01
mar.
2011
Nov sistem odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev

Z marcem 2011 v družbi za ravnanje z odpadki Simbio, d.o.o., uvajamo nov način zbiranja kosovnih odpadkov iz gospodinjstev, na t. i. odpoklic. Gre za nadstandardni način zbiranja, ki je bolj prijazen občanom in skladen z usmeritvijo ločenega zbiranja odpadkov. V teh dneh boste prejeli dopisnice, s pomočjo katerih boste naročili odvoz kosovnih odpadkov do 1 kubičnega metra na dom.

Z marcem 2011 v družbi za ravnanje z odpadki Simbio, d.o.o., uvajamo nov način zbiranja kosovnih odpadkov iz gospodinjstev, na t. i. odpoklic. Gre za nadstandardni način zbiranja, ki je bolj prijazen občanom in skladen z usmeritvijo ločenega zbiranja odpadkov. V teh dneh boste prejeli dopisnice, s pomočjo katerih boste naročili odvoz kosovnih odpadkov do 1 kubičnega metra na dom.

Skladno s predlogom nove Uredbe o ravnanju z odpadki bo zbiranje kosovnih odpadkov potekalo na odpoklic, preko dopisnic, s pomočjo katerih bodo odjemalci storitev pri Simbiu naročili odvoz kosovnih odpadkov, kot so staro pohištvo, bela tehnika, talne obloge, umivalniki, kadi, stara kolesa ipd. Ko boste torej imeli potrebo po odvozu kosovnih odpadkov, boste na dopisnici označili, katero vrsto odpadka do 1 kubičnega metra želite, da se vam ga odpelje, ter jo nato poslali na sedež družbe Simbio (Teharska c. 49, Celje). V roku treh tednov vas bomo poklicali iz Simbia ter se dogovorili za točen datum in uro odvoza.

Kako se pripravi kosovne odpadke na odvoz?

Kosovne odpadke do enega kubičnega metra je potrebno pripraviti na dogovorjeni datum in uro ob zabojnik za mešane komunalne odpadke. Odlaganje odpadkov pred dogovorjenim rokom je kaznivo, dopisnica pa ni prenosljiva in velja samo za kosovne odpadke iz gospodinjstev. Na družbi bodo tudi vodili evidenco tistih gospodinjstev oz. odjemalcev, ki so že koristila ta odvoz.

Zbirni centri ostajajo

Še vedno lahko občani pripeljejo kosovne odpadke v času uradnih ur v svoj najbližji zbirni center, štirikrat letno v velikosti ene avtomobilske prikolice, skupaj z odrezkom zadnje plačane položnice.

Lažje razvrščanje in nadaljnja obdelava

S takšnim načinom želimo povečati nadzor nad kosovnimi odpadki. Odpadke, ki jih bomo prevzeli, bomo že na mestu prevzema sortirali. Pri dosedanjem (starem) načinu zbiranja z velikim zabojnikom na terenu so ljudje odlagali tudi odpadke, ki niso kosovni (nevarne odpadke, zeleni odrez, pnevmatike, mešane komunalne odpadke ipd.). Tega načina zbiranja, torej z večkubičnimi zabojniki v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, ne bo več, saj je le-ta oteževal razvrščanje odpadkov in njihovo nadaljnjo predelavo. Prepričani smo, da je zbiranje kosovnih odpadkov na odpoklic uporabnikom mnogo bolj prijazen, poleg tega pa je tudi skladen s smernicami evropske in slovenske zakonodaje o ločenem zbiranju odpadkov.  Gospodinjski odjemalci bodo lahko kosovne odpadke odložili praktično pred hišnim pragom in jim ne bo več potrebno čakati na 'akcijo'. Če bo teh odpadkov več, pa jih bodo še vedno, tako kot do sedaj, lahko sami kadarkoli med letom pripeljali sami v svoj najbližji zbirni center.

Če je kosovnih odpadkov več

Če je kosovnih odpadkov več kot kubični meter, lahko naročite najem zabojnika za odvoz kosovnih odpadkov, po ceniku.

Kaj so kosovni odpadki?

– Kosovni odpadki so vsi tisti odpadki, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za odlaganje v običajnih zabojnikih za mešane komunalne odpadke.

To so:

  • kosi pohištva,
  • sanitarna oprema (kadi, umivalniki, WC školjke, tuš kabine …),
  • odpadna elektronska in električna oprema (gospodinjski aparati, hladilne naprave, računalniška oprema …),
  • vzmetnice,
  • preproge,
  • talne obloge,
  • kolesa,
  • smuči ipd.

Med kosovne pa NE sodijo: gradbeni material, azbestni odpadki, avtomobilski deli, pnevmatike, okenski okvirji s steklom, zeleni odrez (vejevje, grmičevje …)

w-video
Ostale novice
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>
20
jun.
2018
Obvestilo o odvozu na praznični ponedeljek, 25. junija
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v ponedeljek, 25. junija, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku dnevu državnosti. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike za odpadke kot običajno ob ponedeljkih.
Več >>
11
jun.
2018
Simbio sedmi na Komunaliadi 2018
Simbio je na 34. delovnih in športnih igrah komunalnih delavcev osvojil 1. mesto v odvozu odpadkov, 2. mesto v kolesarjenju in 3. v odbojki. Med 62 komunalnimi podjetji je tako zasedel odlično 7. mesto.
Več >>
07
jun.
2018
V akciji zbiranja šolskega papirja zbrali 661 ton
V šolskem letu 2017/18 je bilo v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja zbranih 661 ton odpadnega papirja, kar je 11 ton več kot prejšnje šolsko leto in druga največja količina, zbrana v 20-letni zgodovini akcije. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je ponovno OŠ Hudinja, med podružničnimi osnovnimi šolami pa je tokrat zmagala POŠ Letuš.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".