Mala plinska elektrarna

Elektrika iz deponijskega plina

 

Pri razgrajevanju odpadkov na odlagališču nastajajo plini, ki posredno in neposredno ogrožajo okolico s smradom, nevarnostjo eksplozij in zastrupljanjem izcednih vod. Da bi preprečili škodljive vplive, je javno podjetje Simbio na deponiji v Bukovžlaku leta 2002 postavilo prvo t. i. malo plinsko elektrarno, ki na okolju prijazen način omogoča uporabo plina kot energijskega vira.

Približno polovico deponijskih plinov, ki nastajajo ob razgradnji odloženih odpadkov na deponiji, sestavlja metan, ki je pravi »ubijalec okolja«, saj ima kar 25-krat večji učinek na klimatske spremembe kot ogljikov dioksid! Zaradi vsebnosti metana so deponijski plini požarno nevarni in lahko pride do eksplozij v notranjosti ali na površini odlagališča. Poleg metana deponijske pline sicer sestavljajo še ogljikov dioksid, vodne pare ter plini, ki vsebujejo klor, fluor in žveplo.

S postavitvijo prve male plinske elektrarne se je začela izkoriščati energija deponijskega plina, proizvedene elektrika pa uporabljati v celjskem elektroenergetskem omrežju. Tej mali plinski elektrarni s proizvodno zmogljivostjo 625 kW električne energije se je v letu 2007 pridružila še ena, bolj zmogljiva mala plinska elektrarna s proizvodno močjo 1063 kW električne energije. Proizvedena električna in toplotna energija se pretežno uporablja za delovanje naprav v Regionalnem centru za ravnanje z odpadki, preostanek pa se oddaja v distribucijsko omrežje.

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Prišlo je do napake.
Sporočilo uspešno oddano

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".