05
nov.
2010
Med nevarnimi odpadki prevladovali televizorji

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Zaradi nenehnega in hitrega razvoja tehnologije se količine odpadne elektronske in električne opreme (OEEO) zelo hitro povečujejo. »To opažamo tudi na Simbiu, kjer smo na primer lani zbrali 8867 kg odpadne OEEO, podobno tudi predlani, letos pa dobrih deset ton. Med to opremo so prevladovali televizorji, ki so jih ljudje zavrgli zaradi nakupa novih TV-sprejemnikov, saj po prehodu na digitalni signal stari brez vmesnika ne bodo več uporabni,« pojasnjuje vodja ločenega zbiranja na Simbiu Tadej Ferlež.

Na drugem mestu izstopajo med nevarnimi odpadki premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (8610 kg) in na tretjem odpadna motorna olja (6725 kg). Na četrtem so baterije in akumulatorji s 3412 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (2020 kg), pesticidi (1434 kg), topila (922 kg), zdravila (549 kg) in zavržena čistila (706 kg).

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov je potekala v 12 občinah celjske regije, kjer Simbio opravlja javno službo zbiranja in odvoza odpadkov. Ker je premični zabojnik s strokovno usposobljeno ekipo stal na vnaprej določenih lokacijah le po dve uri in tudi v dopoldanskem času, so se na Simbiu odločili, da bo prihodnje leto jesenska akcija zbiranja potekala večji del popoldne in dlje kot letos. »Če bo potrebno, tudi tri mesece namesto dveh. Poudaril bi še, da lahko občani nevarne odpadke pripeljejo v njihov najbližji zbirni center kadarkoli med letom in jih brezplačno oddajo,« še dodaja Ferlež.

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Podrobnosti o količinah zbranih nevarnih odpadkih po občinah so predstavljene v razpredelnici.

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".