani, ponovno uporabi v obliki energije tudi del mešanih komunalnih odpadkov. Namreč mešani komunalni se v objektu MBO ločijo na lahko in težko frakcijo. Slednjo se odloži na odlagališče preostanka odpadkov (delež težke frakcije, ki se odloži, predstavlja 30 % vseh mešanih), medtem ko se lahka frakcija (47 % vseh mešanih) uporabi kot gorivo v celjski toplarni.

V toplarno je bilo v prvem tromesečju odpeljanih 2.748. ton lahke frakcije. Če to prištejemo k ločeno zbranim, pridemo do zaključka, da med odpadki, ki nastanejo v gospodinjstvih, v Celju ponovno snovno ali energetsko uporabimo dobrih 50 % nastalih odpadkov.

Delež ločeno zbranih pa bo gotovo do konca leta še višji. Uspešno je bil namreč zaključen razpis za nakup t. i. rumenih zabojnikov za zbiranje embalaže od vrat do vrat, kar pomeni, da bodo do konca leta prejela nove zabojnike vsa gospodinjstva v 12 občinah, kjer Simbio opravlja gospodarsko javno službo. Delež ločeno zbrane embalaže v primerjavi z vsemi nastalimi odpadki treh testnih rajonih v prvem tromesečju letos znaša 21 %.

Odpadki občin, vključenih v RCERO Celje

Od 24 občin, ki so pristopile k izgradnji centra, jih torej 17 že vozi odpadke na predelavo in obdelavo v center, 6 občin (Rogaška Slatina, Rogatec, Kozje, Bistrica ob Sotli, Podčetrtek, Šmarje) pa delno (samo ločeno zbrane frakcije – rumeno vrečo), ostale odpadke pa odlagajo še na svoje obstoječe odlagališče.

Količine odpadkov v RCERO v letu 2009

V nadaljevanju so predstavljene količine pripeljanih odpadkov v posamezne objekte RCERO CELJE in količine odpadkov, ki so bili odpeljani iz objektov v letu 2009.

SORTIRNICA (papir, plastika, steklo, kovinska embalaža): pripeljanih 4.031.225 kg in odpeljanih 3.957.340 kg.

MBO – mehansko-biološka obdelava (mešani komunalni odpadki, neločeni): pripeljanih 22.236.550 kg. Od tega je v postopku obdelave pridobljeno 10.533.340 kg lahke frakcije, ki se je uporabila kot gorivo v toplarni, 7.055.360 kg pa se je po obdelavi odložil na odlagališče preostanka odpadkov.

ODLAGALIŠČE PREOSTANKA ODPADKOV: odloženih je bilo 41.041.375 kg komunalnih odpadkov, kar je najmanj v zadnjih petih letih. KOMPOSTARNA: pripeljano je bilo 4.971.544 kg bioloških odpadkov, odpeljani je bilo 1.086.010 kgkomposta.

Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje je edini center v Sloveniji, ki je v celoti zaključen in ki obsega tudi termično obdelavo odpadkov oziroma pridobiva energijo iz odpadkov, prvenstveno zato, da se količine odloženih odpadkov zmanjšajo. Tako je Savinjska regija postala prva regija v Sloveniji, ki je v prakso uvedla celovito evropsko 5-stopenjsko lestvico ravnanja z odpadki.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".