18
jun
2015
Komunalni nadzornik Simbia opozarja in svetuje pri ločevanju odpadkov

Drugi teden v juniju smo v Simbiu, d.o.o., uvedli notranji nadzor nad pravilnim ravnanjem z odpadki. Usposobili smo komunalnega nadzornika, ki na terenu pregleduje zabojnike za odpadke, in če odpadki niso pravilno ločeni oziroma odloženi v ustrezen zabojnik, nadzornik sprva pisno opozori lastnika posode. Ukrep ni kaznovalen, razen če bo nadzornik ugotovil pri posameznem uporabniku večkratno kršitev. V tem primeru bo zadevo predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odloki občin, v katerih Simbio izvaja zbiranje in odvoz odpadkov.

Prvi odziv med občani nad obiskom komunalnega nadzornika našega javnega podjetja Simbia Darka Kneza je izjemno pozitiven. Njegovo delo je minuli teden potekalo v občinah Savinjske doline, kjer je potekal odvoz odpadne embalaže. Pred prihodom tovornih vozil za odvoz odpadkov je pogledal pod pokrove približno 800 zabojnikov za odpadke in pustil obvestila pri 200 uporabnikih. V obvestilih je uporabnikom navedel natančen popis odpadkov, ki niso pravilno odloženi v ustrezen zabojnik, ter jih pisno pozval k pravilnemu odlaganju odpadkov. V primeru večkratnih kršitev bo nadzornik primer predal medobčinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z odlokom, kar lahko pomeni za fizično osebo kazen v višini 100 EUR. Nadzornik je k obvestilom dodal še brošure z napotki za ločevanje odpadkov.

Svetovanje in opomine je večina občanov zelo dobro sprejela 

»Več ljudi me je povabilo tudi domov, kjer smo skupaj na konkretnih primerih razrešili dileme in vprašanja, ki se porajajo članom gospodinjstva pri ravnanju z odpadki. Moram priznati, da me je zelo prijazen odziv uporabnikov pozitivno presenetil. Naš pristop s svetovanjem in opominjanjem je očitno velika večina občanov zelo dobro sprejela,« je povedal Darko Knez.

In katerih napak je bilo največ? »Ker je bil na urniku odvoz embalaže, smo opravili nadzor nad rumenimi zabojniki. Največ je bilo v njih bioloških odpadkov, zlasti hrane, celo crknjene ribe. Tovrstnih odpadkov je bilo največ pri objektih, kjer nimajo ne rjavega zabojnika in ne kompostnika. Sicer pa je bilo v rumenih zabojnikih, kamor sodita kovinska in plastična embalaža, veliko tudi plenic, raznega papirja in kartona ter kovinskih izdelkov. Ljudje še vedno enačijo plastiko in kovine s plastično in kovinsko embalažo,« je izkušnje opisal prvi komunalni nadzornik Simbia Darko Knez.

Čez mesec dni bo opravil ponoven nadzor pri uporabnikih, pri katerih je pustil obvestila. Ta teden se nadzornik mudi na območju Celja, Vojnika, Šentjurja, Štor, Dobrne in Dobja.

Ločevanje se začne tam, kjer odpadek nastane 

V Simbiu uporabnike načrtno spodbujamo k ločevanju odpadkov že vrsto let. Pripravili smo vrsto zgibank o pravilnem ravnanju s posameznimi vrstami odpadkov, organiziramo dneve odprtih vrat Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje, kjer si občani lahko od blizu ogledajo, kaj se zgodi z njihovimi odpadki, sodelujemo na javnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah, v tiskanih medijih, veliko pozornosti pa posvečamo tudi sodelovanju s šolami in vrtci, zato da se otroci že od malega seznanijo s pravilnim ravnanjem z odpadki.

Kljub temu ločevanje odpadkov še ni na zadovoljivi ravni. V številnih zabojnikih je še vedno veliko odpadkov, ki v posamezne zabojnike ne sodijo. Na Simbiu ocenjujemo, da nekateri uporabniki doslednemu ločevanju odpadkov pripisujejo premajhen pomen in se preprosto ne zavedajo vpliva ločevanja odpadkov na ohranjanje naravnih virov in energije. Kot povzročitelji odpadkov so sami odgovorni zanje, zato morajo z ločevanjem začeti že na izvoru nastanka odpadkov, torej v gospodinjstvu. Nadaljnja snovna predelava ni mogoča, če so odpadki pomešani med sabo. Na primer, v sortirnici regionalnega centra se dodatno sortirata kovinska in plastična embalaža, kar ni mogoče, če je le-ta onesnažena z vsemi mogočimi drugimi odpadki. V sortirnici se namreč dodatno sortirajo posamezni embalažni materiali, ki se sicer zbirajo skupaj v rumenem zabojniku - tetrapak, pločevinke, prozorne plastenke, zelene plastenke, plastična folija, vrečke, plastične posodice za sadje in zelenjavo, konzerve, pokrovčki …

V Simbiu želimo s pomočjo komunalnega nadzornika, ki na terenu opozarja in svetuje, kako pravilno odlagati odpadke, predvsem doseči pri uporabnikih storitev doslednejše ločevanje odpadkov.

 

w-video
Ostale novice
17
nov
2017
Se je vaš izdelek poškodoval? Ne zavrzite ga, pač pa ga brezplačno popravite
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, temveč ga v četrtek, 23. novembra, prinesite v brezplačno mobilno popravljalnico na celjsko tržnico, kjer vam ga bodo popravili, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Med 10. in 12.30 uro bosta v mobilni popravljalnici centra ponovne uporabe obrtniški mojstrici, ki bosta poskrbeli, da bodo izdelki postali spet uporabni.
Več >>
23
okt
2017
Odvoz odpadkov tudi na praznični 31. oktober in 1. november!
Vse uporabnike storitev, ki imate odvoz odpadkov na praznični torek, 31. oktobra, obveščamo, da bo odvoz potekal kot običajno kljub prazniku, dnevu reformacije. Prav tako bo odvoz potekal kot običajno na dan mrtvih, 1. novembra. Zato prosimo vse uporabnike, da na ta dneva pripravijo zabojnike ali vrečke na dogovorjeno odjemno mesto kot na delovni dan.
Več >>
20
okt
2017
Česar ne potrebujete, prinesite v Center ponovne uporabe Vojnik
V Vojniku že nekaj let obratuje Center ponovne uporabe. Gre za center, kamor ljudje lahko pripeljejo različne izdelke oziroma predmete, ki jih ne potrebujejo. Namesto da bi jih vrgli v smeti, jih bodo v centru prenovili in po simbolični ceni prodali novim uporabnikom.
Več >>
06
okt
2017
Jutri zadnja Odprta kuhna letos
V soboto, 7. oktobra, se zadnjič v tej sezoni v knežje mesto vrača Odprta kuhna. Na Mestni tržnici Celje bo dišalo po dobrotah od blizu in daleč med 10. in 20. uro. Izkoristite toplo jesenko soboto za gurmanska razvajanja na svežem zraku!
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".