19
dec.
2011
Na Celjskem ločeno zbrali četrtino odpadkov

Prebivalec v celjski regiji je do decembra letos v povprečju proizvedel 383 kg odpadkov. Ločeno zbrane embalaže, stekla, papirja ter nevarnih in kosovnih odpadkov je bilo pri tem 24 %. Še vedno pa največ odpadkov konča med mešanimi komunalnimi odpadki.

Prebivalec v celjski regiji je do decembra letos v povprečju proizvedel 383 kg odpadkov. Ločeno zbrane embalaže, stekla, papirja ter nevarnih in kosovnih odpadkov je bilo pri tem 24 %. Še vedno pa največ odpadkov konča med mešanimi komunalnimi odpadki.

Po podatkih o komunalnih odpadkih, ki jih je izvajalec javne službe Simbio zbral v 12 občinah celjske regije (Celje, Vojnik, Dobrna, Štore, Šentjur, Žalec, Braslovče, Prebold, Polzela, Vransko, Tabor in Dobje) in pripeljal na obdelavo in predelavo v Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje, je v prvih 11 mesecih leta 2011 nastalo 383 kg komunalnih odpadkov na prebivalca. To je manj, kot znaša povprečje pridelanih odpadkov na prebivalca v Sloveniji, ki je za leto 2010 znašalo 422 kg na prebivalca (vir: Statistični urad RS).

Ločeno zbranih 24 % odpadkov

Tabela 1: Zbrani komunalni odpadki družbe Simbio v prvih 11 mesecih leta 2011

Vrsta odpadka             Količina (t) Delež 
BIOODPADKI              3.200            7,4 %
NEVARNI                        274            0,6 %
LOČENO ZBRANI        7.050          16,2 %
MKO                           26.309           60,5 %
KOSOVNI                     6.622          15,2 %

Med komunalnimi odpadki še vedno prevladujejo mešani komunalni odpadki. Teh je bilo letos v prvih 11 mesecih zbranih 26.309 ton oziroma 60,5 %. Od tega se je po mehansko-biološki predelavi 50,2 % uporabilo kot gorivo v toplarni, preostanek obdelanih mešanih komunalnih odpadkov pa se je odložil - 32,7 % (razliko 17,1 % predstavlja pri tem vlago, ki se izgubi med postopkom obdelave. Sicer pa je iz 100 % mešanih komunalnih odpadkov nastalo v letu 2011 50 % lahke frakcije, 30 % preostanka za odlaganje, 20 % pa se je razgradilo in šlo v zrak v obliki vode in CO2).  Ločeno zbranih odpadkov (steklo, kovinska in plastična embalaža, papir) je bilo v navedenem obdobju 16,2 %, biološko razgradljivih 7,4 %, nevarnih 0,6 % in kosovnih 15,2 %. Skupaj ločeno zbranih z biološkimi in nevarnimi torej 24 %.

Deleži, ki so predpisani v osnutku nove Uredbe o ravnanju s komunalnimi odpadki, so tako za našo regijo že doseženi ali preseženi.

Zbiranje embalaže ter bioloških, nevarnih in kosovnih odpadkov

V Simbiu bomo do konca januarja prihodnje leto opremili z 2000 rumenimi zabojniki za zbiranje odpadne embalaže še zadnje tri rajone, tako da bo skupaj na terenu 27.000 rumenih zabojnikov. Do konca januarja bo zaključeno tudi razdeljevanje rjavih zabojnikov za zbiranje bioloških odpadkov. V ta namen bo potrebno razvoziti še 1400 rjavih zabojnikov in tako bo skupaj 7000 odjemnih mest (15.000 odjemalcev storitev) opremljenih s temi zabojniki.

Z uvedbo dveh akcij zbiranja nevarnih odpadkov letno so se tudi količine zbranih odpadkov povečale, in sicer je bilo letos maja in septembra na terenu zbranih 66 ton nevarnih odpadkov (39 ton leta 2010 in 31 ton leta 2009). 
V letu 2011 smo v Simbiu uvedli tudi novost pri zbiranju kosovnih odpadkov, in sicer na odpoklic, preko dopisnic. Še vedno lahko tovrstne odpadke iz gospodinjstev občani pripeljejo in brezplačno oddajo v zbirnih centrih.

Načrt ločeno zbranih količin za leto 2012

Za prihodnje leto (2012) načrtujemo glede na leto 2011:
- 50-odstotni porast količin mešane embalaže
- 30-odstotni porast količin bioloških odpadkov 
- 15-odstotni porast količin papirja 
- 20-odstotni porast količin stekla

Nova dejavnost – vrtnarstvo

Simbio je letos registriral tudi novo tržno dejavnost, to je vrtnarstvo, in zaposlil 13 delavcev iz Vrtnarstva Celje, ki so zaradi stečaja tega podjetja izgubili delo. V kolikor bo sklenjena pogodba za urejanje zelenic z Mestno občino Celje, se načrtuje dodatna prezaposlitev še 5 delavcev iz  Vrtnarstva Celje.

Količine zbranih vrst odpadkov po občinah

w-video
Ostale novice
16
mar.
2018
Pričarajte si svoj zeleni košček raja na sejmu Flora s Simbiem Vrtnarstvo
Če ste se že naveličali snega in nizkih temperatur, potem nas obiščite na sejmu Flora, kjer smo za vas pričarali pravo karibsko vzdušje. Obdani s palmami, pisanim tropskim cvetjem in turkiznim morjem se boste počutili kot na bleščeče belih plažah Karibov.
Več >>
12
mar.
2018
Predviden načrt praznjenj greznic in MKČN 2018
Vsako gospodinjstvo na območju, kjer ni javne kanalizacije in ta ni predvidena, mora enkrat v treh letih sprazniti greznico ali malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Praznjenje je na območju, kjer opravlja javno službo celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija, sistemsko urejeno tako, da vsakemu gospodinjstvu na območju brez javne kanalizacije pooblaščeni izvajalec - družba Simbio, d.o.o., opravi navedeno storitev.
Več >>
05
mar.
2018
Odvoz bioloških odpadkov od 1. marca vsak teden
Vse uporabnike individualnih objektov, ki imate rjave zabojnike za ločevanje bioloških odpadkov, obveščamo, da bo odvoz bioloških odpadkov od 1. marca potekal po poletnem urniku, to je vsak teden. Odvoz po poletnem urniku bo trajal vse do 30. novembra 2018. Dan odvoza ostaja nespremenjen.
Več >>
22
feb.
2018
Zaradi vremenskih razmer moten odvoz odpadkov
Zaradi vremenskih razmer bo v nekaterih hribovitih predelih občin moten odvoz odpadkov. Odpadke bomo odpeljali, takoj ko bodo to omogočale vremenske razmere. Na območjih, kjer ne bo po urniku predvidenega odvoza odpadkov, bo ekipa Simbia ob prvem možnem odvozu pobrala tudi višek odpadkov, ki ga lahko uporabniki odložijo v svoje vrečke ob zabojnike.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".