10
avg.
2016
Kako oddati gradbene odpadke?
Manjše količine gradbenih odpadkov iz gospodinjstev lahko uporabniki storitev Simbia pripeljejo v zbirne centre, s katerimi upravlja Simbio. Brezplačno jih lahko oddajo le, če je ob dostavi prisoten lastnik teh odpadkov, ki se ustrezno identificira. Količina gradbenih odpadkov ne sme presegati količine 3 kubičnih metrov na leto na gospodinjstvo (to so približno štiri avtoprikolice).

Med gradbene odpadke spadajo odpadki od manjših adaptacij in popravil v gospodinjstvu:

- opeka,
- omet,
- strešniki,
- kosi betona,
- cement,
- keramične ploščice in
- pesek.

Če se na podlagi evidence ugotovi, da je posamezno gospodinjstvo preseglo dovoljeno količino brezplačno odloženih gradbenih odpadkov, vse nadaljnje odlaganje teh odpadkov zaračunamo po veljavnem ceniku Simbio, d.o.o.

ZBIRNI CENTRI so namenjeni prevzemu nekaterih komunalnih odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvu (kosovni odpadki, nevarni odpadki iz gospodinjstev, odpadna embalaža, papir, karton, steklo ...). Za nekomunalne odpadke (gradbeni odpadki - keramika, beton, opeka, azbestna strešna kritina) pa je količina omejena na prostornino štirih avtoprikolic osebnega vozila (skupaj cca. 3 m³/leto/gospodinjstvo), kar lahko koristi le povzročitelj osebno ob osebni identifikaciji.

Torej, če uporabnik storitev Simbia pripelje odpadke, med katerimi so tudi gradbeni odpadki, ni dovolj, da ima s sabo položnico ali osebni dokument od soseda, prijateljev ali sorodnikov, ampak MORA BITI KOT LASTNIK IN POVZROČITELJ TEH ODPADKOV PRISOTEN IN SE IZKAZATI Z OSEBNIM DOKUMENTOM.

 

Katere odpadke je še možno oddati v zbirne centre

1. V zbirne centre je možno oddati:
• papir in kartonsko embalažo,
• plastično embalažo,
• kovinsko embalažo,
• stekleno embalažo,
• papir,
• oblačila,
• tekstil,
• baterije in akumulatorje in druge nevarne odpadke iz gospodinjstev (barve, lake, zdravila, olje …)
• zavrženo električno in elektronsko opremo (TV, monitorji, štedilniki, pralni stroji, hladilniki ...),
• les,
• plastiko,
• kovine (radiatorji …),
• kosovne odpadke (pohištvo, vzmetnice, preproge, športna oprema – kolesa, smuči ipd., kopalniška oprema – umivalnik, WC školjka ipd., otroška oprema – vozički, avtosedeži, igrače ipd., orodje – samokolnice, lopate itd.

Za zgoraj navedene odpadke:
a) ne velja omejitev štirih avtoprikolic letno,
b) povzročitelji morajo imeti s sabo odrezek zadnje plačane položnice ali ustrezen identifikacijski dokument.

 

2. Azbest


• Prevzem možen samo v ZC Bukovžlak
  Prevzem gradbenih odpadkov, ki vsebujejo azbest, je možen samo v Zbirnem centru Bukovžlak. V Simbiu namreč želimo zagotoviti varen prevzem azbestnih odpadkov, tako za občane kot za zaposlene, zato prevzem azbestnocementnih izdelkov od povzročiteljev iz gospodinjstev od 1. maja 2016 v ostalih zbirnih centrih, s katerimi upravlja Simbio, ni možen.

• Prisotnost lastnika oz. povzročitelja obvezna
  Tudi za azbest velja, kot za ostale gradbene odpadke, da jih lahko v Zbirni center Bukovžlak preda samo povzročitelj osebno ob identifikaciji.

• Omejitev na štiri avtoprikolice letno

 

3. Gume

V zbirnem centru lahko gospodinjstvo odloži do 8 gum let na leto. Najbolje je sicer, da občani odpadne gume prepustijo vulkanizerju ob menjavi. Ta jih je dolžan brezplačno prevzeti.

w-video
Ostale novice
05
feb.
2018
Obvestilo o odvozu na prazničen četrtek, 8. februarja
Obveščamo vas, da bo odvoz odpadkov v četrtek, 8. februarja, potekal kot običajno na delovni dan kljub prazniku. Zato naprošamo vse uporabnike, ki imate na ta dan predviden odvoz, da pripravite zabojnike oziroma vrečke Simbio za odpadke kot običajno ob četrtkih.
Več >>
10
jan.
2018
Kam z odpadnimi zdravili in tehničnimi zdravstvenimi pripomočki?
Ne glede na to kakšne učinkovine vsebujejo zdravila, postanejo, ko jih ne potrebujemo več, nevaren odpadek. Zato jih moramo oddati ločeno, saj kljub pretečenemu roku uporabe še vedno vsebujejo snovi, ki lahko negativno vplivajo na okolje, posledično pa tudi na zdravje ljudi, če jih ne odložimo pravilno.
Več >>
28
dec.
2017
Zakaj spadajo televizorji in računalniški zasloni med nevarne odpadke?
Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi. Če jih ne oddamo v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov, ampak jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo, nevarni deli končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer lahko onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.
Več >>
27
dec.
2017
V PONEDELJEK, 1. JANUARJA 2018, NE BO ODVOZA ODPADKOV
Vse uporabnike, ki imate odvoz odpadkov na praznični ponedeljek, 1. januarja 2018, obveščamo, da tega dne ne bo odvoza odpadkov, ampak bo ta potekal že v soboto, 30. decembra. Prosimo vas, da pripravite zabojnike v soboto, kot bi jih sicer v ponedeljek.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".