01
mar
2011
Nov sistem odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev

Z marcem 2011 v družbi za ravnanje z odpadki Simbio, d.o.o., uvajamo nov način zbiranja kosovnih odpadkov iz gospodinjstev, na t. i. odpoklic. Gre za nadstandardni način zbiranja, ki je bolj prijazen občanom in skladen z usmeritvijo ločenega zbiranja odpadkov. V teh dneh boste prejeli dopisnice, s pomočjo katerih boste naročili odvoz kosovnih odpadkov do 1 kubičnega metra na dom.

Z marcem 2011 v družbi za ravnanje z odpadki Simbio, d.o.o., uvajamo nov način zbiranja kosovnih odpadkov iz gospodinjstev, na t. i. odpoklic. Gre za nadstandardni način zbiranja, ki je bolj prijazen občanom in skladen z usmeritvijo ločenega zbiranja odpadkov. V teh dneh boste prejeli dopisnice, s pomočjo katerih boste naročili odvoz kosovnih odpadkov do 1 kubičnega metra na dom.

Skladno s predlogom nove Uredbe o ravnanju z odpadki bo zbiranje kosovnih odpadkov potekalo na odpoklic, preko dopisnic, s pomočjo katerih bodo odjemalci storitev pri Simbiu naročili odvoz kosovnih odpadkov, kot so staro pohištvo, bela tehnika, talne obloge, umivalniki, kadi, stara kolesa ipd. Ko boste torej imeli potrebo po odvozu kosovnih odpadkov, boste na dopisnici označili, katero vrsto odpadka do 1 kubičnega metra želite, da se vam ga odpelje, ter jo nato poslali na sedež družbe Simbio (Teharska c. 49, Celje). V roku treh tednov vas bomo poklicali iz Simbia ter se dogovorili za točen datum in uro odvoza.

Kako se pripravi kosovne odpadke na odvoz?

Kosovne odpadke do enega kubičnega metra je potrebno pripraviti na dogovorjeni datum in uro ob zabojnik za mešane komunalne odpadke. Odlaganje odpadkov pred dogovorjenim rokom je kaznivo, dopisnica pa ni prenosljiva in velja samo za kosovne odpadke iz gospodinjstev. Na družbi bodo tudi vodili evidenco tistih gospodinjstev oz. odjemalcev, ki so že koristila ta odvoz.

Zbirni centri ostajajo

Še vedno lahko občani pripeljejo kosovne odpadke v času uradnih ur v svoj najbližji zbirni center, štirikrat letno v velikosti ene avtomobilske prikolice, skupaj z odrezkom zadnje plačane položnice.

Lažje razvrščanje in nadaljnja obdelava

S takšnim načinom želimo povečati nadzor nad kosovnimi odpadki. Odpadke, ki jih bomo prevzeli, bomo že na mestu prevzema sortirali. Pri dosedanjem (starem) načinu zbiranja z velikim zabojnikom na terenu so ljudje odlagali tudi odpadke, ki niso kosovni (nevarne odpadke, zeleni odrez, pnevmatike, mešane komunalne odpadke ipd.). Tega načina zbiranja, torej z večkubičnimi zabojniki v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, ne bo več, saj je le-ta oteževal razvrščanje odpadkov in njihovo nadaljnjo predelavo. Prepričani smo, da je zbiranje kosovnih odpadkov na odpoklic uporabnikom mnogo bolj prijazen, poleg tega pa je tudi skladen s smernicami evropske in slovenske zakonodaje o ločenem zbiranju odpadkov.  Gospodinjski odjemalci bodo lahko kosovne odpadke odložili praktično pred hišnim pragom in jim ne bo več potrebno čakati na 'akcijo'. Če bo teh odpadkov več, pa jih bodo še vedno, tako kot do sedaj, lahko sami kadarkoli med letom pripeljali sami v svoj najbližji zbirni center.

Če je kosovnih odpadkov več

Če je kosovnih odpadkov več kot kubični meter, lahko naročite najem zabojnika za odvoz kosovnih odpadkov, po ceniku.

Kaj so kosovni odpadki?

– Kosovni odpadki so vsi tisti odpadki, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za odlaganje v običajnih zabojnikih za mešane komunalne odpadke.

To so:

  • kosi pohištva,
  • sanitarna oprema (kadi, umivalniki, WC školjke, tuš kabine …),
  • odpadna elektronska in električna oprema (gospodinjski aparati, hladilne naprave, računalniška oprema …),
  • vzmetnice,
  • preproge,
  • talne obloge,
  • kolesa,
  • smuči ipd.

Med kosovne pa NE sodijo: gradbeni material, azbestni odpadki, avtomobilski deli, pnevmatike, okenski okvirji s steklom, zeleni odrez (vejevje, grmičevje …)

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".