18
jun.
2015
Komunalni nadzornik Simbia opozarja in svetuje pri ločevanju odpadkov

Drugi teden v juniju smo v Simbiu, d.o.o., uvedli notranji nadzor nad pravilnim ravnanjem z odpadki. Usposobili smo komunalnega nadzornika, ki na terenu pregleduje zabojnike za odpadke, in če odpadki niso pravilno ločeni oziroma odloženi v ustrezen zabojnik, nadzornik sprva pisno opozori lastnika posode. Ukrep ni kaznovalen, razen če bo nadzornik ugotovil pri posameznem uporabniku večkratno kršitev. V tem primeru bo zadevo predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odloki občin, v katerih Simbio izvaja zbiranje in odvoz odpadkov.

Prvi odziv med občani nad obiskom komunalnega nadzornika našega javnega podjetja Simbia Darka Kneza je izjemno pozitiven. Njegovo delo je minuli teden potekalo v občinah Savinjske doline, kjer je potekal odvoz odpadne embalaže. Pred prihodom tovornih vozil za odvoz odpadkov je pogledal pod pokrove približno 800 zabojnikov za odpadke in pustil obvestila pri 200 uporabnikih. V obvestilih je uporabnikom navedel natančen popis odpadkov, ki niso pravilno odloženi v ustrezen zabojnik, ter jih pisno pozval k pravilnemu odlaganju odpadkov. V primeru večkratnih kršitev bo nadzornik primer predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odlokom, kar lahko pomeni za fizično osebo kazen v višini 100 EUR. Nadzornik je k obvestilom dodal še brošure z napotki za ločevanje odpadkov.

Svetovanje in opomine je večina občanov zelo dobro sprejela 

»Več ljudi me je povabilo tudi domov, kjer smo skupaj na konkretnih primerih razrešili dileme in vprašanja, ki se porajajo članom gospodinjstva pri ravnanju z odpadki. Moram priznati, da me je zelo prijazen odziv uporabnikov pozitivno presenetil. Naš pristop s svetovanjem in opominjanjem je očitno velika večina občanov zelo dobro sprejela,« je povedal Darko Knez.

In katerih napak je bilo največ? »Ker je bil na urniku odvoz embalaže, smo opravili nadzor nad rumenimi zabojniki. Največ je bilo v njih bioloških odpadkov, zlasti hrane, celo crknjene ribe. Tovrstnih odpadkov je bilo največ pri objektih, kjer nimajo ne rjavega zabojnika in ne kompostnika. Sicer pa je bilo v rumenih zabojnikih, kamor sodita kovinska in plastična embalaža, veliko tudi plenic, raznega papirja in kartona ter kovinskih izdelkov. Ljudje še vedno enačijo plastiko in kovine s plastično in kovinsko embalažo,« je izkušnje opisal prvi komunalni nadzornik Simbia Darko Knez.

Čez mesec dni bo opravil ponoven nadzor pri uporabnikih, pri katerih je pustil obvestila. Ta teden se nadzornik mudi na območju Celja, Vojnika, Šentjurja, Štor, Dobrne in Dobja.

Ločevanje se začne tam, kjer odpadek nastane 

V Simbiu uporabnike načrtno spodbujamo k ločevanju odpadkov že vrsto let. Pripravili smo vrsto zgibank o pravilnem ravnanju s posameznimi vrstami odpadkov, organiziramo dneve odprtih vrat Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje, kjer si občani lahko od blizu ogledajo, kaj se zgodi z njihovimi odpadki, sodelujemo na javnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah, v tiskanih medijih, veliko pozornosti pa posvečamo tudi sodelovanju s šolami in vrtci, zato da se otroci že od malega seznanijo s pravilnim ravnanjem z odpadki.

Kljub temu ločevanje odpadkov še ni na zadovoljivi ravni. V številnih zabojnikih je še vedno veliko odpadkov, ki v posamezne zabojnike ne sodijo. Na Simbiu ocenjujemo, da nekateri uporabniki doslednemu ločevanju odpadkov pripisujejo premajhen pomen in se preprosto ne zavedajo vpliva ločevanja odpadkov na ohranjanje naravnih virov in energije. Kot povzročitelji odpadkov so sami odgovorni zanje, zato morajo z ločevanjem začeti že na izvoru nastanka odpadkov, torej v gospodinjstvu. Nadaljnja snovna predelava ni mogoča, če so odpadki pomešani med sabo. Na primer, v sortirnici regionalnega centra se dodatno sortirata kovinska in plastična embalaža, kar ni mogoče, če je le-ta onesnažena z vsemi mogočimi drugimi odpadki. V sortirnici se namreč dodatno sortirajo posamezni embalažni materiali, ki se sicer zbirajo skupaj v rumenem zabojniku - tetrapak, pločevinke, prozorne plastenke, zelene plastenke, plastična folija, vrečke, plastične posodice za sadje in zelenjavo, konzerve, pokrovčki …

V Simbiu želimo s pomočjo komunalnega nadzornika, ki na terenu opozarja in svetuje, kako pravilno odlagati odpadke, predvsem doseči pri uporabnikih storitev doslednejše ločevanje odpadkov.

 

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".