05
nov
2010
Med nevarnimi odpadki prevladovali televizorji

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu, ki je potekala septembra in oktobra, je zaključena. V tem času je bilo zbranih rekordnih 39 ton nevarnih odpadkov. Med temi odpadki je prevladovala odpadna elektronska in električna oprema – 10.567 kg.

Zaradi nenehnega in hitrega razvoja tehnologije se količine odpadne elektronske in električne opreme (OEEO) zelo hitro povečujejo. »To opažamo tudi na Simbiu, kjer smo na primer lani zbrali 8867 kg odpadne OEEO, podobno tudi predlani, letos pa dobrih deset ton. Med to opremo so prevladovali televizorji, ki so jih ljudje zavrgli zaradi nakupa novih TV-sprejemnikov, saj po prehodu na digitalni signal stari brez vmesnika ne bodo več uporabni,« pojasnjuje vodja ločenega zbiranja na Simbiu Tadej Ferlež.

Na drugem mestu izstopajo med nevarnimi odpadki premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (8610 kg) in na tretjem odpadna motorna olja (6725 kg). Na četrtem so baterije in akumulatorji s 3412 kg. Med nevarnimi odpadki, ki jih prav tako veliko nastane v gospodinjstvih, so še jedilna olja in maščobe (2020 kg), pesticidi (1434 kg), topila (922 kg), zdravila (549 kg) in zavržena čistila (706 kg).

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov je potekala v 12 občinah celjske regije, kjer Simbio opravlja javno službo zbiranja in odvoza odpadkov. Ker je premični zabojnik s strokovno usposobljeno ekipo stal na vnaprej določenih lokacijah le po dve uri in tudi v dopoldanskem času, so se na Simbiu odločili, da bo prihodnje leto jesenska akcija zbiranja potekala večji del popoldne in dlje kot letos. »Če bo potrebno, tudi tri mesece namesto dveh. Poudaril bi še, da lahko občani nevarne odpadke pripeljejo v njihov najbližji zbirni center kadarkoli med letom in jih brezplačno oddajo,« še dodaja Ferlež.

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje. Iz prehodnega skladišča se nato predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

Podrobnosti o količinah zbranih nevarnih odpadkih po občinah so predstavljene v razpredelnici.

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".