05
nov
2010
Med nevarnimi odpadki prevladovali televizorji

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Zaradi nenehnega in hitrega razvoja tehnologije se količine odpadne elektronske in električne opreme (OEEO) zelo hitro povečujejo. »To opažamo tudi na Simbiu, kjer smo na primer lani zbrali 8867 kg odpadne OEEO, podobno tudi predlani, letos pa dobrih deset ton. Med to opremo so prevladovali televizorji, ki so jih ljudje zavrgli zaradi nakupa novih TV-sprejemnikov, saj po prehodu na digitalni signal stari brez vmesnika ne bodo več uporabni,« pojasnjuje vodja ločenega zbiranja na Simbiu Tadej Ferlež.

Na drugem mestu izstopajo med nevarnimi odpadki premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (8610 kg) in na tretjem odpadna motorna olja (6725 kg). Na četrtem so baterije in akumulatorji s 3412 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (2020 kg), pesticidi (1434 kg), topila (922 kg), zdravila (549 kg) in zavržena čistila (706 kg).

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov je potekala v 12 občinah celjske regije, kjer Simbio opravlja javno službo zbiranja in odvoza odpadkov. Ker je premični zabojnik s strokovno usposobljeno ekipo stal na vnaprej določenih lokacijah le po dve uri in tudi v dopoldanskem času, so se na Simbiu odločili, da bo prihodnje leto jesenska akcija zbiranja potekala večji del popoldne in dlje kot letos. »Če bo potrebno, tudi tri mesece namesto dveh. Poudaril bi še, da lahko občani nevarne odpadke pripeljejo v njihov najbližji zbirni center kadarkoli med letom in jih brezplačno oddajo,« še dodaja Ferlež.

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Podrobnosti o količinah zbranih nevarnih odpadkih po občinah so predstavljene v razpredelnici.

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".