25
sep.
2009
NOVOST: Zbiranje odpadne embalaže v gospodinjstvih!

V družbi Simbio želimo nadgraditi obstoječi sistem ločevanja odpadkov in zbrati več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo. Ker to lahko storimo le s pomočjo občanov, bomo nadgradili obstoječi sistem ločenega zbiranja odpadkov tako, da bomo občanom pred dom namestili dodaten zabojnik, kamor bodo lahko odlagali odpadno embalažo. Nov sistem zbiranja odpadkov s pomočjo zabojnika za embalažo, ki bo stal ob obstoječem zabojniku za mešane komunalne odpadke, bomo poskusno uvedli 1. oktobra 2009 pri nekaterih gospodinjstvih na območju Žepine, Ljubečne, Začreta, Škofje vasi in Zagrada.

V družbi Simbio želimo nadgraditi obstoječi sistem ločevanja odpadkov in zbrati več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo. Ker to lahko storimo le s pomočjo občanov, bomo nadgradili obstoječi sistem ločenega zbiranja odpadkov tako, da bomo občanom pred dom namestili dodaten zabojnik, kamor bodo lahko odlagali odpadno embalažo. Nov sistem zbiranja odpadkov s pomočjo zabojnika za embalažo, ki bo stal ob obstoječem zabojniku za mešane komunalne odpadke, bomo poskusno uvedli 1. oktobra 2009 pri nekaterih gospodinjstvih na območju Žepine, Ljubečne, Začreta, Škofje vasi in Zagrada.

Do sedaj je ločeno zbiranje odpadkov potekalo le s pomočjo t. i. ekoloških otokov ali zbiralnic, mest, kjer so postavljeni trije zabojniki: eden za steklo, drugi za papir in tretji za pločevinke in plastenke oz. za embalažo. Vendar ta način, ki je sicer v Sloveniji uzakonjen že vrsto let, ni najbolj učinkovit, saj se v Sloveniji ločeno zbere le okoli 10 % odpadkov na leto (v Savinjski regiji okoli 7 %). Po evropski direktivi o odpadkih pa bi morale države članice do leta 2020 ločeno zbrati najmanj 50 % odpadkov. Da bi uresničili te cilje, bomo v družbi Simbio nadgradili obstoječi prinašalni sistem (nošenje odpadkov, ki se jih lahko reciklira do ekoloških otokov) s t. i. sistemom »door to door« oz. »od vrat do vrat«, se pravi, da bomo namestili zabojnike z rumenim pokrovom pred hiše in druge objekte, vanj pa bodo lahko občani odlagali vso odpadno embalažo z izjemo papirja in stekla.

Kje se bo začelo?

S prvim oktobrom bomo tako začeli s poskusnim uvajanjem zbiranja odpadne embalaže po gospodinjstvih v predeluŽepine, Ljubečne in Zagrada. Večina gospodinjstev na tem območju bo prejela ZABOJNIK z rumenim pokrovom ZA ODLAGANJE ODPADNE EMBALAŽE. Poleg sedanjega zelenega zabojnika, v katerega občani odlagajo vse gospodinjske odpadke, bodo tako v zabojnik z rumenim pokrovom odlagali vso odpadno embalažo (plastično, kovinsko, sestavljeno). Steklo in papir bo potrebno še vnaprej odnašati na ekološki otok. Seznam ekoloških otokov je tukaj.

Ali pomeni nova storitev za občane dodatne stroške?

Ne, uporabniki naših storitev bodo zabojnike prejeli brez dodatnega plačila. Odvoz bo potekal izmenično z zabojnikom za mešane komunalne odpadke (enkrat tedensko rumeni, drugič zeleni zabojnik), torej brez dodatnih odvozov, tako da stroški odvoza storitve ravnanja z odpadki ostanejo povsem enaki.

 

Embalaža, ki konča med mešanimi komunalnimi odpadki Embalaža, ki jo je mogoče s sistemom »door to door« ločeno zbrati
60 % 30 %

 

Prednosti

vso embalažo je mogoče ločiti takoj od mešanih odpadkov na mestu nastanka
+ zabojnik za odpadno embalažo je postavljen na določeno odjemno mesto v neposredni bližini doma, za blokovska naselja pa na odjemna mesta za odpadke; 
+ bistveno (vsaj za 30 %) je mogoče zmanjšati količino mešanih odpadkov, za katere bo v prihodnje potrebno plačevati visoke stroške za odstranitev, medtem ko stroške za reciklažo odpadne embalaže kupec poravna ob nakupu izdelka.

Urniki odvoza

Postopek uvajanja novega sistema

Izvedba pilotnega projekta na območju Ljubečne, Žepine in Zagrada:

 • začetek: 1. 10. 2009

Sistem se bo postopoma razširil tudi na ostale predele 12 občin, kjer Simbio opravlja gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki.

Potek

1. faza: dostava zabojnikov z rumenim pokrovom za embalažo na odjemno mesto, kjer že stojijo zeleni zabojniki za mešane komunalne.

Zabojniki so dimenzij 120 litrov in 240 litrov in imajo rumen pokrov. Glej fotografijo.

2. faza: začetek odvoza po novem urnikuse pravi enkrat tedensko se bo spraznil zabojnik za mešane komunalne in naslednji teden zabojnik za embalažo.

3. faza: potem ko bo celotno področje pokrito z »rumenimi« zabojniki, se bodo z ekoloških otokov odstranili zabojniki za embalažo (pločevinke in plastenke; ostala bosta samo zabojnika za steklo in za papir)


Navodila

Uporabnikom predlagamo, da si že v kuhinji ali v hiši pripravite škatlo ali vrečko, kamor boste odložili plastenke, jogurtove lončke, pločevinke, plastični ovoj od živil, tetrapak konzerve itd. Ko boste napolnili škatlo ali vrečko, jo preprosto odnesite do zabojnika z rumenim pokrovom, tako kot ste navajeni nositi mešane komunalne odpadke.

Odpadno steklo in papir shranite v drugi škatli in ju odnesite do najbližjega ekološkega otoka. 

V zabojnik za embalažo odlagamo

plastična embalaža

 • PET plastenke od pijač
 • plastenke praškov, šamponov, mehčalcev, zobnih past
 • jogurtovi lončki
 • plastične vrečke in folija
 • plastična posoda
 • plastične škatle (npr. bonboni)

kovinska embalaža

 • pločevinke pijač
 • konzerve prehrambenih izdelkov
 • kovinski pokrovi kozarcev, kovinski zamaški
 • kovinske košarice živil
 • kovinska embalaža, ki ni vsebovala nevarnih snovi
 • konzerve (hrana za živali)

sestavljena embalaža

 • tetrapak embalaža od mleka, sokov, omak

embalaža iz stiroporja

V zabojnik za odpadno embalažo ne odlagamo

 • papirja
 • stekla
 • embalaže nevarnih odpadkov
 • ostankov hrane in tekočin
 • kosovnih odpadkov  

Embalažo izpraznite, čimbolj stisnite in jo zmečkajte.

V odpadni embalaži ne sme biti tekočin!

Če imate kakšno vprašanje, pokličite (03) 425 64 27.

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".