16
sep.
2016
Na 40 ekoloških otokih bo možno predati tudi e-odpadke in baterije
Na 40 ekoloških otokih v naši regiji bodo po novem stali tudi zbiralniki za zbiranje odpadne električne in elektronske opreme (OEEO) ter baterij. Občani bodo vanje lahko predali baterije in OEEO, kot so telefoni, računalniki, tiskalniki, radijski sprejemniki, opekači, likalniki, sesalniki itd. Danes smo jih z družbo Zeos predali namenu županom in predstavnikom 12 občin, kjer Simbio izvaja gospodarsko javno službo.

Občine Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Polzela, Prebold, Šentjur, Štore, Tabor, Vojnik, Vransko in Žalec so dobile 40 uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. V uporabo so bili slavnostno predani na dogodku v RCERO Celje v sklopu LIFE projekta Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj. Organizatorji projekta ZEOS, d.o.o. skupaj z lokalnim partnerjem Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d.o.o., so na srečanju poudarili prednosti tovrstnega zbiranja in predstavili nadaljnje lokalne akcije.

Na dogodku v Celju so prisotni župani oz. drugi predstavniki občin, v katere se bodo v prihodnjih dneh postavili ulični zbiralniki, s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah. Mikrolokacije zbiralnikov so jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta ter v seznamu.

Organizatorji projekta bodo v roku enega leta postopoma v vsa lokalna okolja države postavljali preko 400 uličnih zbiralnikov. V naslednji petih letih si želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja.

Polni zabojniki 

Predstavnica družbe ZEOS, d.o.o., Alenka Gruden-Belavič je ob priložnosti povedala: »S postavitvijo uličnih zbiralnikov smo pričeli že letos spomladi, do sedaj smo jih postavili že v Velenju in okoliških občinah ter večjem delu Prekmurja. V Velenju smo že izvedli prvo praznjenje in nad vsebino zbiralnikov smo zelo zadovoljni, saj so občani skoraj dosledno oddajali svoje e-odpadke in odpadne baterije, kar nekaj zbiralnikov pa je bilo po treh mesecih čisto polnih.«

»Veseli me, da bodo občani sedaj lahko predajali odpadno električno in elektronsko opremo bliže svojim domovom. Do sedaj so jo lahko odlagali v času akcij zbiranja nevarnih odpadkov na terenu in v najbližjih zbirnih centrih, sedaj pa jih bodo lahko oddajali na kar 40 lokacijah. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi zbrali čim več e-odpadkov in odpadnih baterij, s čimer bomo prispevali k zmanjšanju porabe naravnih virov in zmanjšanju onesnaženosti okolja. Simbio letno zbere okoli 200 ton nevarnih odpadkov, med njimi pa nevarne e-odpadke in odpadne baterije skoraj polovico. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi družbi ZEOS, ki izredno dobro uresničuje svoje poslanstvo, za odlično sodelovanje, ki poteka tako, kot bi si ga vsakdo želel.« je poudaril direktor družbe Simbio, d.o.o., Marko Zidanšek zbranim na dogodku.

Male navade vodijo k velikim premikom 

Podžupanja občine Celje Darja Turk je izpostavila: »V Mestni občini Celje smo vedno podpirali projekte, ki so našim občankam in občanom zagotavljali življenje v čistejšem in bolj zdravem okolju, zato z velikim veseljem pozdravljamo projekt LIFE Gospodarjenje z e-odpadki. Prepričana sem, da bodo ob ustreznem informiranju občani lepo sprejeli ulične zbiralnike in da se bodo zavedali, da lahko s spreminjanjem malih navad vsi skupaj naredimo velik korak naprej na tem področju.«

Posebnost projekta so tudi njegovi prijatelji, to so aktivne osebe, ki v svojem lokalnem okolju ozaveščajo prebivalce o projektnih aktivnostih. V Celju je prijateljica Alenka Avguštin, dolgoletna sodelavka v programu Projektna pisarna Celje Zdravo mesto (Javni zavod Socio Celje), ob tej priložnosti povedala: »Naš zavod pozdravlja projekt E-cikliraj in ga bomo z veseljem uporabili v svojih poslovnih enotah, med uporabniki ter ga širili tudi v programih ozaveščanja pri vseh generacijah!«

Izobraževalna delavnica za mlade 

Lansiranju zbiralnikov bo sledila izobraževalna delavnica za mlade 28. septembra 2016 ob 10:00 v Celjskem mladinskem centru, na kateri si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah.


Družba ZEOS, d.o.o., je dogodek zaključila s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nove nastajajoče infrastrukturne mreže.

 

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".