18
jun
2015
Komunalni nadzornik Simbia opozarja in svetuje pri ločevanju odpadkov

Drugi teden v juniju smo v Simbiu, d.o.o., uvedli notranji nadzor nad pravilnim ravnanjem z odpadki. Usposobili smo komunalnega nadzornika, ki na terenu pregleduje zabojnike za odpadke, in če odpadki niso pravilno ločeni oziroma odloženi v ustrezen zabojnik, nadzornik sprva pisno opozori lastnika posode. Ukrep ni kaznovalen, razen če bo nadzornik ugotovil pri posameznem uporabniku večkratno kršitev. V tem primeru bo zadevo predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odloki občin, v katerih Simbio izvaja zbiranje in odvoz odpadkov.

Prvi odziv med občani nad obiskom komunalnega nadzornika našega javnega podjetja Simbia Darka Kneza je izjemno pozitiven. Njegovo delo je minuli teden potekalo v občinah Savinjske doline, kjer je potekal odvoz odpadne embalaže. Pred prihodom tovornih vozil za odvoz odpadkov je pogledal pod pokrove približno 800 zabojnikov za odpadke in pustil obvestila pri 200 uporabnikih. V obvestilih je uporabnikom navedel natančen popis odpadkov, ki niso pravilno odloženi v ustrezen zabojnik, ter jih pisno pozval k pravilnemu odlaganju odpadkov. V primeru večkratnih kršitev bo nadzornik primer predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odlokom, kar lahko pomeni za fizično osebo kazen v višini 100 EUR. Nadzornik je k obvestilom dodal še brošure z napotki za ločevanje odpadkov.

Svetovanje in opomine je večina občanov zelo dobro sprejela 

»Več ljudi me je povabilo tudi domov, kjer smo skupaj na konkretnih primerih razrešili dileme in vprašanja, ki se porajajo članom gospodinjstva pri ravnanju z odpadki. Moram priznati, da me je zelo prijazen odziv uporabnikov pozitivno presenetil. Naš pristop s svetovanjem in opominjanjem je očitno velika večina občanov zelo dobro sprejela,« je povedal Darko Knez.

In katerih napak je bilo največ? »Ker je bil na urniku odvoz embalaže, smo opravili nadzor nad rumenimi zabojniki. Največ je bilo v njih bioloških odpadkov, zlasti hrane, celo crknjene ribe. Tovrstnih odpadkov je bilo največ pri objektih, kjer nimajo ne rjavega zabojnika in ne kompostnika. Sicer pa je bilo v rumenih zabojnikih, kamor sodita kovinska in plastična embalaža, veliko tudi plenic, raznega papirja in kartona ter kovinskih izdelkov. Ljudje še vedno enačijo plastiko in kovine s plastično in kovinsko embalažo,« je izkušnje opisal prvi komunalni nadzornik Simbia Darko Knez.

Čez mesec dni bo opravil ponoven nadzor pri uporabnikih, pri katerih je pustil obvestila. Ta teden se nadzornik mudi na območju Celja, Vojnika, Šentjurja, Štor, Dobrne in Dobja.

Ločevanje se začne tam, kjer odpadek nastane 

V Simbiu uporabnike načrtno spodbujamo k ločevanju odpadkov že vrsto let. Pripravili smo vrsto zgibank o pravilnem ravnanju s posameznimi vrstami odpadkov, organiziramo dneve odprtih vrat Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje, kjer si občani lahko od blizu ogledajo, kaj se zgodi z njihovimi odpadki, sodelujemo na javnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah, v tiskanih medijih, veliko pozornosti pa posvečamo tudi sodelovanju s šolami in vrtci, zato da se otroci že od malega seznanijo s pravilnim ravnanjem z odpadki.

Kljub temu ločevanje odpadkov še ni na zadovoljivi ravni. V številnih zabojnikih je še vedno veliko odpadkov, ki v posamezne zabojnike ne sodijo. Na Simbiu ocenjujemo, da nekateri uporabniki doslednemu ločevanju odpadkov pripisujejo premajhen pomen in se preprosto ne zavedajo vpliva ločevanja odpadkov na ohranjanje naravnih virov in energije. Kot povzročitelji odpadkov so sami odgovorni zanje, zato morajo z ločevanjem začeti že na izvoru nastanka odpadkov, torej v gospodinjstvu. Nadaljnja snovna predelava ni mogoča, če so odpadki pomešani med sabo. Na primer, v sortirnici regionalnega centra se dodatno sortirata kovinska in plastična embalaža, kar ni mogoče, če je le-ta onesnažena z vsemi mogočimi drugimi odpadki. V sortirnici se namreč dodatno sortirajo posamezni embalažni materiali, ki se sicer zbirajo skupaj v rumenem zabojniku - tetrapak, pločevinke, prozorne plastenke, zelene plastenke, plastična folija, vrečke, plastične posodice za sadje in zelenjavo, konzerve, pokrovčki …

V Simbiu želimo s pomočjo komunalnega nadzornika, ki na terenu opozarja in svetuje, kako pravilno odlagati odpadke, predvsem doseči pri uporabnikih storitev doslednejše ločevanje odpadkov.

 

w-video
w-gallery2widget_gallery2_insert_images
Ostale novice
01
avg
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični torek, 15. avgusta
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na torek, 15. avgusta, obveščamo, da bo odvoz na ta dan kljub prazniku potekal po običajnem razporedu.
Več >>
03
jul
2017
Obvestilo o čiščenju tlakovcev v mestnem jedru
Obveščamo vas, da bo ta teden v nočen času potekalo čiščenje tlakovcev v mestnem jedru Celja, in sicer v noči s torka (4. 7.) na sredo in s srede (5. 7.) na četrtek med 22. in predvidoma 5. uro zjutraj. Občasno bo prihajalo do povečanega hrupa, zaradi česar prosimo vse stanovalce za strpnost in razumevanje, saj tovrstnih del ni mogoče izvesti v dnevnem času.
Več >>
14
jun
2017
Simbio skupno sedmi na komunalnih igrah 2017
Družba za ravnanje z odpadki Simbio se je minulo soboto na 33. srečanju delavcev komunalnega gospodarstva v Krškem uvrstila na odlično 7. mesto v skupni razvrstitvi 62 podjetij. Zaposleni v družbi Simbio so se še posebej izkazali v športnih disciplinah, kjer so dosegli skupno 6. mesto.
Več >>
09
jun
2017
Simbio po prvem dnevu vodilni na komunalnih igrah
Včeraj je potekalo prvo tekmovanje v športnih igrah na Komunaliadi 2017, in sicer v Kranju, Mariboru in Celju v bowlingu. Naša ekipa v sestavi Klavdije Lužar, Lucije Koštomaj, Danija Đumića in Edija Jazbinška je osvojila prvo mesto med 44 ekipami!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

form_error
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".