25
nov
2010
Novi 'rumeni' zabojniki v Celju, Vojniku, Štorah, Dobrni, Šentjurju in Dobju

Celje, 25. november 2010 – V želji, da bi nadgradili sistem ločevanja odpadkov z ekološkimi otoki ter zbrali več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo, v Simbiu tako tudi novembra nadaljujemo z razdeljevanjem t. i. rumenih zabojnikov za zbiranje odpadne embalaže. Prejelo jih bo 1500 gospodinjstev v občinah Celje, Dobje, Dobrna, Šentjur, Štore, Vojnik.

Celje, 25. november 2010 – V želji, da bi nadgradili sistem ločevanja odpadkov z ekološkimi otoki ter zbrali več odpadnih surovin, ki jih lahko recikliramo, v Simbiu tako tudi novembra nadaljujemo z razdeljevanjem t. i. rumenih zabojnikov za zbiranje odpadne embalaže. Prejelo jih bo 1500 gospodinjstev v občinah Celje, Dobje, Dobrna, Šentjur, Štore, Vojnik.

Oktobra 2009 smo začeli opremljati rajone z dodatnim zabojnikom z rumenim pokrovom. Postavili smo ga postavili poleg obstoječega zelenega, v katerega se odlagajo mešani komunalni odpadki, namenjen pa je zbiranju odpadne plastične in kovinske embalaže.

Do oktobra 2009 je ločeno zbiranje odpadkov potekalo le s pomočjo t. i. ekoloških otokov ali zbiralnic, mest, kjer so postavljeni trije zabojniki: eden za steklo, drugi za papir in tretji za pločevinke in plastenke oz. za embalažo. Vendar ta način, ki je sicer v Sloveniji uzakonjen že vrsto let, ni najbolj učinkovit, saj se v Sloveniji ločeno zbere le okoli 18 % odpadkov na leto (v Savinjski regiji okoli 10 %). Po evropski direktivi o odpadkih pa bi morale države članice do leta 2020 ločeno zbrati najmanj 50 % odpadkov. Da bi uresničili te cilje, smo v družbi Simbio uvedli t. i. sistem »door to door« oz. »od vrat do vrat« za zbiranje odpadne embalaže, saj le-te v gospodinjstvih nastane največ – volumensko gledano do 75 %.

Ali pomeni nova storitev za občane dodatne stroške?

Ne, uporabniki naših storitev bodo zabojnike prejeli brez dodatnega plačila. Odvoz bo potekal izmenično z zabojnikom za mešane komunalne odpadke (enkrat tedensko rumeni, drugič zeleni zabojnik), torej brez dodatnih odvozov, tako da stroški odvoza storitve ravnanja z odpadki ostanejo povsem enaki. Pomembno pa je ob tem izpostaviti dejstvo, da ne bo več odvoza mešanih komunalnih odpadkov vsak teden in da bo zaradi tega vsak na nek način primoran ločiti embalažo in jo odvreči v zabojnik za embalažo, sicer bo prostora v zabojnikih za mešane komunalne odpadke prehitro zmanjkalo!

Prednosti

+ vso embalažo je mogoče ločiti takoj od mešanih odpadkov na mestu nastanka;

+ zabojnik za odpadno embalažo je postavljen na določeno odjemno mesto v neposredni bližini doma, za blokovska naselja pa na odjemna mesta za odpadke;

+ bistveno (vsaj za 30 %) je mogoče zmanjšati količino mešanih odpadkov, za katere bo v prihodnje potrebno plačevati visoke stroške za odstranitev, medtem ko stroške za reciklažo odpadne embalaže kupec poravna ob nakupu izdelka.

Postopek uvjanja novega sistema

POTEK

1. faza: dostava zabojnikov z rumenim pokrovom za embalažo na odjemno mesto, kjer že stojijo zeleni zabojniki za mešane komunalne.

Zabojniki so dimenzij 120 litrov in 240 litrov in imajo rumen pokrov. 

2. faza: začetek odvoza po novem URNIKU, se pravi enkrat tedensko se bo spraznil zabojnik za mešane komunalne in naslednji teden zabojnik za embalažo.

3. faza: potem ko bo celotno področje pokrito z »rumenimi« zabojniki, se bodo z ekoloških otokov odstranili zabojniki za embalažo (pločevinke in plastenke; ostala bosta samo zabojnika za steklo in za papir)

V zabojnik za embalažo odlagamo:

Plastično embalažo

- PET plastenke od pijač, plastenke praškov, šamponov, mehčalcev, zobnih past, jogurtovi lončki, plastične vrečke in folija, plastična posoda, plastične škatle (npr. bonboni)

Kovinsko embalažo

- pločevinke pijač, konzerve prehrambenih izdelkov, kovinski pokrovi kozarcev, kovinski zamaški, kovinske košarice živil, kovinska embalaža, ki ni vsebovala nevarnih snovi, konzerve (hrana za živali)

Sestavljeno embalažo

- tetrapak embalaža od mleka, sokov, omak

Embalažo iz stiroporja

Embalažo je potrebno pred odlaganjem izprazniti, čimbolj STISNITI in jo zmečkati. V njej ne sme biti tekočin!

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".