25
nov
2010
Novi 'rumeni' zabojniki v Celju, Vojniku, Štorah, Dobrni, Šentjurju in Dobju

Celje, 25. november 2010 – V želji, da bi nadgradili sistem ločevanja odpadkov z ekološkimi otoki ter zbrali več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo, v Simbiu tako tudi novembra nadaljujemo z razdeljevanjem t. i. rumenih zabojnikov za zbiranje odpadne embalaže. Prejelo jih bo 1500 gospodinjstev v občinah Celje, Dobje, Dobrna, Šentjur, Štore, Vojnik.

Celje, 25. november 2010 – V želji, da bi nadgradili sistem ločevanja odpadkov z ekološkimi otoki ter zbrali več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo, v Simbiu tako tudi novembra nadaljujemo z razdeljevanjem t. i. rumenih zabojnikov za zbiranje odpadne embalaže. Prejelo jih bo 1500 gospodinjstev v občinah Celje, Dobje, Dobrna, Šentjur, Štore, Vojnik.

Oktobra 2009 smo začeli opremljati rajone z dodatnim zabojnikom z rumenim pokrovom. Postavili smo ga postavili poleg obstoječega zelenega, v katerega se odlagajo mešani komunalni odpadki, namenjen pa je zbiranju odpadne plastične in kovinske embalaže.

Do oktobra 2009 je ločeno zbiranje odpadkov potekalo le s pomočjo t. i. ekoloških otokov ali zbiralnic, mest, kjer so postavljeni trije zabojniki: eden za steklo, drugi za papir in tretji za pločevinke in plastenke oz. za embalažo. Vendar ta način, ki je sicer v Sloveniji uzakonjen že vrsto let, ni najbolj učinkovit, saj se v Sloveniji ločeno zbere le okoli 18 % odpadkov na leto (v Savinjski regiji okoli 10 %). Po evropski direktivi o odpadkih pa bi morale države članice do leta 2020 ločeno zbrati najmanj 50 % odpadkov. Da bi uresničili te cilje, smo v družbi Simbio uvedli t. i. sistem »door to door« oz. »od vrat do vrat« za zbiranje odpadne embalaže, saj le-te v gospodinjstvih nastane največ – volumensko gledano do 75 %.

Ali pomeni nova storitev za občane dodatne stroške?

Ne, uporabniki naših storitev bodo zabojnike prejeli brez dodatnega plačila. Odvoz bo potekal izmenično z zabojnikom za mešane komunalne odpadke (enkrat tedensko rumeni, drugič zeleni zabojnik), torej brez dodatnih odvozov, tako da stroški odvoza storitve ravnanja z odpadki ostanejo povsem enaki. Pomembno pa je ob tem izpostaviti dejstvo, da ne bo več odvoza mešanih komunalnih odpadkov vsak teden in da bo zaradi tega vsak na nek način primoran ločiti embalažo in jo odvreči v zabojnik za embalažo, sicer bo prostora v zabojnikih za mešane komunalne odpadke prehitro zmanjkalo!

Prednosti

+ vso embalažo je mogoče ločiti takoj od mešanih odpadkov na mestu nastanka;

+ zabojnik za odpadno embalažo je postavljen na določeno odjemno mesto v neposredni bližini doma, za blokovska naselja pa na odjemna mesta za odpadke;

+ bistveno (vsaj za 30 %) je mogoče zmanjšati količino mešanih odpadkov, za katere bo v prihodnje potrebno plačevati visoke stroške za odstranitev, medtem ko stroške za reciklažo odpadne embalaže kupec poravna ob nakupu izdelka.

Postopek uvjanja novega sistema

POTEK

1. faza: dostava zabojnikov z rumenim pokrovom za embalažo na odjemno mesto, kjer že stojijo zeleni zabojniki za mešane komunalne.

Zabojniki so dimenzij 120 litrov in 240 litrov in imajo rumen pokrov. 

2. faza: začetek odvoza po novem URNIKU, se pravi enkrat tedensko se bo spraznil zabojnik za mešane komunalne in naslednji teden zabojnik za embalažo.

3. faza: potem ko bo celotno področje pokrito z »rumenimi« zabojniki, se bodo z ekoloških otokov odstranili zabojniki za embalažo (pločevinke in plastenke; ostala bosta samo zabojnika za steklo in za papir)

V zabojnik za embalažo odlagamo:

Plastično embalažo

- PET plastenke od pijač, plastenke praškov, šamponov, mehčalcev, zobnih past, jogurtovi lončki, plastične vrečke in folija, plastična posoda, plastične škatle (npr. bonboni)

Kovinsko embalažo

- pločevinke pijač, konzerve prehrambenih izdelkov, kovinski pokrovi kozarcev, kovinski zamaški, kovinske košarice živil, kovinska embalaža, ki ni vsebovala nevarnih snovi, konzerve (hrana za živali)

Sestavljeno embalažo

- tetrapak embalaža od mleka, sokov, omak

Embalažo iz stiroporja

Embalažo je potrebno pred odlaganjem izprazniti, čimbolj STISNITI in jo zmečkati. V njej ne sme biti tekočin!

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".