24
jul.
2018
Nadzor nad ekološkimi otoki
V družbi za ravnanje z odpadki Simbio že dlje časa opažamo povečano število onesnaženih ekoloških otokov. Tako smo se danes pridružili inšpektorici Medobčinskega inšpektorata in redarstvo občin Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče Nataši Kos pri nadzoru nad zbiranjem odpadkov na ekoloških otokih.

Pri nadzoru sedmih ekoloških otokov smo odkrili tri kršitelje, in sicer dve pravni osebi in eno fizično. Poleg najrazličnejših odpadkov ob zabojnikih smo predvsem v zabojnikih za kovinsko in plastično embalažo našli odpadke, ki tja ne sodijo: cigaretne ogorke, škatlice cigaret, čevlje, nahrbtnike, steklenice, kartonske škatle za pice, valjček za beljenje, kavno goščo, limone, plenice, kolesarske obroče, celo bakrene kovance ... Ob zabojnikih pa smo naleteli na vzmetnico, otroški električni motor, glasbeni stolp z zvočniki, kolesarske obroče, sesalnik, veliko oblačil ter listja v vrečkah in kup odpadnega papirja, ki je ležal na tleh pred praznim zabojnikom za papir.

Razlogov za onesnaženost ekoloških otokov je več, pravi vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadej Ferlež: »Razlog so naročeni premajhni zabojniki za posamezna gospodinjstva, uporaba ekoloških otokov za odpadke, ki nastajajo v dejavnostih, neustrezno ločevanje odpadkov na njihovem izvoru, torej tam, kjer odpadki nastajajo, ter malomarnost nekaterih ljudi.« Danes smo namreč med embalažo našli odpadke iz dveh gostiln in odpadke ene fizične osebe, ki ni odložila odpadkov v zabojnik. Predpisana globa za kršitelja znaša od 100 evrov do 400 evrov za fizično osebo, odvisno od odloka občine, kjer je prekršek bil storjen.

Potrebno je poudariti, da uporaba otokov za odpadke, ki nastajajo v dejavnostih, ni dovoljena, saj so ekološki otoki namenjeni za ločeno zbiranje papirja, embalaže in stekla v količinah, ki jih pridela povprečno gospodinjstvo, ravnanje s temi odpadki pa je zajeto tudi v ceno komunalnih storitev na položnicah, ki jo plačajo gospodinjski uporabniki.

»Z nadzori, ki jih bomo še izvajali, želimo povečati zavedanje uporabnikov, da so za odpadke, ki jih proizvedejo, dolžni ustrezno poskrbeti. Povečane količine odpadkov iz gospodinjstev lahko občanke in občani kadar koli v času obratovanja brezplačno pripeljejo na svoje zbirne centre,« je še dodal Ferlež. Zaradi ponavljajočega se nedovoljenega odlaganja odpadkov ob zabojnikih so nekatere ekološke otoke tudi že ukinili ali prestavili na druge lokacije.

Danes smo si ogledali naslednje ekološke otoke, kjer delavci na terenu večkrat opažajo težave ali pa na onesnaženje opozarjajo kar sami občani:
- v Lembergu ob glavni cesti
- na Dobrni na koncu parka
- na Dobrni pri Graščini Gutenek
- na Dobrni pri šoli
- pri sušilnici v Vojniku
- na Žepini
- na Proseniškem v bližini osnovne šole

Vsi otoki danes niso bili v tistem najslabšem stanju, kljub temu pa vse tudi ni bilo, kot mora biti. 


Ocenjujemo, da je bilo nepravilno odloženih (nerazvrščenih ali odloženih ob zabojnike) približno četrtina odpadkov v primerjavi s pravilno odloženimi.

w-video
Ostale novice
15
avg.
2018
Na Mestni plaži Celje ločevali odpadke
Odpadke je treba ločevati. To verjetno že vsak dolgo časa ve. Kljub temu pa se rado še kdaj kaj zaplete. Zato smo se v Simbiu z veseljem odzvali vabilu Mestne plaže Celje, da pokažemo, kaj sodi kam. Danes, v sredo, sta tako naša pridna sodelavca Darko in Dani prikazala tudi, kako poteka praznjenje zabojnikov. Vse do večera bomo še tam. Vabljeni!
Več >>
14
avg.
2018
ODVOZ ODPADKOV TUDI NA PRAZNIČNO SREDO, 15. AVGUSTA
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov v sredo, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
22
jun.
2018
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke spravili na varno
V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".