16
jan.
2013
Izvedba prehoda na obračun po številu oseb

V petek, 18. januarja 2013, se izteka rok za oddajo podatkov o spremembah glede frekvence odvozov in volumnov zabojnikov pri tistih večstanovanjskih objektih, ki smo jih obvestili o prehodu na obračun po osebah. V nadaljevanju so navedena pojasnila v zvezi s predhodnim načinom obračuna in novim pri večstanovanjskih objektih v celjski regiji.

V petek, 18. januarja 2013, se izteka rok za oddajo podatkov o spremembah glede frekvence odvozov in volumnov zabojnikov pri tistih večstanovanjskih objektih, ki smo jih obvestili o prehodu na obračun po osebah. V nadaljevanju so navedena pojasnila v zvezi s predhodnim načinom obračuna in novim pri večstanovanjskih objektih v celjski regiji.

Z uveljavitvijo novega Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih objektov (Ur. l. RS, št. 60/2009) je potrebno obračunati stroške komunalnih storitev ravnanja z odpadki po številu oseb na stanovanjsko enoto. Pred tem pravilnikom se je skladno s takrat veljavnimi predpisi kot ključ delitve stroškov ravnanja z odpadki v večstanovanjskih objektih uporabljal kvadratni meter stanovanjske površine. Pri tem je pomembno poudariti, da VOLUMNI ZABOJNIKOV IN FREKVENCA ODVOZOV OZ. PRAZNJENJ NISO VPLIVALI NA CENO STORITVE.

Simbio je moral prehod na obračun po osebah izvesti v 800 večstanovanjskih objektih 12 občin celjske regije, kjer opravlja obvezno občinsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov.

Pri večini teh objektov, okoli 70 %, je bil ta prehod izveden takoj in brez zapletov, predvsem tam, kjer so se že praznili zabojniki z odpadki enkrat tedensko, volumni zelenih in rumenih zabojnikov pa so (ob ločevanju odpadkov) ustrezali količinam proizvedenih odpadkov.

Prilagoditev volumna zabojnikov in frekvence odvoza

Pri ostalih večstanovanjskih objektih, kjer pa so bili volumni zabojnikov in frekvenca odvozov oz. praznjenj predimenzionirani (glede na povprečne količine proizvedenih odpadkov in glede na nujnost ločevanja določenih vrst odpadkov), pa smo na ta problem opozorili upravnike objektov. Preveliki volumni in frekvence odvozov so se po novem obračunu odrazili v višjih zneskih na položnicah, saj, kot omenjeno, po novem obračunu ta faktorja (volumen in frekvenca) vplivata na končno ceno storitve ravnanja z odpadki.

Pri okoli 20 % večstanovanjskih objektov smo tudi ta problem s skupnimi prizadevanji tako upravnikov kot predstavnikov skupnosti stanovalcev in stanovalcev rešili. Prilagodili smo volumne zabojnikov in frekvence odvozov oz. praznjenj. Kot merilo smo upoštevali povprečje odpadkov, ki jih letno proizvede ena oseba na našem območju z upoštevanjem teže in prostornine posameznih vrst odpadkov ter ločevanja določenih vrst odpadkov. Ob tem naj drugim za zgled navedemo še mnoge pozitivne primere, ko so si stanovalci ob prehodu na obračun in ob prilagoditvi sistema za ravnanje z odpadki res lepo uredili tudi prostor za zabojnike. Položili so plošče, posadili okrasno rastlinje ter ponekod postavili tudi ograjo.

Dober odziv predstavnikov stanovalcev

Žal pa kljub več sestankom, pozivom upravnikom in tudi predstavnikom stanovalcev pri približno 10 % večstanovanjskih objektov nismo uspeli doseči dogovora in prilagoditi sistem ravnanja z odpadki novim predpisom ter s tem izvesti tudi obračun po osebah. Zato smo se v začetku januarja 2013 obrnili neposredno na uporabnike oz. lastnike stanovanj, in sicer tako, da smo jih z obvestili na oglasnih deskah in v poštnih nabiralnikih seznanili s predvidenimi zneski na položnicah ravnanja z odpadki na osebo mesečno ob njihovem trenutnem stanju. Ob tem smo jih obvestili, da imajo možnost zmanjšanja stroška ravnanja z odpadki (z zmanjšanjem volumna obstoječega zabojnika ali z zmanjšanjem frekvence praznjenj oz. odvozov zabojnika) ter jih pozvali, da se obrnejo na predstavnika hišnega sveta, v kolikor menijo, da bi za potrebe odloženih mešanih komunalnih odpadkov zadostoval manjši zabojnik ter manj odvozov oz. praznjenj.

Z veseljem ugotavljamo, da se je na to pobudo odzvalo že zelo veliko hišnih svetov oz. predstavnikov stanovalcev. Ko so stopili v kontakt z nami, smo skupaj prilagodili velikost in frekvence odvozov oz. praznjenj zabojnika za odpadke ter tudi zmanjšali stroške ravnanja z odpadki, in sicer na okoli 5 EUR/osebo.

V primeru, da nam predstavniki skupnosti stanovalcev do 18. 1. 2013 ne bodo sporočili morebitnih sprememb v načinu odvoza (na tel. št. 03 425 64 04 ali info@simbio.si), bomo uporabnike še enkrat obvestili o novem načinu obračuna. V kolikor ne bo odziva do 23. 1. 2013, bo znesek storitve na osebo, kot je naveden v obvestilih, ostal.


UREJANJE OKOLICE

ENOTA SEKTORJA Z UREJANJE OKOLJA nudi vse vrtnarske storitve kot tudi svetovanje pri urejanju okolice vašega doma ali poslovnega prostora. Ureja tudi zelene javne površine. Več o tem


URNIKI ODVOZA ODPADKOV

w-video
Ostale novice
16
mar.
2018
Pričarajte si svoj zeleni košček raja na sejmu Flora s Simbiem Vrtnarstvo
Če ste se že naveličali snega in nizkih temperatur, potem nas obiščite na sejmu Flora, kjer smo za vas pričarali pravo karibsko vzdušje. Obdani s palmami, pisanim tropskim cvetjem in turkiznim morjem se boste počutili kot na bleščeče belih plažah Karibov.
Več >>
12
mar.
2018
Predviden načrt praznjenj greznic in MKČN 2018
Vsako gospodinjstvo na območju, kjer ni javne kanalizacije in ta ni predvidena, mora enkrat v treh letih sprazniti greznico ali malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Praznjenje je na območju, kjer opravlja javno službo celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija, sistemsko urejeno tako, da vsakemu gospodinjstvu na območju brez javne kanalizacije pooblaščeni izvajalec - družba Simbio, d.o.o., opravi navedeno storitev.
Več >>
05
mar.
2018
Odvoz bioloških odpadkov od 1. marca vsak teden
Vse uporabnike individualnih objektov, ki imate rjave zabojnike za ločevanje bioloških odpadkov, obveščamo, da bo odvoz bioloških odpadkov od 1. marca potekal po poletnem urniku, to je vsak teden. Odvoz po poletnem urniku bo trajal vse do 30. novembra 2018. Dan odvoza ostaja nespremenjen.
Več >>
22
feb.
2018
Zaradi vremenskih razmer moten odvoz odpadkov
Zaradi vremenskih razmer bo v nekaterih hribovitih predelih občin moten odvoz odpadkov. Odpadke bomo odpeljali, takoj ko bodo to omogočale vremenske razmere. Na območjih, kjer ne bo po urniku predvidenega odvoza odpadkov, bo ekipa Simbia ob prvem možnem odvozu pobrala tudi višek odpadkov, ki ga lahko uporabniki odložijo v svoje vrečke ob zabojnike.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".