06
jun.
2018
Eko kotiček v Zbirnem centru Vojnik odprt
Izdelke, ki jih ne potrebujete in so vsaj še delno ohranjeni, lahko od danes naprej prinesete v Eko kotiček Zbirnega centra Vojnik. Predmete bodo nato prevzeli mojstri Centra ponovne uporabe Vojnik in jih pripravili ponovno za uporabo.

Danes so Simbio, Center ponovne uporabe Vojnik in Občina Vojnik odprli Eko kotiček z zabojnikom ponovne uporabe. Star, bivalni zabojnik, ki je ležal v travi in ga ja načel zob časa, so mojstri iz CPU-ja obnovili, vanj pa bodo lahko občani prinesli izdelke, ki jih ne potrebujejo več in so še vsaj delno ohranjeni, na primer manjše kose pohištva, male gospodinjske aparate, računalniško opremo, opremo za dom in prosti čas, oblačila, knjige, igrače, kolesa in športno opremo, torej vse, kar se še lahko popravi in je še vsaj delno uporabno.


Dogodek smo pripravili ob svetovnem dnevu okolja, ki je vsako leto 5. junija. To ni praznik, ampak dan okoljske ozaveščenosti, cilj dneva pa je ozaveščanje o okolju in okoljskih vprašanjih, ki segajo od onesnaženja do globalnega segrevanja in trajnostne naravnanosti lokalnih skupnosti. Vsako leto se svetovni dan okolja osredotoča na novo tematiko in v letošnjem letu je to prekomerno in zdravju nevarno onesnaževanje oceanov s plastiko. Čeprav se zdi, da občani Vojnika in sosednjih občin nimajo večjega vpliva na ta problem, temu ni tako. Prekomerna raba plastične embalaže za enkratno uporabo, nakupovanje “poceni” izdelkov in pretirano potrošništvo, kjer ni prostora za popravila in lokalno manufakturo, vodijo k obremenjevanju narave in uničevanju naravnih virov.


Direktorica Centra ponovne uporabe dr. Marinka Vovk je tako poudarila, da ravno CPU Vojnik in enota zaposlitvenega centra EKO-TCE omogočata lokalna delovna mesta, preusmerjanje odpadkov v nove izdelke in lokalno manufakturo, ki daje priložnosti za učne delavnice, delovno prakso in usposabljanje različnih ranljivih skupin.


Z njo se strinja tudi župan Občine Vojnik Branko Petre: »Prizadevanje Občine Vojnik k trajnostni usmeritvi se tako kaže v praktičnih ravnanjih, kot je vzpostavitev eko kotička ponovne uporabe v zbirnem centru Vojnik v Arclinu, ki bo omogočil pripravo na ponovno uporabo še uporabnih izdelkov, ki je ključnega pomena za uresničevanje prednostnega reda ravnanja z odpadki in omogočanje odgovorne družbe. Eko kotiček tako umešča Vojnik na zeleni zemljevid in je nov zgled Občine Vojnik za okoljsko odgovornost v praksi.«


Dogodka se je udeležil tudi direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek, ki je povedal, da je eko kotiček za družbo Simbio pilotni primer za še več eko kotičkov v ostalih zbirnih centrih. »Z veseljem smo odzvali na pobudo, da v zbirnem centru postavimo zabojnik, v katerem se bodo zbirali odpadni, a še uporabni predmeti. Če torej vsak izmed nas v povprečju odvrže na leto 10 kg še uporabnih stvari, bomo pred dokončnim uničenjem s tem zabojnikom ponovne uporabe tukaj v Vojniku na leto ''rešili pred odlagališčem'' vsaj 80 ton odpadkov, če jih bodo Vojničani seveda odložili prav v ta zabojnik,« je še povedal Zidanšek.


Med dogodkom so mojstrice iz CPU Vojnik izvedle prikaz praktičnih postopkov ponovne uporabe. Popravile in pobarvale so lesen stol in pleteno košaro ter predstavile še ostale predmete, ki so jih rešile pred uničenjem, in sicer gre predvsem za tekstilne izdelke, pohištvo, športno opremo, gospodinjske pripomočke ipd. in tako prispevale k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov ter novim priložnostim za zelena delovna mesta. Zato je uporaba eko kotička, ki ga bo omogočil prenovljen kontejner (ki bi sicer postal odpadek) ključnega pomena za zagotavljanje kroženja virov, da izdelki ne postanejo odpadek. Odslej bodo le-ti imeli mesto prav v tem kotičku ponovne uporabe.


Otvoritev sta popestrila folklorna skupina OŠ Vojnik pod vodstvom Milanke Kralj in Joškova banda iz Turistično kulturnega društva Globoče pod vodstvom Jožeta Žlausa.

 

 

w-video
Ostale novice
16
okt.
2018
Prva podzemna zbiralnica za odpadke
V ponedeljek, 15. oktobra 2018, je v Celju začela delovati prva podzemna zbiralnica. Nahaja se na Muzejskem trgu pred Osrednjo knjižnico Celje. Sestavljajo jo štirje podzemni zabojniki, in sicer za kovinsko in plastično embalažo, biološke odpadke, papir in preostanek odpadkov.
Več >>
11
sep.
2018
Obiščite nas na sejmu MOS 2018
Mednarodni obrtni sejem je danes že 51. leto zapored odprl svoja vrata. Na Celjskem sejmišču se bo vse do nedelje predstavilo predstavilo 1400 razstavljavcev, med katerimi je v hali L tudi naša družba Simbio skupaj z Energetiko Celje in Vodovod-kanalizacijo.
Več >>
04
sep.
2018
V ponedeljek, 10. septembra, se začenja zbiranje nevarnih odpadkov na terenu
V ponedeljek, 10. septembra, se začenja akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Vse do 5. oktobra bo na več lokacijah v 12 občinah, kjer Simbio opravlja gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, stal premični zabojnik z ekipo, ki bo prevzela nevarne odpadke in jih spravila na varno.
Več >>
03
sep.
2018
Nov letak z navodili za pravilno ločevanje odpadkov
Simbio skrbi, da redno odvaža odpadke ter da so odpadki predani v nadaljnjo predelavo na okoljsko ustrezen način. Sistem pa ne deluje dobro brez vas, uporabnikov, ki morate dosledno ločevati odpadke in upoštevati osnovna pravila o ravnanju z različnimi odpadki, tudi kosovnimi in nevarnimi. Prvi korak se začne s pravilnim odlaganjem že v gospodinjstvu oziroma na mestu, kjer odpadek nastane! Nepravilno odloženi odpadki niso primerni za reciklažo. Da boste lažje vsak odpadek odložili v ustrezen zabojnik, smo posodobili letak z navodili za ločevanje.
Več >>

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".